SME

Cesta ku kvalitnému domácemu chladu

Chladnička sa stala základným predmetom vybavenia domácnosti, na jej existencii je postavená aj výroba potravín a polotovarov, ktorá v mnohom určuje náš životný štýl. Pritom jej pôvod siaha len do roku 1925.


Typ podobný o 33 rokov mladšiemu Electroluxu si mnohí z nás ešte pamätajú z čias mladosti. Zatváranie kľučkou či nožným pedálom neskôr nahradilo magnetické najmä z bezpečnostných dôvodov, keď sa do chladničky neraz zatvorili malé deti. FOTO – ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou



Jedna z prvých chladničiek z roku 1925 v porovnaní so súčasnými pripomínala priemyselný agregát, sprístupnila však lepší druh hospodárenia v domácnosti.


FOTO – ARCHÍV



Roku 1922 Švédi Carl Munters a Baltazar von Platen vyvinuli absorbčnú metódu, ktorou vytvorili tiché a bezpečné zariadenie. Pozitívom nového zariadenia bola cenová dostupnosť pre širšiu skupinu zákazníkov.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO – ARCHÍV



FOTO – ARCHÍV


Chladnička sa stala základným predmetom vybavenia domácnosti, na jej existencii je postavená aj výroba potravín a polotovarov, ktorá v mnohom určuje náš životný štýl. Pritom jej pôvod siaha len do roku 1925.

Pôvodne využívali ľudia na chladenie prirodzene chladné prostredie ako jaskyne, podzemné priestory pivníc. Ľadové dutiny využíval človek doby kamennej ako pasce, kde sa ulovené zviera chytilo a zároveň „ochladilo“. Čínska kniha piesní Šiking spomína ľadové pivnice už v roku 1140 pred Kristom. Obchod s ľadom a snehom bol intenzívne sa rozvíjajúcim odvetvím už v ranej antike. Vravelo sa, že ľad bol niekedy drahší ako víno, ktoré ochladzoval.

Úsilie predbehnúť prírodu

Už od neskorého stredoveku sa pri chladení často využívala reakcia liadku a vody, ktorá znižuje teplotu až o 15 stupňov Celzia. Prvý automatický postup výroby chladu sa objavil s nástupom industrializácie v polovici 19. storočia, keď roku 1844 skonštruoval Angličan John Gorrie prvý chladiaci stroj. Jeho cieľom bolo ochladzovať vzduch v prístavných priestoroch pri spracovaní bavlny a obmedziť tým riziko brušného týfusu. Aj ďalšie chladiace zariadenia využívali ako chladivo éter. Chladenie sa intenzívne využívalo pri preprave tovaru medzi Austráliou a Anglickom.

SkryťVypnúť reklamu

Obchodníci dokázali pomocou dokonalejších chladiacich zariadení prepraviť väčší objem na teplo citlivých potravín, čo zrýchľovalo tempo vývoja nových technológií. Roku 1880 Wiliam Thompson, po udelení šľachtického titulu Lord Kelvin, ktorý prepožičal svoje meno chladničke a spôsobu merania teploty, zostrojil chladiacu loď na transport mäsa zo Sydney do Londýna.

Prvé chladničky z Ameriky

Na prelome storočí začali niektoré spoločnosti vyvíjať chladničky do domácností s technológiou kompresie, kde sa ako chladivo používal amoniak. Prvým výrobcom bola spoločnosť Kelvinator, ktorá v roku 1918 predala prvých 67 kusov chladničiek pre domácnosť. Pre problémy s reguláciou teploty a netesnosťou chladiaceho systému sa predaj chladničiek rozbiehal iba pomaly.

SkryťVypnúť reklamu

Pre Európu nebola americká kompresorová technológia príliš dôveryhodná. Proces elektrifikácie tu prebiehal pomalšie ako v USA. Roku 1922 švédski študenti Carl Munters a Baltazar von Platen vyvinuli absorbčnú metódu. Vytvorili tak tiché a bezpečné zariadenie, ktoré mohlo byť poháňané elektrinou, plynom alebo dokonca petrolejom. Ďalším výrazným pozitívom nového zariadenia bola cenová dostupnosť pre širšiu skupinu zákazníkov. Spoločnosť Electrolux získala roku 1925 patentové práva a ešte v tom istom roku uviedla na trh prvú chladničku.

Od 30-tych rokov sa v kompresorových chladničkách používal freón. Neskoršie výskumy odhalili jeho negatívny účinok na hladinu ozónovej vrstvy. Výrobcovia zareagovali vytvorením novej generácie ekologického chladiva izobután. Vďaka nemu dosahujú chladničky aj nižšiu hlučnosť, spotrebu energie a dlhšiu životnosť kompresora.

SkryťVypnúť reklamu

Šetrnosť nadovšetko

Kvalitné chladenie a nízka hlučnosť sú už samozrejmou požiadavkou spotrebiteľa pri výbere chladiaceho zariadenia. Výrobcovia sa v súčasnosti usilujú vyjsť v ústrety zákazníkom v znižovaní spotreby elektrickej energie, v zaujímavom dizajne a v doplnkových funkčných možnostiach svojich produktov. Je zistené, že až jednu štvrtinu výdavkov za energiu, okrem nákladov za kúrenie, tvorí v domácnosti spotreba spojená s chladením a mrazením.

Chladnička budúcnosti

Do našich domácností sa vracajú mäkké zaoblené vonkajšie línie. Podobne sa nenápadne stráca aj tradičná biela v emailovej úprave povrchu. V ponuke je farba opálu, populárne je už niekoľko rokov použitie nerezového kovového plášťa. Praktická je aj možnosť variabilného usporiadania poličiek. V chladničke nemusíme skladovať len potraviny, ale aj iné spotrebné predmety, ako filmy, laky a podobne.

SkryťVypnúť reklamu

Chladnička budúcnosti ponúka komunikačné centrum domácnosti. Je vybavené dotykovým displejom, internetovým pripojením a skenerom. Automaticky objednáva potraviny, keď sa ich množstvo dostane na kritickú hladinu, na základe zosnímaných čiarových kódov vyhodnocuje trvanlivosť uskladnených výrobkov, navrhuje recepty podľa obsahu chladničky, komunikuje cez e-maily. (Spracoval ľš)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 443
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 182
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 817
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 454
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 917
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 177
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu