Ťažkosti môže spôsobiť aj kocka ľadu

K najväčším strašiakom leta patria hnačky a prípadné zvracanie, zvlášť závažné dôsledky môžu mať u detí a seniorov.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

V lete sa najčastejšie stretávame s gastroenteritídami - hnačkovými ochoreniami vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. Hnačka organizmus poriadne vyčerpá, pretože pri nej dochádza k veľkým stratám vody, zvlášť nebezpečná je najmä pre deti a starších ľudí. Internista-gastroenterológ, primár odborných ambulancií, Železničná NaP Bratislava Miloš Bubán hovorí, že „vzhľadom na to, že organizmus detí a starých ľudí nedokáže rýchlo zareagovať na veľké straty tekutín nielen pri hnačkách, ale aj pri zvracaní, najväčším nebezpečím sú preto pre nich poruchy hydratácie organizmu.“

S návštevou lekára neotáľajte, zvlášť v prípade detí a seniorov, ak hnačka pretrváva dlhšie ako tri dni, alebo sa objavia ďalšie príznaky:

  • hlien, krv alebo hnis v stolici,
  • ak úporné zvracanie neumožňuje chorému prijímať tekutiny ani po lyžičkách,
  • ak nastala závažná dehydratácia organizmu,
  • ak je moč tmavý, prípadne chorý nemočí,
  • ak sa pridruží horúčka,
  • ak sa objaví zožltnutie očných bielok,
  • ak pacient trpí napríklad zápalovými ochoreniami čreva, cukrovkou, ochorením obličiek,
  • ak užíva lieky na odvodnenie a pod..

Letným zdrojom nákazy (dizentérie, salmonelóza, rôzne infekcie a iné ochorenia tráviaceho traktu) a následne aj hnačky býva najčastejšie potrava, kontaminovaná v dôsledku nízkych hygienických štandardov. Ak sme v cudzine, príčinou môže byť aj iný spôsob prípravy, rôzne prísady. V cudzom prostredí sa stretneme aj s baktériami, na ktoré sú miestni zvyknutí, avšak cudzinec môže mať problém.

Nebezpečná kocka ľadu

Zdrojom nákazy môže byť aj obyčajná voda, preto pite len balenú vodu v originálnej fľaši, nie z vodovodu. Problém môže spôsobiť aj kocka ľadu – nikdy neviete z akej vody a v akých podmienkach ľad vyrobili. Rizikom sú nielen krajiny tretieho sveta, ale i obľúbené destinácie Slovákov ako Egypt, Turecko či dokonca Chorvátsko. Pozor aj na zeleninové šaláty, jednak preto, že nie sú tepelne upravené, a tiež preto, lebo neviete akou vodou a ako dôkladne zeleninu umývali. Ovocie si radšej kupujte len také, ktoré sa dá olúpať.
V lete sa vyhýbajte alebo aspoň buďte zvlášť opatrní pri konzumácii:

  • zmrzliny,
  • jedál, v ktorých je majonéza,
  • jedál, na prípravu ktorých sa používa mlieko a vajcia, zvlášť ak sa tepelne neupravujú.

Podľa gastroenterológa Miloša Bubána sa pred nákazou z potravín možno pomerne dobre a účinne chrániť, ak budeme dodržiavať niektoré základné pravidlá hygieny:

  • samozrejmosťou je dôkladné umývanie rúk mydlom pod tečúcou vodou nielen pred prípravou jedla, ale aj pred jeho podávaním i jedením. Prirodzene, aj po použití toalety.
  • Vždy treba dbať na kvalitnú vodu (pitnú) pri príprave jedál a vyhnúť sa konzumácii nedostatočne spracovaných potravín. Dôležité je to najmä v prípade mäsových výrobkov.
  • Buďte dôkladní pri čistení zeleniny i ovocia.
  • Neskladujte spoločne potraviny už pripravené na jedenie spolu so surovinami na prípravu jedál.
  • Do chladničky treba dať potraviny, ktoré rýchlo kazia, prípadne v lete sa im radšej úplne vyhýbajte. A tieto potraviny treba skladovať čo najkratší čas (2 - 3 dni).
  • Pri konzumácii jedál z konzervy treba prezrieť vzhľad konzervy, aby nebola poškodená (napr. vyduté dno), aby jej obsah nezapáchal a ak je to v poriadku, treba skonzumovať obsah čím skôr a neodkladať na neskôr.

Čo treba robiť pri hnačke

Základom je rehydratácia organizmu a diéta, pri ktorej musíte obmedziť tuky, vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, kávu a, samozrejme, alkohol. Pri diéte je najlepšie jesť sucháre, staršie pečivo, banány, ryžový a mrkvový odvar, varené zemiaky, varenú mrkvu, ryžu a chudé hydinové mäso bez tuku.

Nevhodné sú sladené nápoje, džúsy, môžu hnačku zhoršiť. Aby nechýbal aj zdroj energie, mnohí majú dobré skúsenosti aj s Coca Colou. Ak niekto aj zvracia, spočiatku je podľa Miloša Bubána lepšie podávať tekutiny po lyžičkách, pomáha aj nesladený čierny čaj. Na doplnenie tekutín je podľa neho vynikajúci rehydratačný roztok:

  • 1 liter prevarenej vody + 1 lyžička morskej soli + 7 lyžičiek cukru.

„Roztok treba vypiť do 2 hodín, dieťa do 3 - 4 hod. Rehydratačné roztoky kúpite aj v lekárni. Nekomplikovaný priebeh možno liečiť doma. V liečbe sú vhodné črevné adsorbenciá a nie antibiotiká,“ dopĺňa internista-gastroenterológ. Ak chcete dieťatu podávať lieky na liečbu hnačky, poraďte sa s pediatrom.

Ryžový alebo mrkvový odvar:

2,5 dkg ryže uvarte domäkka v 500 ml vody a rozmixujte. Doplňte do 500 ml prevarenou vodou. Môžete osladiť 20 g Glukopuru (hroznového cukru). Podobne pripravíte ryžový odvar, namiesto ryže použite stredne veľkú čerstvú mrkvu (pozor na obsah dusičnanov) a postupujte rovnako, ako pri príprave ryžového odvaru. Ničím neochucujte.

V lekárni na liečbu hnačky kúpite:

  • lieky utlmujúce črevnú peristaltiku a zahusťujúce stolicu (napr. Imodium),
  • tzv. adsorbenciá – preparáty, ktoré viažu škodlivé látky (napr. aktívne uhlie, Smecta),
  • prípravky potláčajúce aktivitu patogénov v tráviacom trakte (nap. Endiex, Endiaron),
  • preparáty s obsahom mikroorganizmov, ktoré obnovujú rovnováhu črevnej mikroflóry (Hylak, Linex, Mutaflor a pod.),
  • aj na prevenciu sú vhodné prípravky s obsahom probiotických baktérií (Dophilus, Nutrolin-B, Lactoflor, Lactoseven, Salutil, Biopron atď.).

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  5. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  2. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  5. Slovensko spieva koledy
  6. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  7. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  8. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 470
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 682
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 035
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 009
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 270
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 531
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 759
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 539
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 123
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 628