Na čo dbať pri výbere müsli

Je müsli, ktoré si mnohí denne dožičia napríklad na raňajky alebo v podobe rôznych energetických tyčiniek, naozaj také zdravé?

(Zdroj: Fotolia)

Tento pokrm, ktorého základ tvoria ovsené vločky s pridaním ovocia a semien či orieškov, je „vynálezom“ švajčiarskeho lekára Maximiliana Bircher-Bennera. Vymyslel ho pred vyše stovkou rokov ako jedlo pre svojich pacientov v nemocnici, takže zrejme aj preto sa k nemu viaže prívlastok zdravé. Aká je však pravda?

Je müsli, ktoré si mnohí denne dožičia napríklad na raňajky alebo v podobe rôznych energetických tyčiniek, naozaj také zdravé? Obvykle müsli kúpime v podobe rôznych namiešaných zmesí, môže byť zapekané alebo nezapekané, alebo aj ako praktickú tyčinku, ktorá by podľa mnohých reklám nemala chýbať v žiadnej dámskej kabelke, batohu študenta či diplomatke podnikateľa ako rýchly a zdravý zdroj energie.

Skúste to doma
Domáce zapekané müsli
Sladké raňajky vám dodajú energiu. Môžete ich pripraviť cez víkend a vychutnať si ich cez týždeň.
pohar-musli-r496-st.ir3-_t600.jpg
Foto: Isifa

Aj tu však platí, že nie je müsli ako müsli. Porovnajte si výživové hodnoty a zistíte, že niektoré zapečené zmesi sú energeticky bohatšie ako nezapečené, navyše obilniny v nich sú obvykle extrudované.

Čo to znamená? Extrúzia je proces, pri ktorom sa pri vyšších teplotách potravina zlisuje do polotuhej masy a následne pretlačí cez úzky otvor, čím sa zvýši jej tvarovateľnosť. Zvyšuje sa tak trvanlivosť potraviny, ale zároveň má aj vyšší glykemický index, takže rýchlo zvýši hladinu cukru v krvi.

Pri tyčinkách si treba uvedomiť aj to, že na to, aby držali pokope, potrebuje výrobca oveľa viac tukov a glukózového sirupu, a nevinné nie sú ani rôzne polevy – či už je to jogurtová, alebo čokoládová, ktoré obsahujú stužené tuky neznámeho pôvodu, ktoré zdraviu a ani štíhlej línii nepristanú.

Podľa čoho teda vyberať müsli? Ak ste sa nerozhodli pre stravovací model, v ktorom sú vynechané obilniny a výrobky z nich, tak aj pri výbere müsli „dva razy merajte a raz režte“. Základné pravidlo: čím sypkejšie müsli, tým menej pridaného cukru. Tyčinky nemusíte zatracovať, ale pozor na obsah energie, najmä ak chcete schudnúť, a vyberajte si radšej tie bez polevy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 105
  2. Vizuálny smog je problém 10 336
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 796
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 451
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 455
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 367
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 219
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 035
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 676
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 425