Sú to látky, ktoré si telo nevie samo vytvoriť, preto ich musíme prijímať v potrave. Najmä omega 3 mastné kyseliny – DHA (kyselina dokosahexaenová), ktorých zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, semená, ale najmä ryby a rybí tuk, hrajú veľmi dôležitú rolu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.
Znižujú zrážavosť krvi, majú protizápalové účinky, zlepšujú funkciu srdca, znižujú hladinu tzv. zlého LDL cholesterolu v krvi, ktorý sa podieľa na tvorbe aterosklerotických plátov v cievach. Majú teda veľmi pozitívny komplexný vplyv. Omega „trojky“ sú nevyhnutné aj pre zdravý zrak, prospievajú mu aj látky zeaxantín, luteín a vitamíny, najmä A, C a E.
Oko je jediný orgán, kde možno pozorovať cievne zmeny voľným okom. Ak máte cievy upchaté cholesterolom, tak ten istý cholesterol je strašiak aj pre cievy v oku a zhoršuje zrak. Zanesené cievne steny potom neprepúšťajú ani iné prospešné látky. Je to teda o dôvod viac, prečo dbať na to, čo jeme