SME

Na čo dbať pri výbere müsli

Je müsli, ktoré si mnohí denne dožičia napríklad na raňajky alebo v podobe rôznych energetických tyčiniek, naozaj také zdravé?

(Zdroj: Fotolia)

Tento pokrm, ktorého základ tvoria ovsené vločky s pridaním ovocia a semien či orieškov, je „vynálezom“ švajčiarskeho lekára Maximiliana Bircher-Bennera. Vymyslel ho pred vyše stovkou rokov ako jedlo pre svojich pacientov v nemocnici, takže zrejme aj preto sa k nemu viaže prívlastok zdravé. Aká je však pravda?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je müsli, ktoré si mnohí denne dožičia napríklad na raňajky alebo v podobe rôznych energetických tyčiniek, naozaj také zdravé? Obvykle müsli kúpime v podobe rôznych namiešaných zmesí, môže byť zapekané alebo nezapekané, alebo aj ako praktickú tyčinku, ktorá by podľa mnohých reklám nemala chýbať v žiadnej dámskej kabelke, batohu študenta či diplomatke podnikateľa ako rýchly a zdravý zdroj energie.

SkryťVypnúť reklamu

Skúste to doma

Domáce zapekané müsli

Sladké raňajky vám dodajú energiu. Môžete ich pripraviť cez víkend a vychutnať si ich cez týždeň.

Recept nájdete na zena.sme.sk

pohar-musli-r496-st.ir3-_t600.jpg

Foto: Isifa

Aj tu však platí, že nie je müsli ako müsli. Porovnajte si výživové hodnoty a zistíte, že niektoré zapečené zmesi sú energeticky bohatšie ako nezapečené, navyše obilniny v nich sú obvykle extrudované.

Čo to znamená? Extrúzia je proces, pri ktorom sa pri vyšších teplotách potravina zlisuje do polotuhej masy a následne pretlačí cez úzky otvor, čím sa zvýši jej tvarovateľnosť. Zvyšuje sa tak trvanlivosť potraviny, ale zároveň má aj vyšší glykemický index, takže rýchlo zvýši hladinu cukru v krvi.

Pri tyčinkách si treba uvedomiť aj to, že na to, aby držali pokope, potrebuje výrobca oveľa viac tukov a glukózového sirupu, a nevinné nie sú ani rôzne polevy – či už je to jogurtová, alebo čokoládová, ktoré obsahujú stužené tuky neznámeho pôvodu, ktoré zdraviu a ani štíhlej línii nepristanú.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa čoho teda vyberať müsli? Ak ste sa nerozhodli pre stravovací model, v ktorom sú vynechané obilniny a výrobky z nich, tak aj pri výbere müsli „dva razy merajte a raz režte“. Základné pravidlo: čím sypkejšie müsli, tým menej pridaného cukru. Tyčinky nemusíte zatracovať, ale pozor na obsah energie, najmä ak chcete schudnúť, a vyberajte si radšej tie bez polevy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu