Jedlo ako liek

Potrava je dôležitá najmä pre prežitie, pre niekoho je zdrojom pôžitku a potešenia, pre iného aj utrpenia a ťažkostí. Jedlo však môže aj liečiť.

Huby shiitake sa v hojnej miere využívajú v čínskej kuchyni.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Napríklad tradičná čínska kuchyňa je známa nielen chuťovými prednosťami, ale práve aj liečivými účinkami. Tento názor zastával už benátsky cestovateľ Marco Polo, na čínskej kuchyni oceňoval, že dokáže „z tak mála poskytnúť tak veľa blaženosti“. Považoval ju za rafinovanú v jednoduchosti a dokonalosti pokrmov. Čínska kuchyňa sa oddávna držala zásad racionálnej výživy, ktorá bola v Číne odjakživa základom zdravého spôsobu života a ruka v ruke kráčala aj s liečiteľstvom. Mnohé, či už vedomé a cielené alebo intuitívne poznatky Číňanov, staré stovky až tisíce rokov, moderná veda a medicína iba odobrila.

V Číne môžete nájsť reštaurácie, ktoré sa vyslovene orientujú na liečbu ochorení – ponúkajú jedlá, ktoré liečia napríklad ľadviny, pečeň, pľúca, mozog a pod.

Liečivé potraviny čínskej kuchyne:

  • Ginko – jeho plody sa zvyknú vysmážať, v Číne sa prípravky z ginka používajú na podporu srdcovej činnosti, resp. niektorých funkcií tela v spojitosti s činnosťou srdca.
  • Ženšen – má povzbudzujúce účinky, pôsobí proti únave. V Číne sa používa niekoľko tisíc rokov. Číňania využívajú nielen koreň, ale aj plody ženšena, a to nielen v medicíne, ale aj v kuchyni.
  • Huba shiitake, po čínsky xianggu - má vynikajúcu chuť a protirakovinové účinky, využívajú sa jej klobúčiky. Pestuje sa po celej Ázii, v Japonsku, Kórei atď.
  • Huba lingzhi – veľmi známa liečivá huba, u nás ju poznáme pod názvom lesklokôrovka. V Číne ju používajú asi 4 - 5 000 rokov. Je to stáročiami overené liečivo, ktoré má aj vedecky potvrdené liečivé vlastnosti. V minulosti bola obľúbenou ingredienciou alchymistov, pripravovali z nej elixíry nesmrteľnosti.
  • Vodné gaštany - Číňania ich často pridávajú do kaší, surové sa chuťou podobajú orechom. Kaše sú v Číne bežnou potravinou – napríklad babaozhou – kaša ôsmich pokladov. Základom je ryža, ovsené vločky a dochucuje sa orieškami, fazuľkami, vodnými gaštanmi.
  • Lotosové plody – patria k neobvyklým ingredienciám čínskej kuchyne, používajú sa semienka, sušené alebo čerstvé.
  • Kustovnica čínska – gouqizi, používajú sa jej plody, malé červené vysušené bobuľky. Je unikátom, obsahuje spomedzi rastlín najväčšie množstvo aminokyselín, stopových prvkov, vitamínov, protizápalových látok a pod.
  • Dongchong xiacao – v Číne tradičná súčasť liečivých prípravkov, má jedinečné zloženie. Doslovný preklad znamená „v zime chrobák v lete rastlina“ (lat. Cordyceps sinensis). Pôsobí ako širokospektrálne antibiotikum a ničí mnohé choroboplodné patogény. Má aj protizpalové účinky a priaznivo pôsobí na imunitu. V starovekej Číne sa pestovala výhradne pre cisára a jeho domácnosť. Pripravovala sa s pečenou kačkou ako liečivý pokrm.

Prospievajú aj tie obyčajné

Neznamená to však, že len exotické potraviny alebo prísady sa vyznačujú liečivými alebo aspoň priaznivými účinkami. Aj „obyčajné“ potraviny môžu urobiť zdraviu dobrú službu. Ponúkame zopár príkladov:

Brokolica – okrem vitamínu C je aj bohatý zdroj protirakovinových látok. Nájdeme ich aj v karfiole a kapustovitých rastlinách. Ide napríklad o prospešný I3C (indol-3-carbinol), ktorý pomáha znižovať aj riziko rakoviny prostaty. Známe sú tzv. hormón-modulačné efekty I3C a podľa výsledkov odborných štúdií I3C ovplyvňuje nielen metabolizmus estrogénu, ale aj testosterónu a androsterónu.

Losos – mastné, najmä morské ryby sú bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné zvlášž pre srdcovo-cievny systém. Pomáhajú regulovať pomer LDL a HDL cholesterolu, a tak aj celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Na Slovensku má až 40 % populácie jeho hladinu vyššiu ako je norma – 5 mmol/l krvi.

salmon.jpg

Čokoláda – nie však mliečna, nie nekvalitná a už vôbec nie biela. Najvhodnejšia je kvalitná tmavá, s obsahom kakaa aspoň 70 percent. Obsahuje veľa antioxidantov, pôsobí protizápalovo, má vplyv na znižovanie tlaku krvi a zlepšovanie inzulínovej citlivosti. Pomáha znižovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, a tiež riziko vzniku cievnej mozgovej príhody.

