SME

Pri potravinovej intolerancii je úprava jedálneho lístka nevyhnutná

Rozvoj a zdokonalenie metód laboratórnej diagnostiky, ale hlavne objavenie stále nových súvislostí medzi určitými potravinami a zdravotnými ťažkosťami dostáva otázku potravinovej neznášanlivosti čoraz viac do centra pozornosti.

Máte problém s obezitou? Možno je za tým aj potravinová intolerancia.Máte problém s obezitou? Možno je za tým aj potravinová intolerancia. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Jej zákernosť spočíva v tom, že na rozdiel od alergie môže prejsť dlhý čas od požitia problematických potravín do manifestácie príznakov. Diagnostiku komplikuje aj rôznorodosť príznakov, či dokonca skrývanie sa za inými chorobnými príznakmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je dedičná

Podľa najnovších zistení je potravinová intolerancia dedičná, to znamená, že ak na ňu trpíte vy, majú vaše deti veľmi vysokú šancu, že ju zdedia po vás. Veľmi často ide ruka v ruke s chronickými ochoreniami a tzv. klasická medicína sa s ňou veľmi málo zaoberá. Jediná liečba spočíva v správnej diagnostike a vylúčení problematickej potraviny.

SkryťVypnúť reklamu

Kým na civilizačné choroby (vysoký krvný tlak, rakovina) sa v zdravotníctve sústreďuje množstvo pozornosti, potravinová neznášanlivosť, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí, na Slovensku zatiaľ zostáva v úzadí. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva. MUDr. Martina Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy, však odhaduje, že reálne číslo je oveľa vyššie.

Alergia alebo intolerancia?

Existujú potraviny, ktoré u ľudí vyvolávajú ťažké alergické (respektíve niekedy aj životu nebezpečné) reakcie. Takíto pacienti vyhľadávajú alergológa. Klasická potravinová alergia je však pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná len u približne 2,5 % populácie. Na rozdiel od nej sa príznaky potravinovej intolerancie často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

„Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. Reálne číslo však nie je možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Doterajšia nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať. Niektorí preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ vysvetľuje lekárka.

To, že je to zásadný a rastúci problém, potvrdzuje aj predaj testov potravinovej intolerancie, ktorý výrazne stúpa: kým na Slovensku predaj za posledné tri roky vzrástol o viac ako 280 %, vo svete zaznamenal až vyše 300-percentný nárast.

SkryťVypnúť reklamu

Samotný test nestačí

Samotný test slúži na identifikáciu potravín, ktoré pacientovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúci je potom nasledujúci krok: poradenstvo u odborníka a korekcia jedálneho lístka pod jeho dohľadom. Ten vie zároveň navrhnúť aj alternatívy za vylúčené potraviny či informovať pacienta o súčasnom stave vhodných potravín dostupných na našom trhu.

Ľudí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou, najčastejšie trápia gastroenterologické ťažkosti, kožné ochorenia, migrény či nadváha.

„Doteraz sa pri týchto diagnózach ich príznaky iba tlmili, ale nehľadala sa príčina ich vzniku. Identifikáciou potravín, ktoré daný organizmus netoleruje, a ich následným vylúčením z jedálneho lístka sa dá rýchlo nepríjemných príznakov zbaviť a zamedziť tak aj závažnejším diagnózam,“ dopĺňa Šintálová.

SkryťVypnúť reklamu

Postup pacienta

Tomu, kto má podozrenie na potravinovú intoleranciu, odborníčka radí, aby sa obrátil na lekára, respektíve zdravotnícke zariadenie, kde sa vykonáva vyšetrenie na špecifické IgG protilátky na jednotlivé potraviny. Okrem toho je dôležité si vopred zistiť, či sa pri interpretácii výsledkov zameriavajú aj na dietologickú stránku liečby.

MUDr. Šintálová poznamenáva, že liečba potravinovej intolerancie sa skladá z dvoch častí. Prvá časť je analytická a realizuje sa na základe odberu krvi. Po vyšetrení má lekár k dispozícii prehľad protilátok IgG proti jednotlivým potravinám. Potom nasleduje druha časť, ktorá je v podstate najdôležitejšia pre liečbu zdravotných ťažkostí. Je to nastavenie tzv. eliminačnej diéty a úprava stravovania.

SkryťVypnúť reklamu

Nie sú to testy na alergiu

V testoch sa testujú rôzne potraviny a zložky potravín a preto len skúsený odborník – dietológ vie dostatočne podrobne a kvalifikovane posúdiť vhodné alternatívy. Ak dajú v nejakom zariadení pacientovi do ruky len výsledky s vysokými hodnotami protilátok na nevhodné potraviny a nechávajú celu úpravu jedálneho lístka na jeho rozhodnutí, je to nedostatočná profesionálna pomoc pri liečbe potravinovej intolerancie.

Veľmi často sa v praxi tieto testy zamieňajú za tzv. klasické alergické testy (kde sa vyšetrujú IgE protilátky – a tieto testy sú preplácané bežne zdravotnými poisťovňami). Je potrebne ľuďom – a často aj lekárom – vysvetľovať základne rozdiely medzi tzv. klasickou alergiou na potraviny a potravinovou intoleranciou.

SkryťVypnúť reklamu

Koľko platí pacient?

Cena základných odberov aj s konzultáciou (a konkrétnymi odporúčaniami) sa pohybuje od 120 do 140 € (test na 59 potravín). Najpresnejšie testy na 220 potravín aj s odborným nastavením jedálnička sa pohybujú okolo 400 – 430 €.

Tieto diagnostické testy metódou mikroarray, ktoré boli vyvinuté v anglickom Cambridgei pri expresii génov DNA, pracujú na princípe presného kvantifikovania protilátok pri jednotlivých potravinách.
Od 1. 1. 2014 bude zdravotná poisťovňa Union prispievať všetkým poistencom príplatok 70 € na vyšetrenie potravinovej intolerancie s odbornou konzultáciou.

Najčastejšie príznaky:

  • únava a nedostatok energie,
  • bolesti hlavy, migréna,
  • závrat,
  • pocit nafúknutého brucha, kŕče,
  • nadváha,
  • bolesť chrbta, kĺbov,
  • kožné problémy,
  • depresia.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mária Genčová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 357
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 037
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 167
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 596
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 388
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 116
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 799
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 354
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu