K zásade, že denne pre zdravie treba zjesť jedno jablko, teraz vedci pridávajú aj banán. Zistili totiž, že banány chránia pred mozgovou porážkou. Podľa najnovších výskumov ľudia, ktorých potrava neobsahuje dostatočné množstvo draslíka, sú náchylnejší na porážku. Štúdia, ktorá bola publikovaná v najnovšom vydaní magazínu Neurology, uvádza, že ľudia prijímajúci potravu s nízkou hladinou draslíka, sú 1,5-násobne náchylnejší na mŕtvicu. Banány sú pravdepodobne najznámejším zdrojom draslíka, medzi ďalšie výdatné zdroje patrí avokádo, citrusy, listová zelenina, mlieko a orechy. Vedci v rámci štúdie sledovali 5600 mužov a žien vo veku nad 65 rokov, ktorí nikdy nemali porážku. Počas štvor- až šesťročného obdobia sledovali ich príjem draslíka, jeho hladinu v krvi a užívanie diuretík. Tie sa často používajú na liečbu vysokého tlaku, srdcových ťažkostí a ochorení obličiek. Diuretiká pôsobia na zvýšenie produkcie moču obličkami a redukciu vody zadržiavanej v tele. Vedľajším účinkom diuretík je aj zníženie hladiny draslíka.
Zistilo sa, že ľudia užívajúci diuretiká a zároveň s nízkou hladinou draslíka v krvi majú 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že ich raní mŕtvica.
Autorka štúdie Deborah Greenová z Neuroscience Institute pri Queen‘s Medical Center na Honolulu však varovala, že tieto výsledky neznamenajú, že samotné diuretiká zvyšujú riziko porážky. Zvýšený príjem draslíka je podstatný najmä pre ľudí, ktorí už pre cukrovku, srdcovú arytmiu či fajčenie majú zvýšené riziko porážky, uzatvorili vedci. (tasr)