SME

Makrobiotika – návrat k racionálnemu stravovaniu

Názov makrobiotika pochádza z gréčtiny, kde macros a bios znamená dlhý život.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Ak sa chcete stravovať v duchu zásad makrobiotiky, zabudnite na ťažké, mastné a vysmážané jedlá a skúste jednoduchú, zväčša rastlinnú potravu, s minimálnym množstvom alebo úplne bez živočíšnych produktov. Vhodná kombinácia stravy podporuje samoliečiace procesy v tele.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Prechod na nový spôsob stravovania nie je jednoduchý, je to dlhotrvajúci proces a potrebná je predovšetkým psychická príprava a odhodlanie,“ hovorí odborníčka na makrobiotiku Gabriela Žlebeková.

„Na začiatku výrazne obmedzte soľ, pečené a vyprážané jedlá. Úplne vylúčte rafinovaný cukor, všetky jedlá a nápoje sladené cukrom, sladkosti a zákusky a začnite konzumovať prirodzene kvasenú zeleninu. Namiesto múčnych výrobkov a chleba jedávajte obilninové kaše. Nezabúdajte na strukoviny, denne zjedzte aspoň 2 – 3 veľké lyžice v rôznej podobe. Bezpodmienečne vynechajte mlieko a mliečne výrobky, obmedzte a napokon vylúčte mäso a mäsové výrobky, zredukujte tuky, hlavne živočíšne.“

SkryťVypnúť reklamu

Výhody makrobiotickej stravy:

  • neprekysľuje organizmus,
  • potláča šírenie choroboplodných zárodkov,
  • zlepšuje imunitu,
  • môžete zjesť, koľko chcete,
  • rýchlejšie sa dostaví pocit nasýtenia,
  • schudnete,
  • neunavuje telo,
  • organizmus má viac energie,
  • náklady na sezónnu zeleninu, strukoviny a obilniny sú nižšie, ako na mäso alebo na mliečne výrobky.

Autor: mv

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu