SME

Za väčšinu cukrovky môže nezdravá životospráva

Až u 90 % pacientov s cukrovkou 2. typu stojí podľa lekárov za ich ochorením zlá životospráva. V súčasnosti trpí cukrovkou viac ako 380-miliónov ľudí po celom svete a odborníci predpokladajú, že ich počet sa o dvadať rokov zvýši na 590-miliónov!

Obezita je závažným rizikovým faktorom cukrovky druhého typu.Obezita je závažným rizikovým faktorom cukrovky druhého typu. (Zdroj: Fotolia)

To, ako sa stravujete, či máte dostatok pohybu a vaša hmotnosť sú faktory, ktoré významne prispievajú k vzniku diabetu 2. typu. Pri prvom type tohto ochorenia, ktoré sa väčšinou objaví už v detskom veku, rozhoduje genetika a jeho vznik nie je možné ovplyvniť. Pri druhom type je však situácia iná – v drvivej väčšine prípadov si pacienti sa svoje ochorenie môžu sami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Slovensku máme asi 400-tisíc pacientov s diagnostikovaným diabetom a lekári predpokladajú, že ďalších 100- až 200-tisíc ľudí o svojom zdravotnom probléme zatiaľ netuší. Je to preto, lebo cukrovka „dvojka“ môže dlhý čas prebiehať bez príznakov a ostáva nepoznaná, zvlášť, ak človek nechodí na pravidelné preventívne prehliadky.

SkryťVypnúť reklamu

Voľakde cukrovkou druhého typu trpeli najmä seniori, preto jej hovorili starecká. Dnes sa týka stále väčšieho počtu mladších a potvrdzuje to aj diabetologička MUDr. Zuzana Némethyová, Csc., ktorá hovorí, že „v súčasnosti trpia diabetom druhého stupňa najmä ľudia nad 45 rokov, no stále častejšie postihuje aj tridsiatnikov a čo je alarmujúce, máme aj detských pacientov s touto diagnózou. Počet diabetikov stúpa, štatistika pacientov s touto diagnózou stále narastá, no na druhej strane sa výrazne zlepšuje liečba a pribúdajú kvalitné lieky.“ Aj tu platí, že čím skôr sa ochorenie diagnostikuje a začne sa liečiť, tým väčšia šanca je dostať ho pod kontrolu a predchádzať závažným zdravotným komplikáciám.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 388
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 083
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 693
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 410
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 846
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu