Podľa niektorých lekárov je vhodné zamerať sa na zdravú životosprávu, dodržiavanie jej zásad podporuje zdravie a znižuje riziko vzniku závažných ochorení, zhoršenia kvality života a aj predčasného úmrtia. Ak sa teda po celý rok budete zdravo stravovať, dostatočne hýbať, dodržiavať pitný režim a dbať na dostatok spánku, nemal by byť podľa odborníkov dôvod, aby ste sa na jar potrebovali nejako zvlášť očisťovať.
Stále je však veľa tých, ktorým sa to nedarí, pridružia sa aj iné zdravotné problémy, a tak niektoré príznaky môžu signalizovať, že s vaším tráviacim traktom nie je všetko v poriadku a potreboval by ozdraviť.
Varovné signály
Ak máte napríklad zapáchajúcu stolicu, ťažkosti so zápchou alebo hnačkou, po jedle vám zvykne škŕkať v bruchu, páchne vám z úst, pleť vám hyzdia vyrážky, alebo vám padajú vlasy a lámu sa vám nechty, sú to signály, že je načase urobiť niečo pre svoje zdravie.
Okrem toho, že by ste mali zrevidovať svoj stravovací režim a zloženie jedálneho lístka, niektorí odborníci odporúčajú podstúpiť očistnú kúru, pri ktorej ozdravíte svoj tráviaci trakt a zbavíte telo nahromadených toxínov.
Ponúkame vám zopár tipov, ako môžete pomôcť svojmu tráviacemu traktu, a tak aj celému organizmu.
Ľanové semeno – ak trpíte chronickou zápchou, nesiahajte hneď po preháňadlách z lekárne, ich nesprávnym a pričastým užívaním si môžete spôsobiť ešte viac problémov. Skúste radšej pomleté ľanové semeno. Obsahuje olejnaté a slizové zložky, ktoré napomáhajú lepšiemu vyprázdňovaniu. Na rozdiel od viacerých preháňadiel tu nehrozí riziko návyku a ľanové semeno je vhodné aj v prevencii nádorových ochorení hrubého čreva a konečníka. Semeno si pomeľte vždy len v množstve, ktoré hneď spotrebujete, optimálne je užívať 1 – 2 PL denne. Môžete ho konzumovať napríklad zmiešané s tvarohovou alebo syrovou nátierkou.
Medvedí cesnak – táto jarná bylina má výrazné očistné účinky na žalúdok, črevá, pečeň či žlčník, obsahuje množstvo látok, ktoré pomáhajú a osožia tráveniu. Ak budete konzumovať medvedí cesnak, pomôžete prevencii aterosklerózy, zníženiu tlaku krvi, látky v tejto byline pomáhajú zlepšovať pamäť, pri nespavosti, či pri závratoch a mnohých iných zdravotných ťažkostiach. Listy rastliny by sa mali zbierať v apríli, máji a mali by sa jesť len čerstvé, v chladničke ich môžete uskladniť nanajvýš pár dní, avšak sušením či zmrazením strácajú výživovú hodnotu aj liečivé účinky. V sezóne sa odporúča zaradiť túto prospešnú bylinku do jedálneho lístka každý deň.
Chlorella pyrenoidosa– niektorí odborníci na detoxikáciu a zdravú výživu odporúčajú zaradiť túto zelenú riasu pravidelne do stravy, čím možno zabezpečiť trvalú a priebežnú očistu organizmu. Látky obsiahnuté v riase stimulujú lenivé hrubé črevo a napomáhajú aj množeniu užitočných probiotických baktérií. Vďaka štruktúre svojej bunkovej steny dokáže chlorella na seba viazať toxické látky, ako sú napríklad ťažké kovy, pesticídy a pod.. Obsiahnutý chlorofyl a prirodzené antibiotikum - chlorellin zasa pomáha zbavovať hrubé črevo nežiaducich patogénnych mikroorganizmov. Chlorella má aj priaznivé účinky na regeneráciu črevnej steny, čím tiež prispieva k ozdraveniu prirodzenej obranyschopnosti organizmu.
Vláknina – pre správne fungovanie tráviaceho traktu, a tak aj priebežnú prirodzenú očistu je veľmi dôležitá, denne by sme jej mali prijať asi 30 g. Nájdeme ju najmä v celozrnných potravinách, strukovinách, zelenine a ovocí. Aj vlákninu však treba konzumovať s mierou, ak jej budeme prijímať priveľa, môže spôsobiť nadúvanie i zápchu, a viazaním niektorých látok – napríklad vápnika alebo železa, aj ich nedostatok v organizme. Pozor na nadužívanie vlákniny aj u malých detí.
Nezabúdajte, samozrejme, aj na príjem dostatočného množstva vhodných tekutín, najlepšia je čistá voda, prípadne nesladené bylinné čaje. Udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, a tak aj podporovať zdravie, pomáhajú aj prospešné probiotické baktérie, ktoré môžete prijímať buď v potrave alebo vo forme výživových doplnkov.