SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Zdravé recepty z konopy

Chcete obohatiť svoj jedálny lístok o chutné a pritom zdraviu prospešné pokrmy? Vyskúšajte recepty s konopnými potravinami.

Konopné pestoKonopné pesto (Zdroj: Miro Nôta)

Semiačka konopy siatej sú bohatým zdrojom mnohých prospešných látok, ktoré náš organizmus nevyhnutne potrebuje na zdravé fungovanie. Okrem iného sa v nich nachádza aj úplné zloženie jedlých a zároveň využiteľných bielkovín v rastlinnej ríši. Tieto rastlinné bielkoviny sa považujú za kompletné, keďže

obsahujú všetkých 21 známych aminokyselín vrátane 8 esenciálnych, ktoré si naše telo nevie vytvoriť. Konopné proteíny sú veľmi vhodné aj pri niektorých ochoreniach, keď treba nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborníčka na zdravú výživu, MUDr. Alexandra Frolkovičová hovorí, že najmä pri obličkových ochoreniach je dôležité nielen znižovať množstvo prijatých bielkovín, ale nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými. Konopný proteín zlepšuje funkciu obličiek, spomaľuje vývoj ochorenia a jeho srdcovo-cievne komplikácie.

Citrónové rezance

citron.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných špagiet, 2 cukety, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 1 citróna, 2 PL olivového oleja, ½ ČL konopného Gomasia, 5 PL nahrubo nastrúhaného parmezánu

Postup: Do osolenej vriacej vody dáme uvariť špagety, medzitým cukety nakrájame na kolieska a krátko opečieme na olivovom oleji. Oridáme cesnak a osolíme. Na záver zmiešame citrónovú šťavu so špagetami, pridáme cuketu a nastrúhaný parmezán. Na tanieri posypeme konopným Gomasiom.

Skryť Vypnúť reklamu

Konopné Gomasio pripravíme zo 100 g konopných semienok a ½ PL soli. Semienka zmiešame so soľou a za stáleho miešania pražíme na panvici pri strednej teplote. Po vychladnutí pomelieme v mlynčeku alebo roztlčieme v mažiari. Niektoré semienka by mali ostať celé. Gomasio možno použiť do polievok šalátov, rizota či cestovín.

Cestovinový konopný šalát

salat.jpgSuroviny: 3 šálky uvarených celozrnných cestovín, 3 PL konopného pesta, 3 veľké nadrobno nakrájané paradajky, 3 PL nakrájaného póru, 3 PL nakrájanej rukoly, 1 šálka prepláchnutej červenej fazule z konzervy

Postup: Cestoviny zmiešajte s pestom, až potom s ostatnými surovinami. Jednotlivé druhy zeleniny možno podľa chuti obmieňať. Fazuľu ako zdroj bielkovín možno vymeniť za tofu, tuniaka alebo chudé biele mäso. Dôležitá je rovnica: cestovina + konopné pesto + bielkoviny + pór + iná zelenina.

Skryť Vypnúť reklamu

Konopné pesto

Suroviny: 2 šálky čerstvej umytej nasekanej bazalky, ½ šálky pomletých konopných semienok, ½ šálky strúhaného parmezánu, 3 strúčiky cesnaku a 3 PL konopného oleja

Postup: Všetky suroviny rozmixujte a v chladničke môžete skladovať aj týždeň.

Palacinkové raňajky

palacinky.jpgSuroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g celozrnnej múky, 100 g pomletých ovsených vločiek, 60 g celozrnnej konopnej múky, 2 vajcia, 300 ml mlieka (ak je cesto prihusté, môže byť aj viac), 1 PL hnedého cukru (môže byť aj škoricový), ½ ČL prášku do pečiva

Postup: Zomelieme ovsené vločky. Všetky suché suroviny dobre premiešame. Pridáme mlieko, vajcia a urobíme liate cesto. Palacinky upečieme overeným spôsobom. Podávame s omáčkou z drobného ovocia a javorového sirupu.

Recepty sú z knihy Alexandry Frolkovičovej Konopná kuchárka – rýchle a zdravé recepty s konopným semienkom a konopným olejom. Jedlá pripravil a aranžoval výtvarník Erik Šille

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 685
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 842
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 633
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 392
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 082
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 040
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 306
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 027
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 825
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 726
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

15 h
Petra Vlhová.

Gisinová pôjde hneď po Vlhovej.

13 h