Keď v cievach „operuje“ tichý zabijak

Zvykne sa tak hovoriť vysokému krvnému tlaku, pretože aj niekoľko rokov nemusí spôsobovať žiadne zjavné problémy, nemusíte o ňom vôbec vedieť. A jeho prvým prejavom môže byť až infarkt alebo cievna mozgová príhoda.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Lekári uvádzajú, že vo väčšine prípadov nie je možné určiť jednoznačnú príčinu vysokého krvného tlaku. Určite je však známych viacero rizikových faktorov, ktoré k zvyšovaniu tlaku krvi prispievajú:

  • vek viac ako 45 rokov,
  • pohlavie (viac ohrození sú muži),
  • genetická predispozícia,
  • nezdravé stravovanie,
  • obezita,
  • cukrovka,
  • menopauza,
  • u niektorých žien užívanie hormonálnej antikoncepcie,
  • nedostatok fyzickej aktivity,
  • fajčenie,
  • priveľa soli, ale aj cukru.

Tlak zvyšuje aj cukor

Konzumáciou jedál bohatých na cukor podľa vedcov stúpa riziko hypertenzie až o 30 percent. Ide o prepojenosť medzi zvýšeným tlakom krvi a metabolickými poruchami, ako je napríklad obezita, poruchy metabolizmu glukózy a pod. Sladkého sa však nemusíte vzdať úplne, ak to nebudete preháňať a dáte si napríklad kúsok kvalitnej tmavej čokolády, vášmu srdcu to len prospeje.

Čili a srdce

Máte radi pálivú chuť čili papričiek? Možno ani neviete, že vášmu organizmu prospievajú. Podľa vedcov totiž tí, čo holdujú pálivej chuti čili, majú menej žalúdočných vredov, menej často trpia rakovinou, cukrovkou, ale aj srdcovo-cievnymi ochoreniami. Podľa odborníkov je dokonca čili vhodné nielen v rámci prevencie srdcovo-cievnych ochorení, ale aj ako súčasť liečby. Kapsaicín – látka, ktorá má na svedomí ohnivú chuť, pomáha znižovať hladinu glukózy a inzulínu v krvi, a má aj antikoagulačné účinky, takže obmedzuje tvorbu aterosklerotických plátov v cievach, čím pomáha predchádzať aj vzniku krvných zrazenín.

Nielen vysoký, ale aj nízky

Vysoký tlak je závažný rizikový faktor srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú aj veľmi častou príčinou úmrtí. U nás trpí hypertenziou viac ako polovica tých, ktorí majú viac ako 60 rokov, z celkovej populácie je asi tretina hypertonikov.

Mnohí o svojom vysokom tlaku často ani nevedia, pretože sa obvykle nijako neprejavuje. A dokonca aj mnohí z tých, ktorí o svojom vysokom tlaku vedia, sa liečiť odmietajú, respektíve nechce sa im veriť, že sa musia liečiť, keďže nepociťujú bolesť ani iné prejavy. Najmä v prípade pokročilejších foriem vysokého tlaku je potrebná liečba a spolupráca s lekárom.

V prípade ľahších foriem môže pomôcť zmena životosprávy. Okrem racionálnej a vyváženej stravy je dôležitý dostatok pohybu, obmedzenie solenia, nefajčenie, obmedzenie alkoholu, zníženie príjmu nasýtených tukov, dostatočný príjem draslíka, horčíka a vápnika v strave. Lekári v súvislosti s tlakom kladú dôraz aj na dodržiavanie pitného režimu.

Nedostatok tekutín totiž môže viesť nie k zvýšeniu, ale k zníženiu tlaku krvi, čo však môže mať tiež nepriaznivý dopad na organizmus, napríklad na činnosť obličiek. Niekedy dlhodobo nízky tlak môže signalizovať napríklad endokrinologické ochorenia alebo pokročilé srdcové zlyhávanie, takže ani tento problém nepodceňujte a vyhľadajte radšej lekára.

Ako sa dozviem o vysokom tlaku

Často je to náhodne, pri iných vyšetreniach alebo v rámci preventívnych prehliadok. Najmä pokročilejšia hypertenzia sa môže prejavovať bolesťami hlavy, závratmi a pod. Najzávažnejšie sú, samozrejme, komplikácie v podobe srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody či zlyhania obličiek.

Ľudia si často myslia, že vysoký tlak krvi nemôžu mať ľudia, ktorí sú pokojní a vyrovnaní, nie je to však pravda. Známa je aj tzv. „hypertenzia bieleho plášťa“. Označuje sa tak reakcia mnohých pacientov, keď sa ich tepová frekvencia v prítomnosti lekára zvýši, takže meranie tlaku krvi v ordinácii nemusí byť celkom objektívne.

Aj preto je vhodné v niektorých prípadoch monitorovať tlak krvi aj v domácich podmienkach. Na to poslúži vhodný tlakomer. Ak užívate lieky na tlak, užívajte ich pravidelne, liečbu nezanedbávajte a tlak si pravidelne monitorujte. Samozrejme, ani s meraním to netreba preháňať, výsledkom pričastého merania môže byť podľa kardiológov neurotizácia pacienta. Odporúčajú meranie tlaku raz – dva razy do týždňa.

Zásady správneho merania

Ak nechcete, aby namerané hodnoty boli skreslené, mali by ste pri domácom meraní tlaku krvi dodržiavať niekoľko dôležitých zásad.

  • tlak si merajte v tichej miestnosti s primeranou teplotou, kde vás nik neruší,
  • merania robte vždy v rovnakom čase,
  • aspoň pol hodinu pred meraním nepite nápoje s kofeínom, nefajčite, nejedzte,
  • aspoň dve hodiny pred meraním tlaku nevykonávajte žiadnu fyzicky namáhavú aktivitu,
  • pred meraním je vhodné si vyprázdniť močový mechúr,
  • pohodlne sa usaďte, päť až desať minút pred meraním tlaku si v pokoji, opretí chrbtom poseďte, nohy nemajte prekrížené, predlaktie voľne položte na stôl zhruba vo výške srdca,
  • počas merania tlaku sa nehýbte ani nerozprávajte,
  • meranie aspoň dvakrát zopakujte s odstupom aspoň troch minút, ak je rozdiel nameraných hodnôt viac ako päť mmHg, odmerajte si tlak aj tretí raz a výslednú hodnotu vyrátajte ako priemer všetkých troch nameraných hodnôt,
  • tlak si merajte skôr, než užijete lieky na hypertenziu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 902
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 419
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 218
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 541
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 479
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 878
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 437