Čo je metabolický syndróm

V súvislosti s civilizačnými ochoreniami sa často hovorí o metabolickom syndróme, nie každý však vie, čo si má pod týmto pojmom predstaviť.

(Zdroj: Fotolia)

Podľa lekárov ide o pomenovanie pre viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločného menovateľa – nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Tá sa označuje ako inzulínová rezistencia. Ide o rizikové faktory ako cukrovka, hypertenzia, vysoká hladina cholesterolu a relatívne nedávno sa k nim priradili aj ďalšie – hladina triacylglycerolov a obvod pása. Nie vždy je však jednoduché celkom jasne odlíšiť príčiny a následky, pretože spoločným menovateľom je abdominálna – brušná obezita, ktorá je skôr príčinou inzulínovej rezistencie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je to novinka

Pojem metabolický syndróm nie je výmyslom posledných rokov, v odbornej i poulárno-vedeckej literatúre sa objavoval už od 80. rokov minulého storočia, avšak jeho obsah nebol ustálený, ale podliehal zmenám, definície sa modifikovali a v súčasnosti sa aj v Európe najčastejšie používa americká definícia, a stále častejšie aj prísna definícia z roku 2005. Spomínané pridané parametre ako obvod pása a hladina tzv. triacylglycerolov boli v roku 2000 pomenované ako hypertriacylglycerolový pás.

A aký je význam metabolického syndrómu a hypertriacylglycerolového pásu? Podľa lekárov ide o vyjadrenie rizikovosti chorého, tieto faktory však nezahŕňajú ďalšie závažné parametre ako napríklad vek či fajčenie. Význam týchto parametrov, ako aj možnosti ovplyvňovať ich životosprávou, pohybom či liekmi, sú predmetom intenzívnych výskumov. Za dominantnú príčinu metabolického syndrómu lekári považujú inzulínovú rezistenciu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 199
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 913
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 295
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 707
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 899
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 505