Dôsledkom tohto zdravotného problému môžu byť aj závažné ťažkosti. Ak niekto trpí anémiou, dostáva sa jeho telu menej kyslíka a dochádza k nedostatočnému okysličovaniu orgánov. To môže byť podkladom mnohých chronických problémov. Pacienti s anémiou často trpia dýchavicou, závratmi, búšením srdca, slabosťou svalov a pod.
Signálmi, že ide o anémiu, môžu byť napríklad aj dlhodobá únava, bledá pokožka, podráždenosť, lámavé nechty či vypadávanie vlasov. Pridružiť sa môžu aj také príznaky ako úbytok na hmotnosti, zle sa hojace rany, opakované infekcie a pod.
Na chudokrvnosť má vplyv aj zloženie stravy. Ohrození sú napríklad vegetariáni, ktorí jedia málo mäsa, ťažkosti môže spôsobiť aj nedostatočná konzumácia strukovín, zelenej listovej zeleniny, brokolice, cvikle, petržlenu či čiernych ríbezlí.
Prečo vzniká
Príčin vzniku anémie môže byť viac – môže to byť zlé zloženie stravy, u žien v produktívnom veku je to napríklad často nedostatok železa v dôsledku nadmerného menštruačného krvácania, zvýšenú spotrebu železa majú tehotné a dojčiace ženy, príčinou môže byť aj nedostatočné vstrebávanie železa v tráviacom trakte, jeho straty v tráviacom trakte alebo vylučovaným močom, nedostatok vitamínu B 12 alebo porucha jeho vstrebávania v tráviacom trakte.
Spomedzi komplikovaných príčin anémie možno spomenúť aj nadmerný rozpad červených krviniek alebo ich nedostatočnú tvorbu v kostnej dreni. Ak spozorujete niektoré z varovných signálov anémie, treba čo najskôr navštíviť lekára.
Prejavy anémie
Anémia nemá špecifické prejavy, takže sa často môže prehliadnuť, navyše v orientačných testoch sa chudokrvnosť nemusí nejako závažne prejaviť. Lekári hovoria, že ochorenie môže prebiehať aj v skrytej forme. Príznaky anémie sa môžu podobať aj príznakom iných ochorení, preto je potrebné dôkladné vyšetrenie pacienta.
Anémia sa zvykne prejavovať:
- bledosťou,
- únavou,
- slabosťou,
- dýchavičnosťou po námahe,
- búšením srdca,
- závratmi až kolapsmi,
- žltým sfarbením kože a očných spojoviek.
Odborníci upozorňujú, že anémia nemusí byť len samostatný zdravotný problém, ale môže signalizovať iné závažné choroby, napríklad nádorové ochorenia, vredovú chorobu a pod.
Ako jej predchádzať
Mnohé môžete urobiť, ak budete dbať na dostatočný prísun potrebných látok v potrave. Jedzte v dostatočnom množstve potraviny s vysokým obsahom železa, ale aj látok (najmä vitamíny skupiny B, vitamín C), ktoré podporujú jeho vstrebávanie a spracovanie v organizme.
Céčko v kombinácii s vitamínmi skupiny B nájdeme napríklad v ostružine či baze. Obe rastliny vás navyše zásobia i antioxidantmi a pektínom, ktorý pomáha detoxikácii a rovnováhe črevnej mikroflóry. Černice sú bohaté na karotenoidy, baza na vitamín A.
Priaznivé účinky má aj extrakt z červeného hrozna. Komplex bioflavonoidov, B vitamínov a minerálov tiež podporuje metabolizáciu železa a tvorbu červených krviniek a hemoglobínu. Zároveň priaznivo ovplyvňuje pružnosť a priepustnosť krvných ciev a zlepšuje krvný obeh.
- 45 – 50 percent krvi tvoria špecializované bunky: červené krvinky (erytrocyty – prenášajú kyslík), biele krvinky (leukocyty – tvoria súčasť imunitného systému), krvné doštičky (trombocyty – zohrávajú rolu v zrážanlivosti krvi),
- 50 – 55 percent krvi tvorí krvná plazma,
- plazma obsahuje asi 90 percent vody, zvyšok tvoria rôzne látky: skupina dôležitých bielkovín, rôzne minerály, enzýmy, hormóny, glukóza a pod.
- červené mäso,
- cvikla,
- strukoviny,
- marhule,
- tmavé ovocie (slivky a čučoriedky),
- červené hrozno – prospeje aj pohárik vína (pozor, v rozumnej miere).