Zdravé recepty z konopy

Chcete obohatiť svoj jedálny lístok o chutné a pritom zdraviu prospešné pokrmy? Vyskúšajte recepty s konopnými potravinami.

Konopné pesto(Zdroj: Miro Nôta)

Semiačka konopy siatej sú bohatým zdrojom mnohých prospešných látok, ktoré náš organizmus nevyhnutne potrebuje na zdravé fungovanie. Okrem iného sa v nich nachádza aj úplné zloženie jedlých a zároveň využiteľných bielkovín v rastlinnej ríši. Tieto rastlinné bielkoviny sa považujú za kompletné, keďže

obsahujú všetkých 21 známych aminokyselín vrátane 8 esenciálnych, ktoré si naše telo nevie vytvoriť. Konopné proteíny sú veľmi vhodné aj pri niektorých ochoreniach, keď treba nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými.

Článok pokračuje pod video reklamou

Odborníčka na zdravú výživu, MUDr. Alexandra Frolkovičová hovorí, že najmä pri obličkových ochoreniach je dôležité nielen znižovať množstvo prijatých bielkovín, ale nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými. Konopný proteín zlepšuje funkciu obličiek, spomaľuje vývoj ochorenia a jeho srdcovo-cievne komplikácie.

Citrónové rezance

citron.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných špagiet, 2 cukety, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 1 citróna, 2 PL olivového oleja, ½ ČL konopného Gomasia, 5 PL nahrubo nastrúhaného parmezánu

Postup: Do osolenej vriacej vody dáme uvariť špagety, medzitým cukety nakrájame na kolieska a krátko opečieme na olivovom oleji. Oridáme cesnak a osolíme. Na záver zmiešame citrónovú šťavu so špagetami, pridáme cuketu a nastrúhaný parmezán. Na tanieri posypeme konopným Gomasiom.

Konopné Gomasio pripravíme zo 100 g konopných semienok a ½ PL soli. Semienka zmiešame so soľou a za stáleho miešania pražíme na panvici pri strednej teplote. Po vychladnutí pomelieme v mlynčeku alebo roztlčieme v mažiari. Niektoré semienka by mali ostať celé. Gomasio možno použiť do polievok šalátov, rizota či cestovín.

Cestovinový konopný šalát

salat.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných cestovín, 3 PL konopného pesta, 3 veľké nadrobno nakrájané paradajky, 3 PL nakrájaného póru, 3 PL nakrájanej rukoly, 1 šálka prepláchnutej červenej fazule z konzervy

Postup: Cestoviny zmiešajte s pestom, až potom s ostatnými surovinami. Jednotlivé druhy zeleniny možno podľa chuti obmieňať. Fazuľu ako zdroj bielkovín možno vymeniť za tofu, tuniaka alebo chudé biele mäso. Dôležitá je rovnica: cestovina + konopné pesto + bielkoviny + pór + iná zelenina.

Konopné pesto

Suroviny: 2 šálky čerstvej umytej nasekanej bazalky, ½ šálky pomletých konopných semienok, ½ šálky strúhaného parmezánu, 3 strúčiky cesnaku a 3 PL konopného oleja

Postup: Všetky suroviny rozmixujte a v chladničke môžete skladovať aj týždeň.

Palacinkové raňajky

palacinky.jpgSuroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g celozrnnej múky, 100 g pomletých ovsených vločiek, 60 g celozrnnej konopnej múky, 2 vajcia, 300 ml mlieka (ak je cesto prihusté, môže byť aj viac), 1 PL hnedého cukru (môže byť aj škoricový), ½ ČL prášku do pečiva

Postup: Zomelieme ovsené vločky. Všetky suché suroviny dobre premiešame. Pridáme mlieko, vajcia a urobíme liate cesto. Palacinky upečieme overeným spôsobom. Podávame s omáčkou z drobného ovocia a javorového sirupu.

Recepty sú z knihy Alexandry Frolkovičovej Konopná kuchárka – rýchle a zdravé recepty s konopným semienkom a konopným olejom. Jedlá pripravil a aranžoval výtvarník Erik Šille

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 23 349
  2. Najužitočnejšia appka 15 414
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 330
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 502
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 204
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 859
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 808
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 5 497
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 436
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642