Keď sa konečne vládzete vybrať k lekárovi, okrem toho, že sa vás opýta na príznaky a priebeh ochorenia, bude ho zaujímať aj to, čo ste posledne jedli. A vy si vybavujete, že okrem iného ste si pochutnávali na vysmážanom rezni s majonézovým šalátom...
Lekár vám nechá ešte urobiť kultivačné mikrobiologické vyšetrenie vzorky stolice a jeho predpoklad sa potvrdí: nakazili ste sa baktériou Salmonella enteritidis, ktorá spôsobuje ochorenie salmonelózu. Malinká potvorka je pritom členom celej zákernej rodinky salmonel, ktoré bývajú pôvodcami mnohých ďalších ochorení, napríklad aj týfusu.
Jedlo teda nemusí byť potencionálnym rizikom pre zdravie len kvôli obsahu živočíšneho tuku či veľkého množstva cukru. Pri nedodržaní hygienických štandardov a nedostatočnej tepelnej úprave môže byť aj zdrojom baktérií, ktoré nášmu zdraviu rozhodne nepristanú.
Majonéza i vajce namäkko
Salmonela nelieta, ochorenie sa teda neprenáša vzduchom. Nakazíte sa najmä potravinami, baktéria si s obľubou hovie v kuracom mäse, vajciach, mlieku a vôbec v potravinách, na ktorých prípravu sa používajú práve mlieko či vajcia. Zdrojom nákazy je teda potrava, pričom na zničenie nebezpečných baktérií stačí dôkladná tepelná úprava a dostatočná hygiena.
O to viac sa najmä v lete treba vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia. Príkladom je vaječná majonéza, niektoré zmrzliny, rizikom môžu byť napríklad aj vajíčka namäkko alebo hemendex.
Aj pri manipulácii s vajíčkami buďte opatrní, salmonely môžu byť priamo na škrupine alebo pod ňou. Či je vajce čerstvé zistíte tak, že ho dáte do vody. Ak je čerstvé, klesne na dno, ak nie, bude sa vznášať alebo vypláva na povrch.
Môžu byť aj nebezpečné
Ak zjete jedlo kontaminované baktériami salmonely, síce ste si pochutili, avšak baktérie sa vám dostanú do tráviaceho traktu, v črevách napadnú bunky črevnej steny a vyvolajú zápal. Po inkubačnej dobe, ktorá trvá osem hodín až maximálne dva dni, prichádza podľa internistu – gastroenterológa Miloša Bubána horúčka aj do cca 39 °C.
„Ďalšími príznakmi sú nevoľnosť a zvracanie, kŕče v bruchu s hnačkou, ktorá sa mení na zelenkavú s prímesami hlienov, ale neraz aj krvi. Najskôr pri ústupe ochorenia ustúpi zvracanie a teplota. Ostatné trvá viac dní,“ hovorí lekár.
Varuje, že ťažká dehydratácia môže vyvolať nielen kolapsy, ale až šokový stav. „U pacientov s poruchou imunity môžu pribudnúť aj iné komplikácie, najmä keď sa baktérie dostanú do krvi: zápal mozgových blán, zápal chlopní srdca, močovo-pohlavného aparátu, žlčníka alebo iných tkanív a orgánov v tele.“
Čo robiť, ak chcete nákaze salmonelou predchádzať?
- Radšej zabudnite na potraviny, ktoré pochádzajú z nedôveryhodných zdrojov a nie sú dostatočne tepelne upravené. Zvlášť v lete sú nedostatočná tepelná úprava a nedostatočná hygiena rizikom potenciálnej nákazy rôznymi patogénnymi mikroorganizmami.
- Pozor aj na mrazené potraviny – opakované rozmrazovanie môže byť hrozbou rozmnoženia salmonely.
- Potraviny môžu byť aj druhotne kontaminované, napríklad hlodavcami alebo muchami, dbajte preto aj na správne skladovanie.
- Salmonela sa môže preniesť aj zo stolice chorého, pozor napríklad aj pri prebaľovaní chorého dieťaťa, vždy si preto dôkladne umyte ruky.
- Pri potvrdení nákazy sa stery berú aj členom domácnosti alebo aj tam, kde sa človek nakazil – napríklad v reštaurácii, na internáte, v školskej jedálni a pod..
Veľa tekutín
Ak ste sa nakazili salmonelózou, obvykle postačí pokoj na lôžku, základom liečby je dostatočný príjem tekutín, aby sa predišlo dehydratácii organizmu. Pri intenzívnej hnačke a zvracaní totiž telo stráca veľké množstvo vody, čo môže ohroziť aj život.
Zvlášť nebezpečná je dehydratácia pre malé deti a starších ľudí. Keďže telo stráca aj dôležité minerály, vhodné je do pitného režimu zaradiť aj minerálky, čaje, optimálne sú rehydratačné roztoky, ktoré kúpite v lekárni. Najmä počas prvých dní dodržiavajte diétu, z ktorej ste vynechali tuky, mlieko a mliečne výrobky, nevhodné sú napríklad aj strukoviny, pretože nafukujú.
Aké lieky sú vhodné
V liečbe sa využívajú aj tzv. črevné dezinficienciá – lieky, ktoré potláčajú aktivitu choroboplodných mikroorganizmov v tráviacom trakte. Výhodou týchto liekov je ich nízka vstrebateľnosť, čo znamená, že nezaťažujú pečeň a obličky a majú aj minimum nežiaducich vedľajších účinkov. Okrem toho nepoškodzujú prirodzené osídlenie čreva užitočnými baktériami.
Lieči sa aj antibiotikami?
Pri ľahšej forme sa antibiotiká neužívajú, ak má však ochorenie ťažší priebeh, môže vám ich lekár naordinovať. Miloš Bubán potvrdzuje, že pri nekomplikovanom priebehu ochorenia sa antibiotiká nemajú podávať. „Jednak neskrátia dĺžku choroby, ale, naopak, predĺžia vylučovanie baktérií stolicou, a tým aj pacientovu infekčnosť.“
Zákernosť baktérií spočíva aj v tom, že v tráviacom trakte môžu salmonely prežívať aj pomerne dlhú dobu, lekár hovorí, že u niektorých pacientov môžu spôsobiť aj to, že pacient sa stáva nosičom bez príznakov choroby.
Nezabudnite si zobrať aj na dovolenku:
Ak sa chystáte dovolenkovať v zahraničí, nielenže by ste sa mali vyhýbať potravinám a jedlám z pochybných zdrojov, ale nezabudnite si do dovolenkovej lekárničky pribaliť aj lieky, ktoré vám pomôžu pri liečbe prípadných tráviacich ťažkostí:
- dezinficienciá – lieky, ktoré znižujú aktivitu patogénnych mikroorganizmov v tráviacom trakte (napr. Endiaron, Endiex),
- adsorbenciá – lieky, ktoré priamo v čreve viažu škodliviny – pri infekčných hnačkách veľmi nepomôžu, sú však vhodné napríklad pri otravách jedlom (napr. aktívne uhlie, kaolínové preparáty – Smecta a pod.)
- probiotiká – obsahujú prospešní probiotické baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry (napr. Nutrolin, Lactoseven atď.)