Tavený, čerstvý či tvrdý?

V spotrebe syrov na tom nie sme v porovnaní s ostatnou Európou najhoršie. Vyhýbate sa taveným syrom pre ich údajne negatívny dopad na zdravie?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Priemerný Slovák zje podľa údajov Štatistického úradu SR za rok viac ako 8 kg syrov, z toho takmer dva kilogramy tvoria tavené a menej ako jeden kilogram čerstvé syry. V spotrebe mliečnych výrobkov celkovo sme však dlhodobo pod priemerom európskych krajín, vedie Dánsko alebo Írsko. Aký druh syra sa najčastejšie objavuje na vašom stole? Zjete viac tvrdých syrov, alebo uprednostňujete tavené?

Výhodou taveného syra je jeho dlhšia trvanlivosť, ale pokiaľ ide o zloženie, tak za čerstvými alebo tvrdými syrmi výrazne zaostáva. Významný podiel na tom majú taviace soli, napríklad fosforečnan sodný a draselný. Zhoršujú totiž pomer vápnika a fosforu, pričom nadbytok fosforu môže spôsobovať vyplavovanie vápnika z kostí. V porovnaní s čerstvými alebo tvrdými syrmi je v tavených aj menej bielkovín a niektorých minerálov, ako horčík, draslík a vápnik.

Článok pokračuje pod video reklamou

Možno sa stretnúť aj s názorom, že konzumácia tavených syrov má údajne negatívny dopad na zdravie – ako príklad sa uvádza poškodzovanie obličiek, závraty či dýchacie ťažkosti. Podľa odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu sa pri rozumnej miere konzumácie tavených syrov netreba zdravotných ťažkostí obávať, tieto obavy sú minimálne prehnané.

Žiaden výrobok, ktorý sa na slovenskom trhu predáva, ani jeho prísada nemôže byť podľa odborníkov zdraviu škodlivý, ak sa konzumuje v primeranom množstve. Na tavené syry teda nemusíte zanevrieť, avšak podľa odborníkov by nemali byť súčasťou každodenného jedálneho lístka, podľa ich odporúčaní postačia dva – tri trojuholníčky za týždeň.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 400
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 517
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 703
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 129
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 319
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 626
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 028
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 529
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 450
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 371