Prečo je dobré jesť ryby

Ryby by na jedálnom lístku nemali chýbať, sú dobrým zdrojom kvalitných bielkovín, jódu a neobsahujú až tak veľa tuku. Navyše ich tuk neobsahuje veľa príliš veľa nasýtených mastných kyselín, bohatý je najmä na esenciálne omega "trojky".

(Zdroj: Fotolia)

Často sa hovorí o prospešnosti omega 3 mastných kyselín najmä na srdcovo-cievny systém, ale aj na celkové zdravie. Pomáhajú tlmiť zápalové procesy, priaznivo pôsobia aj pri poruchách spánku či depresiách. Tieto kyseliny sa označujú aj ako esenciálne – telo si ich nedokáže syntetizovať samo, a tak ich musíme prijímať v potrave. A práve ryby, najmä mastné morské, sú ich bohatým zdrojom. Týchto kyselín nepotrebujeme denne prijať veľa, stačia 2 gramy, a práve toľko obsahuje napríklad 100 gramov makrely.

Vysoký obsah omega „trojok“ nájdeme aj v týchto rybách: tuniak, pstruh, sleď, sardinky, jeseter. Menej ich obsahuje napríklad halibut, úhor, kapor, ustrice, ostriež morský. Nízky obsah omega 3 mastných kyselín majú tresky, homáre, sumce, kraby, slávky, platesy, šťuky.

Aj ľanové semiačka

Z rastlinných zdrojov sú na omega "trojky" bohaté ľanové semiačka. Ak neviete, ako ich konzumovať, chutné sú napríklad primiešané do tvarohovej nátierky alebo nimi posypte syr cottage. Nezabudnite ich pred konzumáciou pomlieť alebo podrviť v mažiari (vždy však len množstvo, ktoré hneď skonzumujete, nie do zásoby). Prospešné látky v nich obsiahnuté sa tak v oveľa väčšom množstve dostanú do organizmu. Ľanové semienka pôsobia aj ako jemné a bezpečné prírodné laxatívum.

Ak spomíname plusy, treba poukázať aj na odvrátenú stranu mince. Mäso rýb môže byť, žiaľ, v závislosti od spôsobu chovu či miesta výlovu aj zdrojom škodlivých látok. Ryby, ktoré sa lovia v otvorených moriach môžu byť kontaminované ťažkými kovmi, tie z priemyselných chovov zasa môžu obsahovať antibiotiká alebo rastové faktory. Obsah týchto látok by mali preverovať príslušné úrady a orgány Štátnej potravinovej inšpekcie.

Nevysmážajte

Pokiaľ ide o konzumáciu rýb, tak je dobré vedieť, že aj spôsob úpravy rozhoduje o tom, do akej miery bude pokrm zdraviu prospešný. Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy napríklad neodporúča ryby vyprážať ani ich jesť s veľkými porciami vysoko energetických príloh a pochutín, ako sú napríklad vysmážané hranolčeky, tatárska omáčka a pod.

Také jedlo totiž bude energetickou bombou, a to aj napriek tomu, že samotná ryba až tak veľa tuku neobsahuje. Ako vhodnejšie spôsoby prípravy lekár odporúča dusenie, pečenie alebo správny spôsob grilovania. Ryby by sme mali jesť aspoň dvakrát do týždňa, ale pokojne môžu byť na vašom jedálnom lístku aj štyri-päťkrát.

Tip do kuchyne:

Čerstvé ryby by ste mali skonzumovať v priebehu pár dní. Uschovávajte ich pri teplote do +4 stupňov Celzia. Najvhodnejším spôsobom ako ryby konzervovať je hlboké zmrazenie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  2. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  3. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  6. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  7. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  8. Nákupná cena dlhopisov bude čoskoro najnižšia v roku
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  2. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  3. Move in immediately, if you feel like it
  4. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  5. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. V bratislavskom Poluse vystrájali čerti :-)
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 670
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 332
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 13 246
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 10 742
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 8 557
  6. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť 8 492
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 583
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 6 440
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 528
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 320