Ak sa chcete stravovať v duchu zásad makrobiotiky, zabudnite na ťažké, mastné a vysmážané jedlá a skúste jednoduchú, zväčša rastlinnú potravu, s minimálnym množstvom alebo úplne bez živočíšnych produktov. Vhodná kombinácia stravy podporuje samoliečiace procesy v tele.
„Prechod na nový spôsob stravovania nie je jednoduchý, je to dlhotrvajúci proces a potrebná je predovšetkým psychická príprava a odhodlanie,“ hovorí odborníčka na makrobiotiku Gabriela Žlebeková.
„Na začiatku výrazne obmedzte soľ, pečené a vyprážané jedlá. Úplne vylúčte rafinovaný cukor, všetky jedlá a nápoje sladené cukrom, sladkosti a zákusky a začnite konzumovať prirodzene kvasenú zeleninu. Namiesto múčnych výrobkov a chleba jedávajte obilninové kaše. Nezabúdajte na strukoviny, denne zjedzte aspoň 2 – 3 veľké lyžice v rôznej podobe. Bezpodmienečne vynechajte mlieko a mliečne výrobky, obmedzte a napokon vylúčte mäso a mäsové výrobky, zredukujte tuky, hlavne živočíšne.“
Výhody makrobiotickej stravy:
- neprekysľuje organizmus,
- potláča šírenie choroboplodných zárodkov,
- zlepšuje imunitu,
- môžete zjesť, koľko chcete,
- rýchlejšie sa dostaví pocit nasýtenia,
- schudnete,
- neunavuje telo,
- organizmus má viac energie,
- náklady na sezónnu zeleninu, strukoviny a obilniny sú nižšie, ako na mäso alebo na mliečne výrobky.