Mnohé štúdie potvrdzujú, že v šupkách červeného hrozna, a tak aj v červenom víne sa nachádza prospešná látka resveratrol. Je významným antioxidantom a zabraňuje rastu nádorov. Možno si však pitím červeného vína pomôcť v prevencii alebo liečbe rakoviny? Podľa časopisu 21. století priaznivé účinky tejto látky, ktorá pomáha aj usmrcovať nádorové bunky, síce potvrdili vedecké štúdie – chyba krásy je však v tom, že účinky resveratrolu vedci skúmali len na laboratórnych myšiach a potkanoch.
Ak by však dospelý človek chcel vypiť dostatočné množstvo vína, aby tak do svojho organizmu vpratal účinné množstvá resveratrolu, asi 2 gramy, musel by denne vypiť okolo 2500 pohárov vína. Netreba dodávať, že ak by aj čiste teoreticky bolo možné vypiť také množstvo tekutiny, tak by nás síce pravdepodobne nedostala rakovina, ale určite by nás usmrtilo množstvo alkoholu. Významnejší efekt sa nedá dosiahnuť ani užívaním výživových doplnkov s obsahom resveratrolu – obvykle obsahujú len niekoľko stoviek miligramov tejto látky.