SME

DOMA V KUCHYNI:

Phaseolus multiflorus

Fazuľa je z hľadiska výživy ľudí najdôležitejšou strukovinou. Je ťahavá, ale na rozdiel od hrachu nemá ovíjavé úponky, na oporu sa prichytáva výhonkami tak, že ju obkrúca. Kvitne jasnočervenými kvetmi a po opelení jej narastú dlhé zelené struky s ružovkastými semenami. Zelená fazuľka sa potom konzervuje mrazením alebo tepelnou sterilizáciou a je k dispozícii po celý rok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fazuľa je teplomilná rastlina, v našich krajoch sa vysieva až po „zmrznutých svätých“ v druhej polovici mája. Už aj teploty trochu nad nulou ju usmrcujú.

SkryťVypnúť reklamu

Na svete sa pestuje obrovské množstvo druhov fazule. V Severnej a Južnej Amerike sa pestuje fazuľa obyčajná, Phaseolus vulgaris už minimálne tisíc rokov. Rozšírila sa po celom svete a dnes je to najpestovanejšia strukovina.

Bolo vyšľachtených mnoho sort kríčkovej fazule, ktorá sa pestuje pohodlnejšie ako popínavá. Nevyžaduje oporu a má kratšie vegetačné obdobie. Napriek tomu pre záhradkárov zostáva popínavá fazuľa zaujímavým ozdobným faktorom. Niet krajšieho využitia opršaného vianočného smrečka, ako zapichnúť ho do zeme a po okraj osadiť popínavou fazuľou. Tvoria spolu nádhernú ozdobnú pyramídu.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu