V lete sa najčastejšie stretávame s gastroenteritídami - hnačkovými ochoreniami vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. Hnačka organizmus poriadne vyčerpá, pretože pri nej dochádza k veľkým stratám vody, zvlášť nebezpečná je najmä pre deti a starších ľudí. Internista-gastroenterológ, primár odborných ambulancií, Železničná NaP Bratislava Miloš Bubán hovorí, že „vzhľadom na to, že organizmus detí a starých ľudí nedokáže rýchlo zareagovať na veľké straty tekutín nielen pri hnačkách, ale aj pri zvracaní, najväčším nebezpečím sú preto pre nich poruchy hydratácie organizmu.“
S návštevou lekára neotáľajte, zvlášť v prípade detí a seniorov, ak hnačka pretrváva dlhšie ako tri dni, alebo sa objavia ďalšie príznaky:
- hlien, krv alebo hnis v stolici,
- ak úporné zvracanie neumožňuje chorému prijímať tekutiny ani po lyžičkách,
- ak nastala závažná dehydratácia organizmu,
- ak je moč tmavý, prípadne chorý nemočí,
- ak sa pridruží horúčka,
- ak sa objaví zožltnutie očných bielok,
- ak pacient trpí napríklad zápalovými ochoreniami čreva, cukrovkou, ochorením obličiek,
- ak užíva lieky na odvodnenie a pod..
Letným zdrojom nákazy (dizentérie, salmonelóza, rôzne infekcie a iné ochorenia tráviaceho traktu) a následne aj hnačky býva najčastejšie potrava, kontaminovaná v dôsledku nízkych hygienických štandardov. Ak sme v cudzine, príčinou môže byť aj iný spôsob prípravy, rôzne prísady. V cudzom prostredí sa stretneme aj s baktériami, na ktoré sú miestni zvyknutí, avšak cudzinec môže mať problém.
Nebezpečná kocka ľadu
Zdrojom nákazy môže byť aj obyčajná voda, preto pite len balenú vodu v originálnej fľaši, nie z vodovodu. Problém môže spôsobiť aj kocka ľadu – nikdy neviete z akej vody a v akých podmienkach ľad vyrobili. Rizikom sú nielen krajiny tretieho sveta, ale i obľúbené destinácie Slovákov ako Egypt, Turecko či dokonca Chorvátsko. Pozor aj na zeleninové šaláty, jednak preto, že nie sú tepelne upravené, a tiež preto, lebo neviete akou vodou a ako dôkladne zeleninu umývali. Ovocie si radšej kupujte len také, ktoré sa dá olúpať.
V lete sa vyhýbajte alebo aspoň buďte zvlášť opatrní pri konzumácii:
- zmrzliny,
- jedál, v ktorých je majonéza,
- jedál, na prípravu ktorých sa používa mlieko a vajcia, zvlášť ak sa tepelne neupravujú.
Podľa gastroenterológa Miloša Bubána sa pred nákazou z potravín možno pomerne dobre a účinne chrániť, ak budeme dodržiavať niektoré základné pravidlá hygieny:
- samozrejmosťou je dôkladné umývanie rúk mydlom pod tečúcou vodou nielen pred prípravou jedla, ale aj pred jeho podávaním i jedením. Prirodzene, aj po použití toalety.
- Vždy treba dbať na kvalitnú vodu (pitnú) pri príprave jedál a vyhnúť sa konzumácii nedostatočne spracovaných potravín. Dôležité je to najmä v prípade mäsových výrobkov.
- Buďte dôkladní pri čistení zeleniny i ovocia.
- Neskladujte spoločne potraviny už pripravené na jedenie spolu so surovinami na prípravu jedál.
- Do chladničky treba dať potraviny, ktoré rýchlo kazia, prípadne v lete sa im radšej úplne vyhýbajte. A tieto potraviny treba skladovať čo najkratší čas (2 - 3 dni).
- Pri konzumácii jedál z konzervy treba prezrieť vzhľad konzervy, aby nebola poškodená (napr. vyduté dno), aby jej obsah nezapáchal a ak je to v poriadku, treba skonzumovať obsah čím skôr a neodkladať na neskôr.
Čo treba robiť pri hnačke
Základom je rehydratácia organizmu a diéta, pri ktorej musíte obmedziť tuky, vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, kávu a, samozrejme, alkohol. Pri diéte je najlepšie jesť sucháre, staršie pečivo, banány, ryžový a mrkvový odvar, varené zemiaky, varenú mrkvu, ryžu a chudé hydinové mäso bez tuku.
Nevhodné sú sladené nápoje, džúsy, môžu hnačku zhoršiť. Aby nechýbal aj zdroj energie, mnohí majú dobré skúsenosti aj s Coca Colou. Ak niekto aj zvracia, spočiatku je podľa Miloša Bubána lepšie podávať tekutiny po lyžičkách, pomáha aj nesladený čierny čaj. Na doplnenie tekutín je podľa neho vynikajúci rehydratačný roztok:
- 1 liter prevarenej vody + 1 lyžička morskej soli + 7 lyžičiek cukru.
„Roztok treba vypiť do 2 hodín, dieťa do 3 - 4 hod. Rehydratačné roztoky kúpite aj v lekárni. Nekomplikovaný priebeh možno liečiť doma. V liečbe sú vhodné črevné adsorbenciá a nie antibiotiká,“ dopĺňa internista-gastroenterológ. Ak chcete dieťatu podávať lieky na liečbu hnačky, poraďte sa s pediatrom.
Ryžový alebo mrkvový odvar:
2,5 dkg ryže uvarte domäkka v 500 ml vody a rozmixujte. Doplňte do 500 ml prevarenou vodou. Môžete osladiť 20 g Glukopuru (hroznového cukru). Podobne pripravíte ryžový odvar, namiesto ryže použite stredne veľkú čerstvú mrkvu (pozor na obsah dusičnanov) a postupujte rovnako, ako pri príprave ryžového odvaru. Ničím neochucujte.V lekárni na liečbu hnačky kúpite:
- lieky utlmujúce črevnú peristaltiku a zahusťujúce stolicu (napr. Imodium),
- tzv. adsorbenciá – preparáty, ktoré viažu škodlivé látky (napr. aktívne uhlie, Smecta),
- prípravky potláčajúce aktivitu patogénov v tráviacom trakte (nap. Endiex, Endiaron),
- preparáty s obsahom mikroorganizmov, ktoré obnovujú rovnováhu črevnej mikroflóry (Hylak, Linex, Mutaflor a pod.),
- aj na prevenciu sú vhodné prípravky s obsahom probiotických baktérií (Dophilus, Nutrolin-B, Lactoflor, Lactoseven, Salutil, Biopron atď.).