Nestráviteľné väzivo predstavuje napríklad pri kaproch len 2 – 5%, v hovädzine 8 – 20 %. Čas trávenia rybieho mäsa je len dve-tri hodiny. Obsahuje málo chloridov, a preto sa odporúča pri obehových a obličkových chorobách.
Ryby znižujú cholesterol a vylepšujú pamäť. Obsah nenasýtených mastných kyselín v morských sardinkách má vynikajúci zdravotný účinok na zanesené cievy ohrozené infarktom. Z dostupných sladkovodných rýb znižuje zvýšený cholesterol v krvi mäso pstruhov. Rybie mäso obsahuje vitamíny A, D, B 12, fosfor, horčík, vápnik, dôležité na stavbu a pevnosť kostí, dobré nervy a peknú pokožku, morské ryby navyše aj jód. Podľa odborníkov na výživu by sme mali ryby konzumovať minimálne tri razy do týždňa v dávkach približne 170 gramov, do mesiaca teda aspoň štyri kilogramy rybieho mäsa.
(r)