Obávanou potravinou sa stali aj pre možnú nákazu salmonelou – tej sa však vyhnete, ak ich dostatočne tepelne spracujete. Najnovšie nás odborníci ubezpečujú o vysokej výživovej hodnote vajec a ich konzumáciu odporúčajú.„S výnimkou sacharidov a vitamínu C obsahujú vajcia všetky potrebné živiny – sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných a využiteľných bielkovín, zdraviu prospešného tuku vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín a vaječného lecitínu, takmer všetkých vitamínov a širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov,“ hovorí doc. MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Proti ich striedmej konzumácii teda podľa odborníčky nemožno namietať. Ak ste si ich napríklad počas veľkonočných sviatkov dožičili vo väčšom množstve, odľahčite svoj jedálny lístok a zvýšte príjem zeleniny, ovocia a potravín bohatých na vlákninu.