Zdravé recepty z konopy

Chcete obohatiť svoj jedálny lístok o chutné a pritom zdraviu prospešné pokrmy? Vyskúšajte recepty s konopnými potravinami.

Konopné pesto(Zdroj: Miro Nôta)

Semiačka konopy siatej sú bohatým zdrojom mnohých prospešných látok, ktoré náš organizmus nevyhnutne potrebuje na zdravé fungovanie. Okrem iného sa v nich nachádza aj úplné zloženie jedlých a zároveň využiteľných bielkovín v rastlinnej ríši. Tieto rastlinné bielkoviny sa považujú za kompletné, keďže

obsahujú všetkých 21 známych aminokyselín vrátane 8 esenciálnych, ktoré si naše telo nevie vytvoriť. Konopné proteíny sú veľmi vhodné aj pri niektorých ochoreniach, keď treba nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými.

Článok pokračuje pod video reklamou

Odborníčka na zdravú výživu, MUDr. Alexandra Frolkovičová hovorí, že najmä pri obličkových ochoreniach je dôležité nielen znižovať množstvo prijatých bielkovín, ale nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými. Konopný proteín zlepšuje funkciu obličiek, spomaľuje vývoj ochorenia a jeho srdcovo-cievne komplikácie.

Citrónové rezance

citron.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných špagiet, 2 cukety, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 1 citróna, 2 PL olivového oleja, ½ ČL konopného Gomasia, 5 PL nahrubo nastrúhaného parmezánu

Postup: Do osolenej vriacej vody dáme uvariť špagety, medzitým cukety nakrájame na kolieska a krátko opečieme na olivovom oleji. Oridáme cesnak a osolíme. Na záver zmiešame citrónovú šťavu so špagetami, pridáme cuketu a nastrúhaný parmezán. Na tanieri posypeme konopným Gomasiom.

Konopné Gomasio pripravíme zo 100 g konopných semienok a ½ PL soli. Semienka zmiešame so soľou a za stáleho miešania pražíme na panvici pri strednej teplote. Po vychladnutí pomelieme v mlynčeku alebo roztlčieme v mažiari. Niektoré semienka by mali ostať celé. Gomasio možno použiť do polievok šalátov, rizota či cestovín.

Cestovinový konopný šalát

salat.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných cestovín, 3 PL konopného pesta, 3 veľké nadrobno nakrájané paradajky, 3 PL nakrájaného póru, 3 PL nakrájanej rukoly, 1 šálka prepláchnutej červenej fazule z konzervy

Postup: Cestoviny zmiešajte s pestom, až potom s ostatnými surovinami. Jednotlivé druhy zeleniny možno podľa chuti obmieňať. Fazuľu ako zdroj bielkovín možno vymeniť za tofu, tuniaka alebo chudé biele mäso. Dôležitá je rovnica: cestovina + konopné pesto + bielkoviny + pór + iná zelenina.

Konopné pesto

Suroviny: 2 šálky čerstvej umytej nasekanej bazalky, ½ šálky pomletých konopných semienok, ½ šálky strúhaného parmezánu, 3 strúčiky cesnaku a 3 PL konopného oleja

Postup: Všetky suroviny rozmixujte a v chladničke môžete skladovať aj týždeň.

Palacinkové raňajky

palacinky.jpgSuroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g celozrnnej múky, 100 g pomletých ovsených vločiek, 60 g celozrnnej konopnej múky, 2 vajcia, 300 ml mlieka (ak je cesto prihusté, môže byť aj viac), 1 PL hnedého cukru (môže byť aj škoricový), ½ ČL prášku do pečiva

Postup: Zomelieme ovsené vločky. Všetky suché suroviny dobre premiešame. Pridáme mlieko, vajcia a urobíme liate cesto. Palacinky upečieme overeným spôsobom. Podávame s omáčkou z drobného ovocia a javorového sirupu.

Recepty sú z knihy Alexandry Frolkovičovej Konopná kuchárka – rýchle a zdravé recepty s konopným semienkom a konopným olejom. Jedlá pripravil a aranžoval výtvarník Erik Šille

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 483
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 139
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 088
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 323
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 687
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 048
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 260
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 377
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 230
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 101