SME

Ťažkosti môže spôsobiť aj kocka ľadu

K najväčším strašiakom leta patria hnačky a prípadné zvracanie, zvlášť závažné dôsledky môžu mať u detí a seniorov.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

V lete sa najčastejšie stretávame s gastroenteritídami - hnačkovými ochoreniami vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. Hnačka organizmus poriadne vyčerpá, pretože pri nej dochádza k veľkým stratám vody, zvlášť nebezpečná je najmä pre deti a starších ľudí. Internista-gastroenterológ, primár odborných ambulancií, Železničná NaP Bratislava Miloš Bubán hovorí, že „vzhľadom na to, že organizmus detí a starých ľudí nedokáže rýchlo zareagovať na veľké straty tekutín nielen pri hnačkách, ale aj pri zvracaní, najväčším nebezpečím sú preto pre nich poruchy hydratácie organizmu.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

S návštevou lekára neotáľajte, zvlášť v prípade detí a seniorov, ak hnačka pretrváva dlhšie ako tri dni, alebo sa objavia ďalšie príznaky:

  • hlien, krv alebo hnis v stolici,
  • ak úporné zvracanie neumožňuje chorému prijímať tekutiny ani po lyžičkách,
  • ak nastala závažná dehydratácia organizmu,
  • ak je moč tmavý, prípadne chorý nemočí,
  • ak sa pridruží horúčka,
  • ak sa objaví zožltnutie očných bielok,
  • ak pacient trpí napríklad zápalovými ochoreniami čreva, cukrovkou, ochorením obličiek,
  • ak užíva lieky na odvodnenie a pod..

Letným zdrojom nákazy (dizentérie, salmonelóza, rôzne infekcie a iné ochorenia tráviaceho traktu) a následne aj hnačky býva najčastejšie potrava, kontaminovaná v dôsledku nízkych hygienických štandardov. Ak sme v cudzine, príčinou môže byť aj iný spôsob prípravy, rôzne prísady. V cudzom prostredí sa stretneme aj s baktériami, na ktoré sú miestni zvyknutí, avšak cudzinec môže mať problém.

SkryťVypnúť reklamu

Nebezpečná kocka ľadu

Zdrojom nákazy môže byť aj obyčajná voda, preto pite len balenú vodu v originálnej fľaši, nie z vodovodu. Problém môže spôsobiť aj kocka ľadu – nikdy neviete z akej vody a v akých podmienkach ľad vyrobili. Rizikom sú nielen krajiny tretieho sveta, ale i obľúbené destinácie Slovákov ako Egypt, Turecko či dokonca Chorvátsko. Pozor aj na zeleninové šaláty, jednak preto, že nie sú tepelne upravené, a tiež preto, lebo neviete akou vodou a ako dôkladne zeleninu umývali. Ovocie si radšej kupujte len také, ktoré sa dá olúpať.
V lete sa vyhýbajte alebo aspoň buďte zvlášť opatrní pri konzumácii:

  • zmrzliny,
  • jedál, v ktorých je majonéza,
  • jedál, na prípravu ktorých sa používa mlieko a vajcia, zvlášť ak sa tepelne neupravujú.

Podľa gastroenterológa Miloša Bubána sa pred nákazou z potravín možno pomerne dobre a účinne chrániť, ak budeme dodržiavať niektoré základné pravidlá hygieny:

SkryťVypnúť reklamu
  • samozrejmosťou je dôkladné umývanie rúk mydlom pod tečúcou vodou nielen pred prípravou jedla, ale aj pred jeho podávaním i jedením. Prirodzene, aj po použití toalety.
  • Vždy treba dbať na kvalitnú vodu (pitnú) pri príprave jedál a vyhnúť sa konzumácii nedostatočne spracovaných potravín. Dôležité je to najmä v prípade mäsových výrobkov.
  • Buďte dôkladní pri čistení zeleniny i ovocia.
  • Neskladujte spoločne potraviny už pripravené na jedenie spolu so surovinami na prípravu jedál.
  • Do chladničky treba dať potraviny, ktoré rýchlo kazia, prípadne v lete sa im radšej úplne vyhýbajte. A tieto potraviny treba skladovať čo najkratší čas (2 - 3 dni).
  • Pri konzumácii jedál z konzervy treba prezrieť vzhľad konzervy, aby nebola poškodená (napr. vyduté dno), aby jej obsah nezapáchal a ak je to v poriadku, treba skonzumovať obsah čím skôr a neodkladať na neskôr.

Čo treba robiť pri hnačke

Základom je rehydratácia organizmu a diéta, pri ktorej musíte obmedziť tuky, vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, kávu a, samozrejme, alkohol. Pri diéte je najlepšie jesť sucháre, staršie pečivo, banány, ryžový a mrkvový odvar, varené zemiaky, varenú mrkvu, ryžu a chudé hydinové mäso bez tuku.

SkryťVypnúť reklamu

Nevhodné sú sladené nápoje, džúsy, môžu hnačku zhoršiť. Aby nechýbal aj zdroj energie, mnohí majú dobré skúsenosti aj s Coca Colou. Ak niekto aj zvracia, spočiatku je podľa Miloša Bubána lepšie podávať tekutiny po lyžičkách, pomáha aj nesladený čierny čaj. Na doplnenie tekutín je podľa neho vynikajúci rehydratačný roztok:

  • 1 liter prevarenej vody + 1 lyžička morskej soli + 7 lyžičiek cukru.

„Roztok treba vypiť do 2 hodín, dieťa do 3 - 4 hod. Rehydratačné roztoky kúpite aj v lekárni. Nekomplikovaný priebeh možno liečiť doma. V liečbe sú vhodné črevné adsorbenciá a nie antibiotiká,“ dopĺňa internista-gastroenterológ. Ak chcete dieťatu podávať lieky na liečbu hnačky, poraďte sa s pediatrom.

Ryžový alebo mrkvový odvar:

2,5 dkg ryže uvarte domäkka v 500 ml vody a rozmixujte. Doplňte do 500 ml prevarenou vodou. Môžete osladiť 20 g Glukopuru (hroznového cukru). Podobne pripravíte ryžový odvar, namiesto ryže použite stredne veľkú čerstvú mrkvu (pozor na obsah dusičnanov) a postupujte rovnako, ako pri príprave ryžového odvaru. Ničím neochucujte.

SkryťVypnúť reklamu

V lekárni na liečbu hnačky kúpite:

  • lieky utlmujúce črevnú peristaltiku a zahusťujúce stolicu (napr. Imodium),
  • tzv. adsorbenciá – preparáty, ktoré viažu škodlivé látky (napr. aktívne uhlie, Smecta),
  • prípravky potláčajúce aktivitu patogénov v tráviacom trakte (nap. Endiex, Endiaron),
  • preparáty s obsahom mikroorganizmov, ktoré obnovujú rovnováhu črevnej mikroflóry (Hylak, Linex, Mutaflor a pod.),
  • aj na prevenciu sú vhodné prípravky s obsahom probiotických baktérií (Dophilus, Nutrolin-B, Lactoflor, Lactoseven, Salutil, Biopron atď.).
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 731
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 808
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 273
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 191
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 005
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 002
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 687
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 092
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu