SME

Riziká typicky letných ochorení s teplom stúpajú, upozorňuje RÚVZ

Banská Bystrica - Horúčavy prinášajú aj optimálne prostredie pre množenie baktérií, ktoré sú vyvolávateľmi mnohých chorôb.

Surové vajcia - v lete častý zdroj infekcie.Surové vajcia - v lete častý zdroj infekcie. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

"Preto je v lete riziko najmä hnačkových, ale aj niektorých ďalších ochorení, vyššie ako v inom období," vysvetlila TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa vedúcej odboru epidemiológie RÚVZ Márie Avdičovej najčastejším ochorením sú salmonelózy. Vyskytujú sa po celý rok, pretože táto baktéria je schopná množiť sa aj pri nižších teplotách, ale letné obdobie je pre ich množenie optimálne. Riziko hrozí hlavne pri chybách pri výrobe tovaru, jeho skladovaní či opakovanom zohrievaní potravín.

SkryťVypnúť reklamu

"Preto upozorňujeme všetkých konzumentov, aby veľmi opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec, ktoré sú najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy, či vyhýbali sa potravinám, kde sa pridávajú surové vajcia. Najdôležitejšie je, aby sa v domácnostiach, verejných jedálňach, reštauráciách či výrobniach potravín vajcia dostatočne dlho tepelne upravovali," zdôraznila Avdičová. Ak sa nekonzumujú potraviny hneď a skladujú sa, treba ich rýchlo schladiť, uložiť do chladničky a pri opätovnom použití dostatočne prehriať.

Podobná baktéria, ktorá sa síce tak často nemnoží v potravinách, ale prežíva v nich, je kampilobaktéria, ktorá spôsobuje tzv. kampilobakteriózu. Faktorom jej prenosu sú hlavne hydinové mäsá, pokračovala hovorkyňa. V našich podmienkach to môžu byť okrem hydinových aj ovčie výrobky. Prameňom oboch ochorení (zoonóz) sú choré zvieratá, prípadne nosiči týchto baktérií.

SkryťVypnúť reklamu

V lete je rizikom aj možnosť ochorenia na dyzentériu (šigelózu, úplavicu), kde zviera nehrá žiadnu úlohu v prenose nákazy. Avdičová vysvetlila, že ide o čisto ľudskú baktériu, je patogénom pre človeka a aj sa u človeka vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý človek kontaminuje hlavne rukami s obsahom výlučkov pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa môže však šíriť napríklad aj koreňovou zeleninou či jahodami.

"Teda tým, čo je v zemi alebo sa plazí po zemi, ktorá je hnojená hnojivom, kde môžu byť aj ľudské exkrementy. Aj keď je to zakázané, nie vždy sa to dodržuje - v tom zohráva úlohu ľudský faktor. Takéto potraviny musia byť dôkladne umyté, aby sa riziko minimalizovalo. Teda, dôkladné umývanie všetkého, čo zakúpime alebo aj zoberieme zo záhrady," zdôraznila Avdičová.

SkryťVypnúť reklamu

Dyzentéria sa však šíri aj v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody či je nedostatok pitnej vody. Niekedy sa vyskytuje aj v kolektívnom zariadení, kde ju zavlečie nosič.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 388
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 083
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 693
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 410
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 846
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu