SME

Čím čokoláda prospieva zdraviu

Čo je na čokoláde vzrušujúce? Ktorá je vlastne lepšia? Biela, mliečna či horká?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Jej kvalitu určujú mimoriadne cenné antioxidanty a podiel kakaa, kvalitná čokoláda by mala obsahovať viac ako 70 percent pravého kakaa. Čím vyšší podiel, tým je tmavšia a kvalitnejšia. Pridaním mlieka a cukru do kakaovej masy vzniká mliečna čokoláda.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biela čokoláda nemá žiadne priaznivé vlastnosti, vlastne to ani nie je ozajstná čokoláda. Zdravé je aj vdychovanie čokoládovej vône a konzumáciou kvalitnej čokolády si posilňujete imunitu.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Zaregistrujte sa zadarmo

1.jpg

Seriózne zoznámenie

Dodá energiu a stimuluje

Pri pomalom rozpúšťaní v ústach pôsobí aj antidepresívne. Obsahuje totiž látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť mozgu, ale aj proteíny, kalcium, železo a iné minerály.

Čokoláda má povzbudzujúce účinky. Energiu telu dodáva tuk a karbohydráty, preto sa trávi pomaly a udržuje tak pocit nasýtenia. Železo v nej obsiahnuté pomáha dopravovať kyslík do mozgu, čo podporuje duševnú aktivitu. Má vplyv na vylučovanie endorfínov, čím vyvoláva pocit pohody. Čokoláda dodáva telu horčík, je tiež bohatá na draslík, fosfor, vitamín A, B a E, proteíny. Flavonoidy obsiahnuté v čokoláde pôsobia na redukciu krvných zrazenín a tým zabraňujú upchaniu ciev.

Doprajte si, ale s mierou

Čokoláda obsahuje látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť mozgu, ale aj proteíny, minerály, ba dokáže aktivovať časť mozgu, ktorá tlmí bolesť. Za takýmto účinkom nie je len teobromín a kofeín, ale ďalších 400 prítomných látok s podobnými účinkami, ktoré dokážu tlmiť stres. Vďaka vysokému kalorickému obsahu je čokoláda vhodným doplnkom pri vytrvalostných športoch.

SkryťVypnúť reklamu

Čierna čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá, ale konzumácia inej čokolády, najmä pre obsah rafinovaného cukru či mliečnych derivátov, môže mať aj negatívne účinky na zdravie. Predovšetkým návyk a jej nekontrolovateľná konzumácia vyvolávajú zdravotné ťažkosti, vedú k nadváhe a rôznym alergiám, tiež môžu vyvolať poruchu metabolizmu – vznik cukrovky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 416
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 105
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 766
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 437
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 145
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 889
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 215
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu