Sušené alebo čerstvé?

Viete, že ovocie sušili už naši dávni predkovia a prvé zmienky o tomto spôsobe konzervovania pochádzajú z obdobia asi 1500 pred Kristom? Možno si kladiete otázku, či je z hľadiska zdravej výživy lepšie uprednostniť čerstvé ovocie pred sušeným.

(Zdroj: Fotolia)

Sušené ovocné plody takisto obsahujú mnohé prospešné látky a živiny, avšak obsahujú oveľa viac cukru, a tak aj energie, keďže sušením sa odstráni voda, plody zmenšia svoj objem, nie však obsah cukru. Sušené ovocie teda obsahuje oveľa viac cukru ako to isté množstvo čerstvého. Podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika by ste ho preto mali do svojho jedálneho lístka zaradiť len občas ako doplnok, a to nie častejšie ako raz do týždňa.

A aké je optimálne množstvo? Asi toľko, čo sa vám zmestí do hrste alebo jedna polievková lyžica. Pre porovnanie: v 100 gramoch sušených sliviek je 32,5 g cukru, 100 gramov sušených datlí alebo sušených hrozienok obsahuje až 72,5 g cukru, 100 g sušených fíg 50 g cukru. Väčšina ovocia obsahuje jednoduché, rýchlo stráviteľné cukry – fruktózu alebo glukózu.Vysoký glyekemický index majú napríklad sušené datle a figy, stredný sušené banány, marhule, slivky, sušené jablká majú nízky glykemický index.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bielkovín a tukov obsahuje ovocie minimálne alebo žiadne množstvo, okrem cukru a vlákniny je však bohaté aj na mikroživiny – vitamíny, minerály, antioxidanty, aby sa ich však zachovalo čo najviac, treba ovocie sušiť správnymi technologickými postupmi. Veľa antioxidantov obsahujú napríklad sušené slivky, sušené brusnice podľa lekára obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 676
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 482
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 718
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 593
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 487
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 170
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 935
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 153
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 940