Tavený, čerstvý či tvrdý?

V spotrebe syrov na tom nie sme v porovnaní s ostatnou Európou najhoršie. Vyhýbate sa taveným syrom pre ich údajne negatívny dopad na zdravie?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Priemerný Slovák zje podľa údajov Štatistického úradu SR za rok viac ako 8 kg syrov, z toho takmer dva kilogramy tvoria tavené a menej ako jeden kilogram čerstvé syry. V spotrebe mliečnych výrobkov celkovo sme však dlhodobo pod priemerom európskych krajín, vedie Dánsko alebo Írsko. Aký druh syra sa najčastejšie objavuje na vašom stole? Zjete viac tvrdých syrov, alebo uprednostňujete tavené?

Výhodou taveného syra je jeho dlhšia trvanlivosť, ale pokiaľ ide o zloženie, tak za čerstvými alebo tvrdými syrmi výrazne zaostáva. Významný podiel na tom majú taviace soli, napríklad fosforečnan sodný a draselný. Zhoršujú totiž pomer vápnika a fosforu, pričom nadbytok fosforu môže spôsobovať vyplavovanie vápnika z kostí. V porovnaní s čerstvými alebo tvrdými syrmi je v tavených aj menej bielkovín a niektorých minerálov, ako horčík, draslík a vápnik.

Článok pokračuje pod video reklamou

Možno sa stretnúť aj s názorom, že konzumácia tavených syrov má údajne negatívny dopad na zdravie – ako príklad sa uvádza poškodzovanie obličiek, závraty či dýchacie ťažkosti. Podľa odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu sa pri rozumnej miere konzumácie tavených syrov netreba zdravotných ťažkostí obávať, tieto obavy sú minimálne prehnané.

Žiaden výrobok, ktorý sa na slovenskom trhu predáva, ani jeho prísada nemôže byť podľa odborníkov zdraviu škodlivý, ak sa konzumuje v primeranom množstve. Na tavené syry teda nemusíte zanevrieť, avšak podľa odborníkov by nemali byť súčasťou každodenného jedálneho lístka, podľa ich odporúčaní postačia dva – tri trojuholníčky za týždeň.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  3. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  4. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  5. Najužitočnejšia appka
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  7. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  8. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 26 086
  2. Najužitočnejšia appka 15 149
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 028
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 227
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 971
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 668
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 096
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 239
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 034
  10. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 2 711