
Ohriaty vzduch z chladničky zadarmo vysušuje plody v rámčekoch.

Nohy stojana (A) otočením zasunieme a držiaky (B) sklopíme – tým bude sušiak skladnejší.
Sušenie zadarmo
Vo Vrbovom sme zistili, ako môžeme jednoduchým spôsobom bez energie sušiť ovocie, huby, zeleninu, pričom využívame prúdiaci teplý suchý vzduch z chladničky. Základnou podmienkou je dostať stúpajúci vzduch spoza chladiaceho zariadenia na miesto, kde máme položené v rámoch sitá so sušenými potravinami.
Rámčeky s natiahnutými sitami je najlepšie položiť na chladničku, ktorá pracuje stále a v zadnej časti okolo chladiča chladiaceho média nepretržite produkuje teplo. Ohriaty vzduch odvedieme ohnutou preglejkou, poslúži aj náterom ošetrený ohnutý kartón, sololit alebo približne milimeter hrubý plast, napríklad HPS.
V potrebnom zahnutí ho zafixujeme dvoma bočnými doskami vyrezanými do oblúka. Vrchná časť bude končiť pod spodným rámčekom so sitom. Na seba môžeme poskladať ľubovoľné množstvo rámikov. Dôležité je, aby spodný mal zadnú stenu čiastočne otvorenú pre vstup teplého vzduchu.
Sušenie na stojane
Výhodou stojanu je možnosť premiestniť ho a pomerne veľká plocha sušenia a pritom úspornosť pri zaberaní priestoru stojana. Do základného pevného rámu upevníme zospodu otočné priečky, ktoré poslúžia ako nohy, v prípade skladovania sú v línii základného rámu.
Do bočných strán nainštalujeme skrutkami a maticami priečne lišty tak, aby sme aj tie mohli pri skladovaní sklopiť do línie bočných častí rámu. Priečne lišty umiestnené v rovnakej výške spojíme silonovým lankom alebo tenším izolovaným drôtom. Na lanko nastokneme sušiace sa ovocie či huby.
Rámčeky aj na sušenie bylín
Na drevené rámčeky natiahneme jemnú plastovú sieťovinu. Rošty potom zasúvame do drážok v zvislých držiakoch, napríklad medzi dve hrady pri konštrukcii krovu v rodinnom dome, kde prúdi prehriaty vzduch.
Môžeme ich zavesiť aj na háky, dokonca aj viacero nad seba, zaprieť do líšt držiacich škridlice. Výhodou sušenia na roštoch je, že na nich môžeme sušiť aj byliny a liečivé rastliny.
Užitočné špajle
Sušiť na novinách nie je hygienické a ani praktické. Najmä huby potrebujú prístup vzduchu zo všetkých strán. Lepšie je zavesiť či natiahnuť huby na niť, najlepšie napichať ich na špajle. Podľa obrázkov najprv nastokneme nakrájané huby na drevené špajle a tie potom položíme na kartónovú škatuľu alebo košík. D
Keď huby zvädnú a nebudú sa šmýkať po špajliach dolu, postavíme špajle do otvorov na väčšom cedníku. Okrem iného vznikne aj zaujímavá dočasná dekorácia miestnosti s výraznou vôňou. Napokon dáme už usušené huby, ktoré sa preschnuté krehko lámu, do veľkého zaváracieho pohára. Jeho vrch zastrieme najlepšie plátnom a stiahneme gumičkou. V pohári by nemala byť vysoká ani meniaca sa vlhkosť vzduchu, občas kontrolujeme výskyt potravinových molí a vôňu odložených húb. (ľš)
KRESBY – AUTOR