Ak vezmeme do úvahy, že necelá pätina Slovákov hovädzie mäso nejedla ani predtým, zistíme, že 76 percent populácie choroba šialenstva kráv neovplyvnila. Zvyšná štvrtina sa priznala, že s hovädzinou prestali – buď pre BSE, pre vysokú cenu alebo z iných subjektívnych dôvodov.
Najviac obmedzili hovädziu stravu ženy, deti a mládež – v oboch kategóriách takmer každá druhá osoba, najmenej muži – iba každý štvrtý až piaty. Spomedzi obchodníkov s mäsom, výrobcov a mäsospracovateľov sa až 89 percent hovädzine vôbec nebráni. Svojím spôsobom tým demonštrujú, že naše domáce mäso považujú za bezpečné.
V súvislosti s prenosom BSE vyše polovica opýtaných nesprávne povedala, že BSE sa prenáša mäsom a krvou, správne – vnútornými orgánmi kravy ako miechou, mozgom, slezinou, či inými špecifickými časťami – odpovedalo 42 percent.
Prieskum robila spoločnosť PR.Monitor. (r)