Preležaninám možno zabrániť vhodnou starostlivosťou

Patria k najzávažnejším problémom u ležiacich pacientov, a to nielen u tých v nemocniciach, ale aj u pacientov v domácom ošetrení či rôznych opatrovateľských zariadeniach. Dekubitom – preležaninám pritom vo väčšine prípadov možno predísť správnou starostl

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

ivosťou.

V deklarácii lekárskych spoločností celého sveta, ktoré sa venujú problematike preležanín u chronických pacientov a starostlivosti o nich, ktorá vznikla minulý rok v brazílskom Rio de Janeiro, sa o prevencii dekubitov hovorí ako o základnom ľudskom práve.

Základom prevencie tohto závažného zdravotného problému je dôsledná starostlivosť. Podľa odborníkov sa až za 95 percentami prípadov vzniku preležanín skrýva práve nedostatočná starostlivosť. Aj napriek tomu sa však môže stať, že ležiacemu pacientovi sa preležaniny začnú tvoriť. Vždy treba čím skôr zvoliť vhodné prostriedky a pomôcky, ktoré pomáhajú dekubity úspešne liečiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú a prečo vznikajú

Preležaniny vznikajú ako dôsledok spolupôsobenia viacerých faktorov a čím viac sa ich naraz „stretne“, tým väčšie je riziko, že sa preležaniny u pacienta objavia. Základným z týchto faktorov je tlak na tkanivo, ktorý je vyšší ako 32 mm Hg a ktorý pôsobí na kožu a podkožné tkanivá práve vtedy, ak pacient dlho leží bez pohybu a nie je pravidelne polohovaný.

Pôsobením tlaku dochádza k uzavretiu kapilárneho prietoku krvi v tkanivách, na ktoré tlak pôsobí, čo má za následok ich nedokrvenie a postupné odumieranie. Deje sa to v prvom rade u tých pacientov, ktorí sa nedokážu sami pohnúť a premiestniť tak tlak na iné oblasti tela.

Rizikové faktory, ktoré podmieňujú vznik preležanín:

  • vek, znížená pohyblivosť,
  • úbytok svalovej a tukovej hmoty,
  • znížená pohyblivosť (stiahnuté svalstvo spôsobí trvalé ohnutie končatiny v kĺboch, kde potom pôsobí koncentrovaný tlak),
  • zníženie vnímania bolesti (bolesť je varovný signál, na ktorý pacient prirodzene zareaguje zmenou polohy),
  • podvýživa – v spojení s imobilitou podmieňuje vysychanie kože a následný vznik trhlín, čím sa narúša bariérová funkcia kože,
  • vlhkosť a prítomnosť baktérií pri nedostatočnom odstraňovaní výlučkov takisto zhoršujú funkcie kože,
  • diabetes a sklerotické zmeny ciev,
  • obezita – sťažuje polohovanie pacienta a často je faktorom, ktorý podmieňuje maceráciu kože,
  • fajčenie – spôsobuje poruchy mikrocirkulácie, čím sa zvyšuje riziko ischémie tkanív.

Kde sa najčastejšie objavia

Preležaniny sa obvykle tvoria na miestach na tele, kde kosti tlačia na podkožné väzivo – je to v oblasti krížov, kostrče, bedrových kĺbov, v oblasti lopatiek či na pätách. A ako zistíme, že sa začína tvoriť preležanina? Prvým varovným signálom je začervenanie kože.

Koža neskôr nadobudne modrastú farbu, nakoniec stmavne a vznikne preležanina. Jednoducho povedané, koža a podkožie v mieste preležaniny odumiera a ak sa nelieči, odumieranie tkaniva sa rozširuje aj na svalové časti a viac do hĺby. Odborníci odlišujú niekoľko štádií dekubitov, samozrejme, v čím skoršom štádiu sa začne preležanina liečiť, tým väčšia šanca na úspech, čím je stupeň poškodenia vyšší, tým horšie sa rany hoja.

Ako im predchádzať?

Pravidelné polohovanie imobilného pacienta je základ toho, ako možno vzniku preležanín predchádzať. Dôležitou súčasťou prevencie je však napríklad aj rehabilitácia končatín, ktorá pomáha lepšiemu prekrvovaniu. Pomôcť môžu aj masáže prípravkami, ktoré podporujú prekrvenie tkanív. Významnú rolu zohráva aj správna výživa, dôkladná hygiena najmä v intímnych miestach, kde môže dochádzať ku kontaminácii kože výlučkami, dlhšiemu pôsobeniu vlhkosti a pod.

Ak sa už preležaniny vytvoria, treba ich správne liečiť, aby sa napríklad zabránilo aj šíreniu nekrózy. Lekári zdôrazňujú, že dekubity by sa nemali baliť vatou, koža totiž potrebuje dýchať a zabráni sa tak aj množeniu baktérií. V prípade vyšších štádií je potrebné odumreté tkanivo chirurgicky odstrániť. Viac o liečbe preležanín sa dozviete na www.hojenieran.sk

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 908
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 248
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 545
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 605
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 883
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 464