SME

Božské menu v jednej záhorskej záhrade

Záhrady pri rodinných domoch v Plaveckom Štvrtku, jedna vedľa druhej. Nezdajú sa vám ničím zvláštne, až kým nenatrafíte na tú jednu. Známa je predovšetkým v komunite rezbárov, kamenárov a keramikárov. Záhradná galéria, ktorú založil rezbár Alojz Machaj, .


Onedlho sa to v tomto ateliéri určite rozbehne. Alojz Machaj sa tu chystá organizovať týždenné rezbárske a keramikárske kurzy.



Autorský kolektív Poslednej večere Pána tvorí okrem Alojza Machaja šesť mladých rezbárov: Andrej Irša, Jozef Barta, Peter Šrank, Ján Ševčík, Slavomír Kubinec a Albert Chamráz.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou



V tejto záhrade sa vám nemôže stať, že zostanete s dielami sami. Diela sú tu totiž stále s vami.



„Moja postava je Judáš, to je dosť rozporuplná osobnosť,“ vraví Alojz Machaj. Všetci sa ho báli a akosi sa mu vyhýbali. Tak ho spravil trochu vyľakaného.

SkryťVypnúť reklamu

Záhrady pri rodinných domoch v Plaveckom Štvrtku, jedna vedľa druhej. Nezdajú sa vám ničím zvláštne, až kým nenatrafíte na tú jednu. Známa je predovšetkým v komunite rezbárov, kamenárov a keramikárov. Záhradná galéria, ktorú založil rezbár Alojz Machaj, ponúka domov stovkám drevených plastík a sôch.

Na Záhorí robí kultúru Oravák

„Vravia tu o mne, že som Oravák, čo im prišiel na Záhorie robiť kultúru,“ smeje sa Alojz Machaj.

Do Bratislavy prišiel pred mnohými rokmi ako študent strojárskej priemyslovky. Vtedy ešte pozemok v blízkom Plaveckom Štvrtku patril jeho otcovi, ktorý mu kládol na srdce, aby tu po ňom niečo ostalo. Mohol si na desiatich ároch pestovať zemiaky a v rodine by bol pokoj. No tadiaľ cesta neviedla. Vzťah k rezbárskemu umeniu mal odvtedy, čo ako dieťa dostával od otca kopu motivácie a denne si v lese stružlikal drievka. Takže los padol na záhradnú galériu, ktorú si napokon pred piatimi rokmi založil.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavné menu – Posledná večera

„Práve nedávno sme mali veľkú vernisáž. Zišla sa tu pekná kopa ľudí. Hlavným menu bola Posledná večera. V životnej veľkosti. Ešte v lete sa skupinka rezbárov zo Slovenska spontánne pustila do práce.“

Priviezť do záhrady štyri vyvalené duby z Bielych Karpát s priemermi vyše metra vôbec nebolo jednoduché, no netrvalo dlho a dvanásti apoštoli s trinástym Ježišom boli na svete. Rezbári si predtým podrobne preštudovali dielo majstra Pavla z Levoče a dohodli sa na koncepte. Všetci odborníci sa vraj vyjadrili, že gýč to určite nie je. Posledná večera je monument, ktorý jednoznačne patrí do exteriéru. Ešte tento rok bude umiestnený na nádvorí bratislavskej radnice.

Živé drevo sa zle predáva

Pán Machaj organizuje niekoľko rezbárskych podujatí aj mimo Slovenska. Priamo v jeho záhrade sú to pravidelné jarné a zimné rezbárske sympóziá. Okrem toho rozbieha aj kurzy pre deti a dospelých priamo doma. Podkrovný ateliér má už horúce prípravy za sebou a čaká najmä na mladých. V pláne sú však týždenné kurzy pre všetky vekové kategórie a pracovať sa bude nielen s drevom, ale aj kameňom a hlinou. Kým sa všetko vybaví, je ateliér zmrazený, ale všetci dúfajú, že na Záhorí je šanca na to, aby to fungovalo. „Nikde inde na Slovensku by to nebolo možné, ľudia nemajú peniaze a výrobky predávajú rezbári často hlboko pod cenu,“ vraví Alojz Machaj. Peniaze tu vraj ležia na zemi, len ich treba zdvihnúť. No ani to nie je jednoduché.

SkryťVypnúť reklamu

EVA ANDREJČÁKOVÁ

FOTO – ĽUBOŠ PILC

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu