Trávenie spolurozhoduje o našom zdraví

V tráviacom trakte sa nachádza až 70 % imunitných buniek. Jeho zdravie, ako najdôležitejšieho imunitného orgánu, je teda nesmierne dôležité pre celkové zdravie nášho organizmu

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Obvyklé rizikové faktory, ktoré ohrozujú zdravé trávenie je stres, nevhodná strava, priveľa antibiotík, ale aj cestovanie. Všetky uvedené riziká totiž môžu narušiť jemnú rovnováhu a optimálny pomer prospešných aj patogénnych mikrorganizmov, ktoré máme v tráviacom trakte.

Dospelý človek si takto so sebou nosí v črevnom trakte, ktorého plocha zaberá asi toľko ako dva tenisové kurty, okolo 1,5 kg rôznych mikroorganizmov. Ak získajú prevahu tie škodlivé, odrazí sa to na našom zdraví v podobe rôznych tráviacich problémov, únavy, ale napríklad aj zhoršenia alergií a oslabenia obranyschopnosti.

Mikroflóra v črevách je kľúčová

Pre zdravú črevnú mikroflóru je teda dôležité optimálne množstvo prospešných baktérií. Často sú pre ne pohromou antibiotiká, najmä širokospektrálne, pretože okrem nežiaducich patogénnych mikroorganizmov ničia aj tie prospešné. Veľkým pomocníkom pri udržiavaní rovnováhy v črevnom trakte sú probiotické baktérie, ktoré pomáhajú imunitnému systému zotrvávať v bojovej pohotovosti a sú dôležité v prevencii rôznych ochorení.

Probiotické baktérie sa nachádzajú v potrave, napríklad v kyslomliečnych produktoch, kyslej kapuste, nepasterizovanej bryndzi a pod., alebo si ich môžete do organizmu dodávať v podobe výživových doplnkov. Na pravidelný prísun týchto prospešných baktérií by mali napríklad dbať aj seniori, pretože vekom sa mení zloženie črevnej mikroflóry.

Najčastejšie problémy

Pokiaľ ide o tráviace problémy, veľmi často nás trápia hnačky a zápchy. Príčiny hnačiek môžu byť rôzne, napríklad bakteriálne alebo vírusové infekcie z kontaminovanej vody či potravy, hnačku môžu spôsobovať niektoré lieky, ale napríklad aj nadmerné užívanie niektorých produktov s obsahom sorbitolu a fruktózy. Hnačku môže spôsobiť aj stres, môže byť aj príznakom a prejavom pri niektorých závažných ochoreniach napríklad zápalových ochoreniach čriev, niektorých druhoch rakoviny, ale aj po operáciách žalúdka čriev či žlčníka.

Pozor na preháňadlá

Častým tráviacim problémom býva aj zápcha, a podobne ako hnačku, ani zápchu nepodceňujte, ak pretrváva, navštívte lekára. Môže byť takisto príznakom závažného ochorenia. Často tí, ktorých trápi zápcha, siahnu po laxatívach – preháňadlách, je tu však riziko, že ak ich budete užívať pridlho, môžete si črevo podráždiť, vyvolať kŕče až hnačku a nakoniec bude dôsledkom paradoxne úporná zápcha. Niektoré preháňadlá totiž pri nadmernom užívaní môžu organizmus dehydrovať a ochudobňovať o rôzne vitamíny a minerály. Okrem toho si užívaním preháňadiel môžete narušiť prirodzenú motilitu – hybnosť čreva.

O zápche hovoríme vtedy, ak dochádza k vyprázdneniu menej ako tri razy do týždňa. Pohyb stolice hrubým črevom sa spomalí a sprievodným znakom často môže byť aj porucha tzv. defekačného reflexu - návyku na vyprázdnenie.

Čo môžete urobiť pre zdravé trávenie

V rámci prevencie ochorení tráviaceho traktu a aj iných ochorení vôbec kladú odborníci veľký dôraz na zdravú životosprávu a zdravé racionálne stravovanie. Váš jedálny lístok by mal byť bohatý napríklad na čerstvú zeleninu a ovocie, celozrnné potraviny, ryby a veľmi dôležitý nielen pre zdravé trávenie, ale pre fungovanie celého organizmu vôbec, je aj pitný režim. Ak dodržíte týchto pár zásad, môžete veľmi pomôcť svojmu tráveniu:

  • jedávajte častejšie, 5 – 6-krát denne a menšie porcie
  • nejedzte hltavo, potravu dôkladne požujte
  • jedzte veľa čerstvej zeleniny a ovocia
  • jedzte potraviny bohaté na vlákninu, každý deň by sme mali prijať asi 30 g vlákniny
  • červené mäso vymeňte za ryby
  • neprekračujte odporúčaný denný podiel tukov a sacharidov v potrave
  • vyhýbajte sa príliš slaným, mastným, vysmážaným jedlám a údeninám
  • strážte si príjem soli, denne by to nemalo byť viac ako 6 g
  • nezabúdajte aj na prísun probiotických baktérií či už stravou alebo doplnkami
  • dostatočne pite, najlepšie čistú vodu, prípadne nesladené bylinné čaje, riedené ovocné šťavy
  • nezabúdajte na dostatok pohybu, denne aspoň 30 minút

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 473
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 899
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 419
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 120
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 534
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 343
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 872
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 401