„Ryby obsahujú tuk a v ňom je naviazaných veľa toxických látok z vody, v ktorej žijú. Vypili by ste dva litre z Dunaja len tak bez filtrovania? Asi nie, tá voda je špinavá už na pohľad. A predsa zjete rybu, ktorá obsahuje neporovnateľne viac chemickej ...
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
ILUSTRAČNÉ FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
„Ryby obsahujú tuk a v ňom je naviazaných veľa toxických látok z vody, v ktorej žijú. Vypili by ste dva litre z Dunaja len tak bez filtrovania? Asi nie, tá voda je špinavá už na pohľad. A predsa zjete rybu, ktorá obsahuje neporovnateľne viac chemickej ‘špiny‘. Analýza obsahu toxických látok v tele ryby žijúcej v jazere Ontario ukázala, že obsah toxínov zodpovedá asi 1,5 milióna litrov vody z jazera. Ak by ste zjedli na večeru takúto rybu, prijali ste toľko chemickej nečistoty, ako keby ste vypili jeden a pol milióna litrov vody z jazera.
Nie sú žiadnym ideálom výživy. Veľké percento rýb, najmä sladkovodných, je postihnutých rakovinou lymfatického systému a človek spolu s rybím mäsom zje aj rakovinotvorné tkanivo, ktoré sa nedá vidieť ani odstrániť. Veľa ľudí je tiež prekvapených, keď sa dozvie, že 100 gramov rybacieho mäsa obsahuje takmer toľko cholesterolu ako rovnaké množstvo bravčového mäsa.“ MUDr. IGOR BUKOVSKÝ (uj)