SME
Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Tavený, čerstvý či tvrdý?

V spotrebe syrov na tom nie sme v porovnaní s ostatnou Európou najhoršie. Vyhýbate sa taveným syrom pre ich údajne negatívny dopad na zdravie?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Priemerný Slovák zje podľa údajov Štatistického úradu SR za rok viac ako 8 kg syrov, z toho takmer dva kilogramy tvoria tavené a menej ako jeden kilogram čerstvé syry. V spotrebe mliečnych výrobkov celkovo sme však dlhodobo pod priemerom európskych krajín, vedie Dánsko alebo Írsko. Aký druh syra sa najčastejšie objavuje na vašom stole? Zjete viac tvrdých syrov, alebo uprednostňujete tavené?

Výhodou taveného syra je jeho dlhšia trvanlivosť, ale pokiaľ ide o zloženie, tak za čerstvými alebo tvrdými syrmi výrazne zaostáva. Významný podiel na tom majú taviace soli, napríklad fosforečnan sodný a draselný. Zhoršujú totiž pomer vápnika a fosforu, pričom nadbytok fosforu môže spôsobovať vyplavovanie vápnika z kostí. V porovnaní s čerstvými alebo tvrdými syrmi je v tavených aj menej bielkovín a niektorých minerálov, ako horčík, draslík a vápnik.

Skryť Vypnúť reklamu

Možno sa stretnúť aj s názorom, že konzumácia tavených syrov má údajne negatívny dopad na zdravie – ako príklad sa uvádza poškodzovanie obličiek, závraty či dýchacie ťažkosti. Podľa odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu sa pri rozumnej miere konzumácie tavených syrov netreba zdravotných ťažkostí obávať, tieto obavy sú minimálne prehnané.

Žiaden výrobok, ktorý sa na slovenskom trhu predáva, ani jeho prísada nemôže byť podľa odborníkov zdraviu škodlivý, ak sa konzumuje v primeranom množstve. Na tavené syry teda nemusíte zanevrieť, avšak podľa odborníkov by nemali byť súčasťou každodenného jedálneho lístka, podľa ich odporúčaní postačia dva – tri trojuholníčky za týždeň.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  2. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  6. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 881
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 625
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 046
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 240
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 3 021
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 321
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 146
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 961
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 925
  10. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 827
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu