Zdravé recepty z konopy

Chcete obohatiť svoj jedálny lístok o chutné a pritom zdraviu prospešné pokrmy? Vyskúšajte recepty s konopnými potravinami.

Konopné pestoKonopné pesto(Zdroj: Miro Nôta)

Semiačka konopy siatej sú bohatým zdrojom mnohých prospešných látok, ktoré náš organizmus nevyhnutne potrebuje na zdravé fungovanie. Okrem iného sa v nich nachádza aj úplné zloženie jedlých a zároveň využiteľných bielkovín v rastlinnej ríši. Tieto rastlinné bielkoviny sa považujú za kompletné, keďže

obsahujú všetkých 21 známych aminokyselín vrátane 8 esenciálnych, ktoré si naše telo nevie vytvoriť. Konopné proteíny sú veľmi vhodné aj pri niektorých ochoreniach, keď treba nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými.

Odborníčka na zdravú výživu, MUDr. Alexandra Frolkovičová hovorí, že najmä pri obličkových ochoreniach je dôležité nielen znižovať množstvo prijatých bielkovín, ale nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými. Konopný proteín zlepšuje funkciu obličiek, spomaľuje vývoj ochorenia a jeho srdcovo-cievne komplikácie.

Citrónové rezance

citron.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných špagiet, 2 cukety, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 1 citróna, 2 PL olivového oleja, ½ ČL konopného Gomasia, 5 PL nahrubo nastrúhaného parmezánu

Postup: Do osolenej vriacej vody dáme uvariť špagety, medzitým cukety nakrájame na kolieska a krátko opečieme na olivovom oleji. Oridáme cesnak a osolíme. Na záver zmiešame citrónovú šťavu so špagetami, pridáme cuketu a nastrúhaný parmezán. Na tanieri posypeme konopným Gomasiom.

Konopné Gomasio pripravíme zo 100 g konopných semienok a ½ PL soli. Semienka zmiešame so soľou a za stáleho miešania pražíme na panvici pri strednej teplote. Po vychladnutí pomelieme v mlynčeku alebo roztlčieme v mažiari. Niektoré semienka by mali ostať celé. Gomasio možno použiť do polievok šalátov, rizota či cestovín.

Cestovinový konopný šalát

salat.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných cestovín, 3 PL konopného pesta, 3 veľké nadrobno nakrájané paradajky, 3 PL nakrájaného póru, 3 PL nakrájanej rukoly, 1 šálka prepláchnutej červenej fazule z konzervy

Postup: Cestoviny zmiešajte s pestom, až potom s ostatnými surovinami. Jednotlivé druhy zeleniny možno podľa chuti obmieňať. Fazuľu ako zdroj bielkovín možno vymeniť za tofu, tuniaka alebo chudé biele mäso. Dôležitá je rovnica: cestovina + konopné pesto + bielkoviny + pór + iná zelenina.

Konopné pesto

Suroviny: 2 šálky čerstvej umytej nasekanej bazalky, ½ šálky pomletých konopných semienok, ½ šálky strúhaného parmezánu, 3 strúčiky cesnaku a 3 PL konopného oleja

Postup: Všetky suroviny rozmixujte a v chladničke môžete skladovať aj týždeň.

Palacinkové raňajky

palacinky.jpgSuroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g celozrnnej múky, 100 g pomletých ovsených vločiek, 60 g celozrnnej konopnej múky, 2 vajcia, 300 ml mlieka (ak je cesto prihusté, môže byť aj viac), 1 PL hnedého cukru (môže byť aj škoricový), ½ ČL prášku do pečiva

Postup: Zomelieme ovsené vločky. Všetky suché suroviny dobre premiešame. Pridáme mlieko, vajcia a urobíme liate cesto. Palacinky upečieme overeným spôsobom. Podávame s omáčkou z drobného ovocia a javorového sirupu.

Recepty sú z knihy Alexandry Frolkovičovej Konopná kuchárka – rýchle a zdravé recepty s konopným semienkom a konopným olejom. Jedlá pripravil a aranžoval výtvarník Erik Šille

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 264
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 572
  3. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 466
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 393
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 379
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 897
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 499
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 176
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797