Čili papričky – podľa vedcov majú tí, čo ich obľubujú menej žalúdočných vredov, rakoviny, ale aj menej často trpia diabetom či ochoreniami srdca. Látky kapsaicín a dihydrokapsaicín pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, zabraňujú ukladaniu tuku v stenách ciev, znižujú zrážavosť krvi, a tak pomáhajú predchádzať vzniku nebezpečných krvných zrazenín.

chilli.jpg

Červené víno – v hojnej miere obsahuje resveratrol, silný antioxidant, ktorý pôsobí protizápalovo, brzdí rast rakovinových buniek. Pomáha spomaľovať proces degenerácie mozgu napríklad pri Alzheimerovej chorobe. Lekári však neodporúčajú prekračovať dennú dávku 2 dcl u žien a u mužov 3 dcl červeného vína.

Kyslá kapusta – podobne ako kyslomliečne potraviny alebo nepasterizovaná bryndza obsahuje okrem iného prospešné probiotické baktérie. Tie sa prirodzene nachádzajú v našom tráviacom trakte a pomáhajú udržiavať v rovnováhe citlivú črevnú mikroflóru, čím pomáhajú posilňovať imunitný systém.

Sója – rastlinné bielkoviny v sóji ochraňujú pred ochoreniami srdca, pomáhajú znižovať hladinu najmä LDL („zlého“) cholesterolu. Vo vyrovnanom pomere obsahuje základné aminokyseliny, takže je vhodnou náhradou živočíšnych proteínov. Obsahuje aj veľa vápnika, takže jej konzumácia je vhodnou prevenciou osteoporózy. Pomáha aj znižovať riziko vzniku rakoviny a vďaka fytoestrogénom aj zmierňovať nepríjemné prejavy menopauzy.

Karotka – obsahuje dôležitý provitamín betakarotén, ktorý má takisto protirakovinové účinky. Potláča negatívne vplyvy voľných radikálov, napríklad aj pri opaľovaní. Prospieva aj očiam. Nájdete ho aj v inej, napríklad listovej zelenine, paradajkách, paprike, marhuliach, broskyniach, mangu či slnečnicovom oleji a pod.

Špargľa – je bohatým zdrojom mnohých cenných látok, obsahuje okrem iného aj veľa draslíka, vďaka ktorému pomáha z tela odstraňovať toxíny, veľmi vhodná je napríklad pri ochoreniach žlčníka, pečene či obličiek, pomáha stimulovať krvotvorbu a pod..

asparagus.jpg

Cesnak – obsahuje množstvo liečivých látok, spomeňme napríklad alicín, ktorá má antibakteriálne a antibiotické účinky. Cesnak je účinný aj v rámci prevencie aterosklerózy, proti plesniam a parazitom. Podporuje imunitu, pomáha pri prechladnutí, zápaloch a alergiách. Je účinný ej pre diabetikov, pomáha zmierňovať stres a pod.

Koriander – má silné antibiotické a antibakteriálne účinky vďaka látke dodecenal, ktorá sa nachádza najmä v jeho listoch a semenách, dokáže ochrániť napríklad pred nákazou baktériami salmonely.

Prečo zelenina a ovocie

Vysokú biologickú hodnotu zeleniny a ovocia „zabezpečuje prítomnosť mnohých ochranných, biologicky aktívnych látok - vitamínov (C, E, B, beta-karotén), minerálov (vápnik, železo, sodík, draslík, horčík, fosfor...) ľahko stráviteľných cukrov, vlákniny, enzýmov, flavonoidov, karotenoidov - komponentov, ktoré pozitívne zasahujú do mnohých fyziologických a preventívnych procesov v organizme. Sú to živiny, ktoré zvyšujú imunitu, uplatňujú sa v prevencii tzv. voľnoradikálových ochorení napr. aj ochorení onkologických, pretože chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi," uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

fruit.jpg

Výživové doplnky nie sú náhrada

Nezabúdajte, že výživové doplnky sú naozaj len doplnky vyváženej stravy, celkové priaznivé pôsobenie a účinky, ktoré nášmu organizmu ponúka zelenina a ovocie sa nedajú reprodukovať v podobe potravinových doplnkov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  5. Všetko, čo rodiny milujú
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 442
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 462
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 11 910
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 4 452
  5. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 3 737
  6. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 3 391
  7. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 3 339
  8. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 3 120
  9. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 051
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu? 2 167

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sulík: Ak by Kiska založil stranu, stane sa len ďalším rozbíjačom pravice

Ficova hviezda padá a teraz by sa ešte vedel zachrániť na jedno volebné obdobie, hovorí pre SME predseda SaS RICHARD SULÍK o tom, komu by vyhovovali predčasné voľby.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Fašisti oklamali konzervatívcov, o potraty im nejde

Rozpútala sa ďalšia časť kulturkampfu.

EKONOMIKA

Rakúska pošta potrebuje ľudí, hľadá ich aj na Slovensku

Priemerný plat zamestnanca Slovenskej pošty je 727 eur.

EKONOMIKA

Pondelok bola veľká katastrofa. Problémy s STK pokračujú

Ministerstvo dopravy zmenilo pravidlá pre stanice technickej kontroly.

Neprehliadnite tiež

Zdedili ste zlé zuby, alebo sa o ne iba nesprávne staráte?

Ako vplýva genetika na zakrivenie, farbu, alebo kazivosť zubov.

Koľko musíte cvičiť, aby ste mali zdravé cievy

Tenkým cievam stačí menej pohybu, tie v trupe sú náročnejšie.

Zistili, prečo vzniká najčastejšia rakovina u detí

Imunita detí sa nestíha pripraviť na budúce nástrahy.

Vajíčko denne môže znížiť riziko ochorenia srdca

Vajciam sa netreba vyhýbať, mohli by prospievať zdraviu.

Potraviny, ktoré v skúškovom období povzbudia myseľ

Správna strava dokáže nakopnúť mozog a jeho kognitívne funkcie.