SME
Štvrtok, 25. apríl , 2019

Céčko proti stresu aj rakovine

Slávu mu priniesli účinky na posilnenie imunity, ale výsledky výskumov poukazujú aj na úlohu vitamínu C v boji so stresom a s rakovinou.

Keď je ho málo

Ochorenie skorbut, ktoré vzniká pri absolútnom nedostatku vitamínu C, je dnes už skôr vzácnosťou. Napriek tomu by sme si mali dať pozor na jeho nízku hladinu, pretože môže prispieť k zdravotným komplikáciám.

„Už pri čiastočnom nedostatku vitamínu C dochádza k rozvoju nebezpečných zmien v tele, napríklad sa zvyšuje koncentrácia škodlivého LDL-cholesterolu, čo predstavuje riziko pre srdce a cievy a rozvíja sa oxidatívny stres, ktorý je spoluzodpovedný za vznik chronických zápalov, napríklad reumatoidnej artritídy a prispieva k vzniku alergií, depresívnych porúch, osteoporózy, opakujúcich sa infekcií, nádorových ochorení, ale i syndrómu vyhorenia a chronického únavového syndrómu,“ vymenúva Lucia Kotlářová, vedúca klinického výskumu v spoločnosti Edukafarm, ktorá sa zaoberá vzdelávaním odborníkov v oblasti medicíny a farmácie.

Prírodné céčko

Koľko je ho v 100 g ovocia alebo zeleniny?

  • šípky – 250-1000 mg
  • paprika – 160 – 240 mg
  • petržlenová vňať – 150 – 270 mg
  • čierne ríbezle – 100-300 mg
  • brokolica – 100-115 mg
  • zelerová vňať – 90 mg
  • kivi – 70-130 mg
  • kel – 50-90 mg
  • kapusta – 50-80 mg
  • jahody, čučoriedky – 40-70 mg
  • pažítka – 43 mg
  • špenát – 35-85 mg
  • citróny, pomaranče – 30-60 mg
  • grapefruity – 30-70 mg
  • karfiol – 20-100 mg
  • kaleráb – 20-80 mg
  • červené ríbezle – 20-50 mg
  • maliny, egreše – 22-45 mg

Zdroj: Uherová, Ružena: Vitamínová biblia, 2012.

Proti stresu aj nádorom?

Dnes sme hádam všetci ohrození takzvaným oxidatívnym stresom. „Vplyvom znečisteného ovzdušia, pri duševnom a fyzickom vyčerpaní či pri dlhodobých zápaloch vzniká nadmerné množstvo kyslíkových radikálov – agresívnych látok, ktoré pôsobia na tkanivá deštruktívne a sú príčinou mnohých chorôb.

Vitamín C má zásadnú a nenahraditeľnú úlohu pri potláčaní oxidatívneho stresu,“ tvrdí výskumníčka Lucia Kotlářová. A na čo je ešte tento vitamín dobrý?

„Pôsobí na elasticitu kože, hojenie rán a krvácanie, zachovanie správnej integrity spojivového tkaniva, väziva, kostí, zubov a vstrebávanie železa, pričom existujú klinické štúdie, ktoré charakterizujú jeho špecifickú úlohu v boji proti infekcii, ochoreniam srdca, alergiám, artritídam, aj pri hojení zlomenín.

Experimentálne a klinické výskumy potvrdili, že nemá takmer žiadne vedľajšie účinky pre ľudské telo,“ vysvetľuje dekan Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave Ján Kyselovič. Okrem toho pôsobí aj na nádorové bunky.

„Infúzne podaný vitamín C dokáže niektoré nádorové bunky usmrtiť a zdravé bunky ochrániť. Tento dvojaký účinok vysvetľujú odborníci tak, že vitamín C ako antioxidant, ktorý sa podáva vysokodávkovanými infúziami, chráni zdravé bunky pred oxidatívnym stresom, zatiaľ čo v blízkosti nádorových buniek má prooxidatívny účinok prostredníctvom tvorby vodíka,“ uzatvára Kotlářová.

zdravie_1.jpg

Koľko ho treba

Pre zdravého dospelého človeka sa ako prevencia odporúča 100 mg vitamínu C. „Ak však ide o patologické stavy, ako sú posttraumatické stavy, anémie, vírusové ochorenia alebo choroby kože, v registrovaných liekoch sa uvádza dávkovanie v stovkách miligramov,“ dopĺňa farmaceut Ján Kyselovič.

Aj Lucia Kotlářová vysvetľuje, že na liečbu sa využíva vysokodávkovaný vitamín C, ktorý sa aplikuje formou krátkej vnútrožilovej infúzie, ktorú robí lekár alebo zdravotná sestra.

„Osoby, ktoré trpia zlyhávaním obličiek alebo sklonom k tvorbe obličkových kameňov, by nemali užívať vysokodávkovaný vitamín C,“ dodáva. Takúto liečbu u nás v súčasnosti poisťovne zatiaľ nehradia.

zdravie_2.jpgKeď chýba vitamín C počas tehotenstva...

... môže to mať dôsledky na mozog dieťaťa, predovšetkým na jeho pamäťové centrum, čo môže neskôr priniesť problémy s učením. Tento nedostatok sa pritom podľa výskumníkov nedá napraviť dodatočným podávaním vitamínu C po narodení dieťaťa. Takéto výsledky priniesol nedávny výskum na University of Copenhagen. Robili ho na morčatách, ktoré si rovnako ako ľudia nevedia vitamín C samy produkovať.

Zdroj: www.sciencedaily.com

Dá sa predávkovať?

Vitamín C patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode a keď ho užijeme v nadmernom množstve, tak ho jednoducho z tela vylúčime. Napriek tomu by sme sa však nemali ním napchávať v nadmerných dávkach, pretože si môžeme spôsobiť hnačku či žalúdočné kŕče.

Ako ho nezničiť

V prípade preventívneho používania vitamínu C sa nemusíme zásobovať len nádobkami z lekárne, ale môžeme ho čerpať aj z vlastnej záhradky. Ideálne je konzumovať ovocie a zeleninu v surovom stave.

Čo však, ak ich skladujeme – ako dosiahnuť, aby sa v nich uchovalo čo najväčšie množstvo vitamínu C? K jeho rozkladu prispievajú kyslík, teplo a niektoré kovy. Už pri lúpaní a krájaní prichádza k mechanickému poškodeniu rastlinných pletív a vplyvom kyslíka prichádza k takzvanej autooxidácii.

„Straty, ktoré vznikajú takzvanou enzýmovou oxidáciou, možno obmedziť blanšírovaním (krátkym predvarením), čím uvedené enzýmy strácajú svoju aktivitu,“ radí Ružena Uherová z Katedry chémie a technológie potravín STU. Ďalším šetrným spôsobom je mrazenie.

„Straty mrazením a skladovaním sú minimálne pri -18° C, avšak k značným stratám môže dôjsť pri rozmrazení – až 40-percentným,“ dodáva Uherová vo svojej knihe Vitamínová biblia. Skladovanie však môže priniesť nielen úbytok vitamínu C, ale aj jeho obohatenie – príkladom je kyslá kapusta, v ktorej dokáže kvasný proces zvýšiť jeho hodnotu aj o 50 %.

Vedeli ste, že...?

  • Väčšina zvierat a rastlín si dokáže vitamín C vyrábať sama z jednoduchých cukrov, preto pre ne nie je vitamínom, ktorý by museli prijímať v potrave (okrem opice, morčaťa a netopiera). Navyše v prípade choroby alebo stresu dokážu zvýšiť tvorbu tohto vitamínu až desaťnásobne.
  • Tento vitamín si nedokážeme vytvoriť sami, ani si ho v tele odložiť na horšie časy. Rezervná kapacita je dva až štrnásť dní.
  • Skorbut – ochorenie z nedostatku vitamínu C vraj poznali už antickí lekári ako Hippokrates, Plinius či Marcellus. Veľkým strašiakom bol pri dlhotrvajúcich námorných výpravách, ale aj v Caesarových či Napoleonových armádach.
  • Kyselina askorbová (čiže vitamín C) sa využíva ako prídavná látka v potravinárskom priemysle. Nájdeme ju napríklad v pive, kde pomáha proti vzniku zákalov, aj v pekárstve, aby sa zlepšili pekárenské vlastnosti múky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  7. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 131
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 7 378
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu 7 209
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 318
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 128
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 283
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 188
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 855
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 269
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 889

Hlavné správy zo Sme.sk

Fínsky expert o slovenskom hokeji: Netušil som, čomu budem čeliť

Jukka Tiikkaja hovorí o pomeroch v slovenskom hokeji.

Jukka Tiikkaja.
Adam Valček

Ako správne vybrať kliešťa a čo hrozí po uhryznutí?

Príznaky ochorení vyvolaných kliešťom.

Kliešte sa hojne vyskytujú v neudržiavanej tráve.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Predstavte si, aj Uber zvládol reguláciu

Kto si trúfne zregulovať prostitúciu?

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Ako odhalíte rozdiely vo výskumoch o stravovaní

Výsledok malej štúdie nemá veľkú váhu.

Výsledky výskumu môže na strane vedcov ovplyvniť osobná predpojatosť, zdroj príjmov či tlak na úspech.
Počas planku pracujete s vlastnou váhou. Svaly nenaťahujete, ale držíte ich v napätí.
Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti.

Ako správne vybrať kliešťa a čo hrozí po uhryznutí?

Príznaky ochorení vyvolaných kliešťom.

Kliešte sa hojne vyskytujú v neudržiavanej tráve.
Čapica s elektródami, ktorú vedci použili v pokuse.