Pri potravinovej intolerancii je úprava jedálneho lístka nevyhnutná

Rozvoj a zdokonalenie metód laboratórnej diagnostiky, ale hlavne objavenie stále nových súvislostí medzi určitými potravinami a zdravotnými ťažkosťami dostáva otázku potravinovej neznášanlivosti čoraz viac do centra pozornosti.

Máte problém s obezitou? Možno je za tým aj potravinová intolerancia.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Jej zákernosť spočíva v tom, že na rozdiel od alergie môže prejsť dlhý čas od požitia problematických potravín do manifestácie príznakov. Diagnostiku komplikuje aj rôznorodosť príznakov, či dokonca skrývanie sa za inými chorobnými príznakmi.

Je dedičná

Podľa najnovších zistení je potravinová intolerancia dedičná, to znamená, že ak na ňu trpíte vy, majú vaše deti veľmi vysokú šancu, že ju zdedia po vás. Veľmi často ide ruka v ruke s chronickými ochoreniami a tzv. klasická medicína sa s ňou veľmi málo zaoberá. Jediná liečba spočíva v správnej diagnostike a vylúčení problematickej potraviny.

Kým na civilizačné choroby (vysoký krvný tlak, rakovina) sa v zdravotníctve sústreďuje množstvo pozornosti, potravinová neznášanlivosť, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí, na Slovensku zatiaľ zostáva v úzadí. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva. MUDr. Martina Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy, však odhaduje, že reálne číslo je oveľa vyššie.

Alergia alebo intolerancia?

Existujú potraviny, ktoré u ľudí vyvolávajú ťažké alergické (respektíve niekedy aj životu nebezpečné) reakcie. Takíto pacienti vyhľadávajú alergológa. Klasická potravinová alergia je však pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná len u približne 2,5 % populácie. Na rozdiel od nej sa príznaky potravinovej intolerancie často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie.

„Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. Reálne číslo však nie je možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Doterajšia nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať. Niektorí preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ vysvetľuje lekárka.

To, že je to zásadný a rastúci problém, potvrdzuje aj predaj testov potravinovej intolerancie, ktorý výrazne stúpa: kým na Slovensku predaj za posledné tri roky vzrástol o viac ako 280 %, vo svete zaznamenal až vyše 300-percentný nárast.

Samotný test nestačí

Samotný test slúži na identifikáciu potravín, ktoré pacientovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúci je potom nasledujúci krok: poradenstvo u odborníka a korekcia jedálneho lístka pod jeho dohľadom. Ten vie zároveň navrhnúť aj alternatívy za vylúčené potraviny či informovať pacienta o súčasnom stave vhodných potravín dostupných na našom trhu.

Ľudí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou, najčastejšie trápia gastroenterologické ťažkosti, kožné ochorenia, migrény či nadváha.

„Doteraz sa pri týchto diagnózach ich príznaky iba tlmili, ale nehľadala sa príčina ich vzniku. Identifikáciou potravín, ktoré daný organizmus netoleruje, a ich následným vylúčením z jedálneho lístka sa dá rýchlo nepríjemných príznakov zbaviť a zamedziť tak aj závažnejším diagnózam,“ dopĺňa Šintálová.

Postup pacienta

Tomu, kto má podozrenie na potravinovú intoleranciu, odborníčka radí, aby sa obrátil na lekára, respektíve zdravotnícke zariadenie, kde sa vykonáva vyšetrenie na špecifické IgG protilátky na jednotlivé potraviny. Okrem toho je dôležité si vopred zistiť, či sa pri interpretácii výsledkov zameriavajú aj na dietologickú stránku liečby.

MUDr. Šintálová poznamenáva, že liečba potravinovej intolerancie sa skladá z dvoch častí. Prvá časť je analytická a realizuje sa na základe odberu krvi. Po vyšetrení má lekár k dispozícii prehľad protilátok IgG proti jednotlivým potravinám. Potom nasleduje druha časť, ktorá je v podstate najdôležitejšia pre liečbu zdravotných ťažkostí. Je to nastavenie tzv. eliminačnej diéty a úprava stravovania.

Nie sú to testy na alergiu

V testoch sa testujú rôzne potraviny a zložky potravín a preto len skúsený odborník – dietológ vie dostatočne podrobne a kvalifikovane posúdiť vhodné alternatívy. Ak dajú v nejakom zariadení pacientovi do ruky len výsledky s vysokými hodnotami protilátok na nevhodné potraviny a nechávajú celu úpravu jedálneho lístka na jeho rozhodnutí, je to nedostatočná profesionálna pomoc pri liečbe potravinovej intolerancie.

Veľmi často sa v praxi tieto testy zamieňajú za tzv. klasické alergické testy (kde sa vyšetrujú IgE protilátky – a tieto testy sú preplácané bežne zdravotnými poisťovňami). Je potrebne ľuďom – a často aj lekárom – vysvetľovať základne rozdiely medzi tzv. klasickou alergiou na potraviny a potravinovou intoleranciou.

Koľko platí pacient?

Cena základných odberov aj s konzultáciou (a konkrétnymi odporúčaniami) sa pohybuje od 120 do 140 € (test na 59 potravín). Najpresnejšie testy na 220 potravín aj s odborným nastavením jedálnička sa pohybujú okolo 400 – 430 €.

Tieto diagnostické testy metódou mikroarray, ktoré boli vyvinuté v anglickom Cambridgei pri expresii génov DNA, pracujú na princípe presného kvantifikovania protilátok pri jednotlivých potravinách.
Od 1. 1. 2014 bude zdravotná poisťovňa Union prispievať všetkým poistencom príplatok 70 € na vyšetrenie potravinovej intolerancie s odbornou konzultáciou.

Najčastejšie príznaky:

  • únava a nedostatok energie,
  • bolesti hlavy, migréna,
  • závrat,
  • pocit nafúknutého brucha, kŕče,
  • nadváha,
  • bolesť chrbta, kĺbov,
  • kožné problémy,
  • depresia.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  2. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  7. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  8. Detské zúbky sú veda
  9. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 619
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 148
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 651
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 2 518
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 925
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 158
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 153
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 146
  9. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 975
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 935

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ľudia si môžu dovoliť dospieť neskôr, dvadsaťpäť rokov je nových osemnásť

Vedci naznačujú, že ľudia dnes dospievajú pomalšie.

Čo je nové na SME

Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý. Kandidáti na župana budú odpovedať na vaše otázky

SMEnaživo: Príďte diskutovať s kandidátmi na bratislavského župana.

Neprehliadnite tiež

Mutácie deťom odovzdávajú najmä otcovia

Čím sú rodičia starší, tým viac mutácií prenesú na svoje dieťa.

Ako často by ste mali vyprať uteráky

Použité uteráky sú rajom pre mikróby a dokážu šíriť infekčné choroby.

Päťdesiatnici a stres

Päťdesiatnici a stres: Vyhorenie - vybité batérie duše

Syndróm vyhorenia vás dostane, aj keď svoju prácu milujete.

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres. Najmä nie po päťdesiatke.