SME

Na čo pomáha odvar z babského ucha

Babské ucho je ľudový názov pre šalviu. Zamatové a výrazne aromatické lístky tejto bylinky skrývajú veľkú liečivú silu a bylinka má široké využitie a mnohostranné účinky.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Pamätáte sa na Petru Černockú alias Dívku na koštěti, keď sa chystala variť odvar z babského ucha? Ľudovo sa takto nazýva šalvia. Zamatové a výrazne aromatické lístky tejto bylinky skrývajú veľkú liečivú silu a bylinka má široké využitie a mnohostranné účinky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je viacero druhov šalvie, najpozoruhodnejšia je však šalvia lekárska. A to predovšetkým pre svoje antibakteriálne, dezinfekčné a antivirotické účinky. Čaj pomáha pri nádche, prechladnutí, kašli, ale aj pri chrípke, angíne a ochoreniach dýchacích ciest. Návod na prípravu: vrchovatú čajovú lyžičku zalejte ¼ l horúcej vody a nechajte 5 minút vylúhovať.

SkryťVypnúť reklamu

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.

Zaregistrujte sa zadarmo

1.jpg

Seriózne zoznámenie

Ak chcete pripraviť nálev, použite na rovnaké množstvo vody viac bylinky. Ak si nálevom po umytí opláchnete vlasy, zamedzíte tvorbe lupín a pomáha aj pri liečbe akné. Šalviové výťažky sú vhodné aj pri liečbe zápalov v ústnej dutine a potláčajú aj nepríjemný zápach. Šalvia je dobrým pomocníkom pri nadmernom potení. Nálev, ktorý sa užíva ako čaj, priaznivo pôsobí na trávenie, proti nespavosti, pri strese.

Šalvia upravuje aj nepravidelnú menštruáciu, lieči výtok, pomáha vyrovnávať hladinu hormónov a do kúpeľa je vhodná pri mykózach a plesňových ochoreniach. Pomačkaný čerstvý list šalvie môžete použiť ako prvú pomoc pri uštipnutí hmyzom alebo drobných poraneniach kože.

SkryťVypnúť reklamu

Pozor, šalvia však obsahuje aj látku thujon, ktorá má vo vyšších dávkach nepriaznivé účinky a môže dokonca spôsobiť až otravu. Nálev a čaj však toxické účinky nemajú, tie by ste docielili, ak by ste šalviu macerovali v alkohole. A nezabudnime na korenistú chuť šalvie, pre ktorú sa zvykne pridávať do pokrmov z jahňacieho a teľacieho mäsa, diviny, do rôznych plniek, na dochutenie mletého mäsa, rýb, ale aj zeleninových jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu