Za drogy sa vo farmakológii považujú rastliny – celé alebo ich časti, môžu byť nalámané, narezané, môžu to byť aj huby, lišajníky, môžu byť v nespracovanom stave, čerstvé alebo usušené. Neznamená to však, že bylinný čaj pripravený len z jednej drogy nie je účinný.
Nezabúdajte dodržiavať správne dávky, aj v rastlinách sú chemické látky – fytochemikálie. Zvlášť dôležité je to v prípade liečivých rastlín, ktoré obsahujú silné účinné látky – alkaloidy, kardioglykozidy, saponíny a pod. V prípade bežných liečivých rastlín sa ako mierka na dávkovanie využíva čajová alebo polievková lyžica.
Hľadáte partnera?
SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
Seriózne zoznámenie
Ak sa v návode neuvádza inak, obvykle platí, že z čajovín, ktoré obsahujú hlavne listy, kvety či vňať, sa dávkuje polievková lyžica (asi 3 g) zhruba na 200 ml vody. Pri zmesiach, ktoré obsahujú korene, kôry, podzemky alebo plody, sa na uvedené množstvo vody dávkuje čajová lyžička, čo je asi 1,5 g.
Spôsob prípravy závisí od účinnej látky
Ak teda chcete pripraviť čaj, ktorý nemá byť len nápojom na zahnatie smädu, ale má mať aj liečivé účinky, spôsob prípravy zohráva dôležitú rolu. Čaje z liečivých rastlín sa pripravujú tromi postupmi, výsledkom je výluh, zápar a odvar.
Výluh alebo macerát pripravíte tak, že rozdrvenú rastlinu vložíte do studenej vody a občas premiešate. Niektoré rastliny je otrebné lúhovať jednu - dve hodiny, iné aj tri až päť hodín. Macerovaním sa pripravujú čaje z rastlín, ktoré obsahujú sliz, pretože ten by sa vo vriacej vode odbúral, čím by sa znížil obsah účinných látok. Príkladom sú rastliny ako slez, skorocel kopijovitý alebo ibiš lekársky.
Zápar - tento spôsob prípravy je najčastejší, časti rastlín (najčastejšie kvety a listy) sa zaparia - zalejú predpísaným množstvom horúcej vody a prikryté sa určitý čas (v závislosti od drogy) nechajú lúhovať. Niektoré rastliny nie je vhodné zalievať vriacou, ale len horúcou vodou - opäť by sa mohol znížiť až minimalizovať obsah účinných látok. Nezabudnite prikryť šálku alebo kanvicu, pretože napríklad prchavé vonné silice by mohli spolu s parou uniknúť. Na pokrievke skondenzujú a stečú späť do šálky či kanvice, v ktorej čaj pripravujete.
Odvar - najčastejšie sa pripravuje z kôry alebo koreňov rastlinných drog (dubová kôra a pod.) alebo z častí rastlín, ktoré obsahujú ťažko rozpustné zložky (napríklad praslička). Časti rastlín je niekedy dobré podrviť v mažiari a podľa druhu sa varia päť až tridsať minúť, nechajú postáť a scedia.
Ak chcete pripraviť liečivý čaj z čajovej zmesi, spôsob prípravy závisí od toho, akú hlavnú účinnú látku čajová zmes obsahuje.