Letné podoby „prehánok“

Letné teploty môžu byť príčinou mnohých zdravotných problémov, ktoré môžu spôsobiť až kolapsové stavy. Stačí podceniť hygienické zásady, skonzumovať nesprávne uskladnené či uvarené jedlo a o niekoľko hodín sedíte na toalete a rozmýšľate, kde ste urobili c

Počas zotavovania je vhodné zo stravy vylúčiť mliečne výrobky, pochutiny, mastné jedlá a živočíšne tuky.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

hybu.

Obdobie leta je najrizikovejším práve pre vznik hnačkovitých ochorení, pretože v teplom a vlhkom prostredí sa patogény, ktoré hnačkovité ochorenie vyvolávajú, najlepšie množia. Hnačku môže sprevádzať vracanie, vysoké teploty, potenie a kŕče v bruchu.

Dôležitá je hygiena

Ak sú pôvodcom hnačiek baktérie, vírusy, kvasinky, prípadne črevné parazity, ide o infekčnú hnačku. Neinfekčné hnačky vznikajú po dietetických chybách, napríklad po nevhodnej kombinácii potravín alebo konzumácii väčšieho množstva ovocia a potom tekutín, či pre iné závažné organické poruchy v zažívacom trakte. Väčšina hnačkových ochorení, hlavne v letnom období, je však spôsobená infekčnou nákazou.

Podľa priebehu ochorenia možno hnačky deliť na akútne, subakútne a chronické. Akútne infekčné hnačky nazývame aj ochorením špinavých rúk.

Akútne i chronické

Chorobu môžeme dostať aj po požití kontaminovanej, nedostatočne tepelne upravenej potravy. A ľahko sa môžu nakaziť aj deti na pieskovisku. Akútne hnačky (pacient má viac ako 4 – 5 riedkych stolíc) trvajú zvyčajne tri, maximálne päť dní. Po liečbe ustupujú.

Subakútne hnačky trvajú do dvoch týždňov. Ak pokračujú dlhšie ako tri týždne, ide o chronické ochorenie. Príčinou hnačiek môžu byť aj iné závažnejšie príčiny, napríklad črevné zápaly, ktoré si však vyžadujú už odborné vyšetrenie gastroenterológom.

Keď je vinníkom salmonela

V našich podmienkach toto ochorenie najčastejšie vyvoláva baktéria salmonela. Najzraniteľnejšie sú malé deti. Ich imunita ešte nie je vyzretá a intenzívnejšie zareagujú na infekciu, ktorá u dospelého nemusí mať dramatický priebeh. Ľahko sa nakazia aj tehotné ženy a starší ľudia či osoby oslabené po chorobách a operáciách zažívacieho traktu.

Ochorenie sa začína krátko po požití kontaminovanej potravy – v rozpätí 6 až 36 hodín. Náhle sa objaví nevoľnosť, nutkanie na vracanie, bolesti hlavy, riedke až vodnaté stolice a postupne sa pridávajú ďalšie príznaky a v stolici sa môže objaviť aj krv. Postihnutý stráca veľké množstvo tekutín i životne dôležité minerály.

Aj psy a mačky môžu byť rizikom

Podobné príznaky ako salmonelóza má aj shigella (úplavica), gardia intenstinalis (spôsobuje ju prvok – parazit) a jedna z foriem toxokarózy. Toxokaróza ohrozuje najmä malé deti, ktoré prichádzajú do styku s výkalmi psov a mačiek. Najmä rodičia malých detí by mali vedieť, že na znečistených pieskoviskách, trávnikoch a iných priestranstvách sa deti môžu dostať do kontaktu aj s vajíčkami parazitov (škrkavka psia alebo mačacia), ktoré v tele človeka spôsobujú črevný zápal a hnačky.

Tekutiny a minerály

Dôležité je vedieť, ako hnačkové ochorenie liečiť. Hnačkou, potením a vracaním stráca pacient tekutiny a minerály a čoskoro je dehydrovaný. Predovšetkým potrebuje pokoj na lôžku a dostatok tekutín, najprv v malých množstvách vo forme nesýtených minerálnych vôd. Ak má vysoké teploty a jeho stav sa po 24 až 48 hodinách nezlepší a stále vracia, mal by vyhľadať lekára.

Aj tu tvoria rizikovú skupinu malé deti a starší ľudia, u ktorých príbuzní často neodhadnú stupeň dehydratácie, čo môže mať vážne následky – prestávajú močiť, majú suché sliznice i kožu. Mnohí si mýlia minerálku so sódou či obyčajnou stolovou vodou.

V akútnom štádiu hnačkami oslabený pacient potrebuje minerálku s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Neodporúčajú sa bylinkové čaje, až neskôr pacient môže piť slabý nesladený čierny čaj bez citrónovej šťavy a iného ovocia v surovom stave. Mal by zostať v posteli a nefajčiť, lebo fajčenie zvyšuje črevnú aktivitu.

Čo jesť, čo nejesť

Keď hnačky a vracanie prestanú, stolica je hustejšia a pacient nemá teplotu, môže začať s diétnou stravou – ryžový odvar, sucháre, čierny čaj, banány, varené zemiaky a zelenina. Keďže pri hnačkách sa oslabuje črevná flóra, najmä pri podávaní antibiotík, individuálne sa odporúčajú biele alebo probiotické jogurty (nie ovocné). Antibiotiká sa podávajú až po kultivácii stolice, ak hrozí komplikovaný priebeh ochorenia či rozvrat vnútorného prostredia pacienta. Zo stravy by sa mali počas zotavovania vylúčiť mliečne výrobky, pochutiny, mastné jedlá a živočíšne tuky.

Dobre vedieť
Pri nákupe vyberajte technologicky spracované a zdravotne vyhovujúce potraviny (pasterizované mlieko, vákuovaný syr), ovocie a zeleninu pred požitím dôkladne umyte v pitnej vode, potraviny dostatočne tepelne spracujte, suroviny a potraviny uchovajte v chlade, jedlo zohrievajte pri teplote 70 °C. Neskladajte vedľa seba surové a uvarené potraviny, kuchynský riad treba udržiavať v maximálnej čistote (špeciálne mlynček na mäso).

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  8. Splnený sen
  9. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  10. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  1. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  2. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  3. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  4. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  5. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  8. Vysoká hra o súdne trovy
  9. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  10. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 698
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 570
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 5 037
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 481
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 577
  6. Splnený sen 2 236
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 986
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 198
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 125
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 048

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo sa na verdikt v nástenkovom tendri čakalo desať rokov?

Prípad stále nie je na konci. Odvolanie exministrov bude riešiť Najvyšší súd, ktorý naťahuje aj kauzu tunelovania nebankovky, za ktorou je Jozef Majský.

TECH

Microsoft vydal veľkú aktualizáciu pre Windows. Pozrite si novinky

???????Je zadarmo pre všetkých používateľov Windows 10.

Neprehliadnite tiež

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.

Ako cigaretové filtre uškodili fajčiarom aj prírode

Prečo by mohli cigarety bez filtra pomôcť znižovať počet fajčiarov a výskyt rakoviny.

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.