SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Sušené alebo čerstvé?

Viete, že ovocie sušili už naši dávni predkovia a prvé zmienky o tomto spôsobe konzervovania pochádzajú z obdobia asi 1500 pred Kristom? Možno si kladiete otázku, či je z hľadiska zdravej výživy lepšie uprednostniť čerstvé ovocie pred sušeným.

(Zdroj: Fotolia)

Sušené ovocné plody takisto obsahujú mnohé prospešné látky a živiny, avšak obsahujú oveľa viac cukru, a tak aj energie, keďže sušením sa odstráni voda, plody zmenšia svoj objem, nie však obsah cukru. Sušené ovocie teda obsahuje oveľa viac cukru ako to isté množstvo čerstvého. Podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika by ste ho preto mali do svojho jedálneho lístka zaradiť len občas ako doplnok, a to nie častejšie ako raz do týždňa.

A aké je optimálne množstvo? Asi toľko, čo sa vám zmestí do hrste alebo jedna polievková lyžica. Pre porovnanie: v 100 gramoch sušených sliviek je 32,5 g cukru, 100 gramov sušených datlí alebo sušených hrozienok obsahuje až 72,5 g cukru, 100 g sušených fíg 50 g cukru. Väčšina ovocia obsahuje jednoduché, rýchlo stráviteľné cukry – fruktózu alebo glukózu.Vysoký glyekemický index majú napríklad sušené datle a figy, stredný sušené banány, marhule, slivky, sušené jablká majú nízky glykemický index.

Skryť Vypnúť reklamu

Bielkovín a tukov obsahuje ovocie minimálne alebo žiadne množstvo, okrem cukru a vlákniny je však bohaté aj na mikroživiny – vitamíny, minerály, antioxidanty, aby sa ich však zachovalo čo najviac, treba ovocie sušiť správnymi technologickými postupmi. Veľa antioxidantov obsahujú napríklad sušené slivky, sušené brusnice podľa lekára obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 055
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 232
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 698
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 633
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 381
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 017
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 482
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 430
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 426
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 3 h
Skryť Zatvoriť reklamu