hybu.
Obdobie leta je najrizikovejším práve pre vznik hnačkovitých ochorení, pretože v teplom a vlhkom prostredí sa patogény, ktoré hnačkovité ochorenie vyvolávajú, najlepšie množia. Hnačku môže sprevádzať vracanie, vysoké teploty, potenie a kŕče v bruchu.
Dôležitá je hygiena
Ak sú pôvodcom hnačiek baktérie, vírusy, kvasinky, prípadne črevné parazity, ide o infekčnú hnačku. Neinfekčné hnačky vznikajú po dietetických chybách, napríklad po nevhodnej kombinácii potravín alebo konzumácii väčšieho množstva ovocia a potom tekutín, či pre iné závažné organické poruchy v zažívacom trakte. Väčšina hnačkových ochorení, hlavne v letnom období, je však spôsobená infekčnou nákazou.
Podľa priebehu ochorenia možno hnačky deliť na akútne, subakútne a chronické. Akútne infekčné hnačky nazývame aj ochorením špinavých rúk.
Akútne i chronické
Chorobu môžeme dostať aj po požití kontaminovanej, nedostatočne tepelne upravenej potravy. A ľahko sa môžu nakaziť aj deti na pieskovisku. Akútne hnačky (pacient má viac ako 4 – 5 riedkych stolíc) trvajú zvyčajne tri, maximálne päť dní. Po liečbe ustupujú.
Subakútne hnačky trvajú do dvoch týždňov. Ak pokračujú dlhšie ako tri týždne, ide o chronické ochorenie. Príčinou hnačiek môžu byť aj iné závažnejšie príčiny, napríklad črevné zápaly, ktoré si však vyžadujú už odborné vyšetrenie gastroenterológom.
Keď je vinníkom salmonela
V našich podmienkach toto ochorenie najčastejšie vyvoláva baktéria salmonela. Najzraniteľnejšie sú malé deti. Ich imunita ešte nie je vyzretá a intenzívnejšie zareagujú na infekciu, ktorá u dospelého nemusí mať dramatický priebeh. Ľahko sa nakazia aj tehotné ženy a starší ľudia či osoby oslabené po chorobách a operáciách zažívacieho traktu.
Ochorenie sa začína krátko po požití kontaminovanej potravy – v rozpätí 6 až 36 hodín. Náhle sa objaví nevoľnosť, nutkanie na vracanie, bolesti hlavy, riedke až vodnaté stolice a postupne sa pridávajú ďalšie príznaky a v stolici sa môže objaviť aj krv. Postihnutý stráca veľké množstvo tekutín i životne dôležité minerály.
Aj psy a mačky môžu byť rizikom
Podobné príznaky ako salmonelóza má aj shigella (úplavica), gardia intenstinalis (spôsobuje ju prvok – parazit) a jedna z foriem toxokarózy. Toxokaróza ohrozuje najmä malé deti, ktoré prichádzajú do styku s výkalmi psov a mačiek. Najmä rodičia malých detí by mali vedieť, že na znečistených pieskoviskách, trávnikoch a iných priestranstvách sa deti môžu dostať do kontaktu aj s vajíčkami parazitov (škrkavka psia alebo mačacia), ktoré v tele človeka spôsobujú črevný zápal a hnačky.
Tekutiny a minerály
Dôležité je vedieť, ako hnačkové ochorenie liečiť. Hnačkou, potením a vracaním stráca pacient tekutiny a minerály a čoskoro je dehydrovaný. Predovšetkým potrebuje pokoj na lôžku a dostatok tekutín, najprv v malých množstvách vo forme nesýtených minerálnych vôd. Ak má vysoké teploty a jeho stav sa po 24 až 48 hodinách nezlepší a stále vracia, mal by vyhľadať lekára.
Aj tu tvoria rizikovú skupinu malé deti a starší ľudia, u ktorých príbuzní často neodhadnú stupeň dehydratácie, čo môže mať vážne následky – prestávajú močiť, majú suché sliznice i kožu. Mnohí si mýlia minerálku so sódou či obyčajnou stolovou vodou.
V akútnom štádiu hnačkami oslabený pacient potrebuje minerálku s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Neodporúčajú sa bylinkové čaje, až neskôr pacient môže piť slabý nesladený čierny čaj bez citrónovej šťavy a iného ovocia v surovom stave. Mal by zostať v posteli a nefajčiť, lebo fajčenie zvyšuje črevnú aktivitu.
Čo jesť, čo nejesť
Keď hnačky a vracanie prestanú, stolica je hustejšia a pacient nemá teplotu, môže začať s diétnou stravou – ryžový odvar, sucháre, čierny čaj, banány, varené zemiaky a zelenina. Keďže pri hnačkách sa oslabuje črevná flóra, najmä pri podávaní antibiotík, individuálne sa odporúčajú biele alebo probiotické jogurty (nie ovocné). Antibiotiká sa podávajú až po kultivácii stolice, ak hrozí komplikovaný priebeh ochorenia či rozvrat vnútorného prostredia pacienta. Zo stravy by sa mali počas zotavovania vylúčiť mliečne výrobky, pochutiny, mastné jedlá a živočíšne tuky.
Dobre vedieť
Pri nákupe vyberajte technologicky spracované a zdravotne vyhovujúce potraviny (pasterizované mlieko, vákuovaný syr), ovocie a zeleninu pred požitím dôkladne umyte v pitnej vode, potraviny dostatočne tepelne spracujte, suroviny a potraviny uchovajte v chlade, jedlo zohrievajte pri teplote 70 °C. Neskladajte vedľa seba surové a uvarené potraviny, kuchynský riad treba udržiavať v maximálnej čistote (špeciálne mlynček na mäso).