Makrobiotika – návrat k racionálnemu stravovaniu

Názov makrobiotika pochádza z gréčtiny, kde macros a bios znamená dlhý život.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Ak sa chcete stravovať v duchu zásad makrobiotiky, zabudnite na ťažké, mastné a vysmážané jedlá a skúste jednoduchú, zväčša rastlinnú potravu, s minimálnym množstvom alebo úplne bez živočíšnych produktov. Vhodná kombinácia stravy podporuje samoliečiace procesy v tele.

„Prechod na nový spôsob stravovania nie je jednoduchý, je to dlhotrvajúci proces a potrebná je predovšetkým psychická príprava a odhodlanie,“ hovorí odborníčka na makrobiotiku Gabriela Žlebeková.

„Na začiatku výrazne obmedzte soľ, pečené a vyprážané jedlá. Úplne vylúčte rafinovaný cukor, všetky jedlá a nápoje sladené cukrom, sladkosti a zákusky a začnite konzumovať prirodzene kvasenú zeleninu. Namiesto múčnych výrobkov a chleba jedávajte obilninové kaše. Nezabúdajte na strukoviny, denne zjedzte aspoň 2 – 3 veľké lyžice v rôznej podobe. Bezpodmienečne vynechajte mlieko a mliečne výrobky, obmedzte a napokon vylúčte mäso a mäsové výrobky, zredukujte tuky, hlavne živočíšne.“

Výhody makrobiotickej stravy:

  • neprekysľuje organizmus,
  • potláča šírenie choroboplodných zárodkov,
  • zlepšuje imunitu,
  • môžete zjesť, koľko chcete,
  • rýchlejšie sa dostaví pocit nasýtenia,
  • schudnete,
  • neunavuje telo,
  • organizmus má viac energie,
  • náklady na sezónnu zeleninu, strukoviny a obilniny sú nižšie, ako na mäso alebo na mliečne výrobky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  2. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  5. Slovensko spieva koledy
  6. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  7. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  8. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 470
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 682
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 035
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 009
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 270
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 531
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 759
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 539
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 123
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 628