Tavený, čerstvý či tvrdý?

V spotrebe syrov na tom nie sme v porovnaní s ostatnou Európou najhoršie. Vyhýbate sa taveným syrom pre ich údajne negatívny dopad na zdravie?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Priemerný Slovák zje podľa údajov Štatistického úradu SR za rok viac ako 8 kg syrov, z toho takmer dva kilogramy tvoria tavené a menej ako jeden kilogram čerstvé syry. V spotrebe mliečnych výrobkov celkovo sme však dlhodobo pod priemerom európskych krajín, vedie Dánsko alebo Írsko. Aký druh syra sa najčastejšie objavuje na vašom stole? Zjete viac tvrdých syrov, alebo uprednostňujete tavené?

Výhodou taveného syra je jeho dlhšia trvanlivosť, ale pokiaľ ide o zloženie, tak za čerstvými alebo tvrdými syrmi výrazne zaostáva. Významný podiel na tom majú taviace soli, napríklad fosforečnan sodný a draselný. Zhoršujú totiž pomer vápnika a fosforu, pričom nadbytok fosforu môže spôsobovať vyplavovanie vápnika z kostí. V porovnaní s čerstvými alebo tvrdými syrmi je v tavených aj menej bielkovín a niektorých minerálov, ako horčík, draslík a vápnik.

Možno sa stretnúť aj s názorom, že konzumácia tavených syrov má údajne negatívny dopad na zdravie – ako príklad sa uvádza poškodzovanie obličiek, závraty či dýchacie ťažkosti. Podľa odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu sa pri rozumnej miere konzumácie tavených syrov netreba zdravotných ťažkostí obávať, tieto obavy sú minimálne prehnané.

Žiaden výrobok, ktorý sa na slovenskom trhu predáva, ani jeho prísada nemôže byť podľa odborníkov zdraviu škodlivý, ak sa konzumuje v primeranom množstve. Na tavené syry teda nemusíte zanevrieť, avšak podľa odborníkov by nemali byť súčasťou každodenného jedálneho lístka, podľa ich odporúčaní postačia dva – tri trojuholníčky za týždeň.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 259
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 601
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 430
  4. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 415
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 437
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 897
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 503
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 176
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797