SME

Tavený, čerstvý či tvrdý?

V spotrebe syrov na tom nie sme v porovnaní s ostatnou Európou najhoršie. Vyhýbate sa taveným syrom pre ich údajne negatívny dopad na zdravie?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Priemerný Slovák zje podľa údajov Štatistického úradu SR za rok viac ako 8 kg syrov, z toho takmer dva kilogramy tvoria tavené a menej ako jeden kilogram čerstvé syry. V spotrebe mliečnych výrobkov celkovo sme však dlhodobo pod priemerom európskych krajín, vedie Dánsko alebo Írsko. Aký druh syra sa najčastejšie objavuje na vašom stole? Zjete viac tvrdých syrov, alebo uprednostňujete tavené?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výhodou taveného syra je jeho dlhšia trvanlivosť, ale pokiaľ ide o zloženie, tak za čerstvými alebo tvrdými syrmi výrazne zaostáva. Významný podiel na tom majú taviace soli, napríklad fosforečnan sodný a draselný. Zhoršujú totiž pomer vápnika a fosforu, pričom nadbytok fosforu môže spôsobovať vyplavovanie vápnika z kostí. V porovnaní s čerstvými alebo tvrdými syrmi je v tavených aj menej bielkovín a niektorých minerálov, ako horčík, draslík a vápnik.

SkryťVypnúť reklamu

Možno sa stretnúť aj s názorom, že konzumácia tavených syrov má údajne negatívny dopad na zdravie – ako príklad sa uvádza poškodzovanie obličiek, závraty či dýchacie ťažkosti. Podľa odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu sa pri rozumnej miere konzumácie tavených syrov netreba zdravotných ťažkostí obávať, tieto obavy sú minimálne prehnané.

Žiaden výrobok, ktorý sa na slovenskom trhu predáva, ani jeho prísada nemôže byť podľa odborníkov zdraviu škodlivý, ak sa konzumuje v primeranom množstve. Na tavené syry teda nemusíte zanevrieť, avšak podľa odborníkov by nemali byť súčasťou každodenného jedálneho lístka, podľa ich odporúčaní postačia dva – tri trojuholníčky za týždeň.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 375
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 059
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 643
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 398
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 124
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 820
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 316
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu