Sušené alebo čerstvé?

Viete, že ovocie sušili už naši dávni predkovia a prvé zmienky o tomto spôsobe konzervovania pochádzajú z obdobia asi 1500 pred Kristom? Možno si kladiete otázku, či je z hľadiska zdravej výživy lepšie uprednostniť čerstvé ovocie pred sušeným.

(Zdroj: Fotolia)

Sušené ovocné plody takisto obsahujú mnohé prospešné látky a živiny, avšak obsahujú oveľa viac cukru, a tak aj energie, keďže sušením sa odstráni voda, plody zmenšia svoj objem, nie však obsah cukru. Sušené ovocie teda obsahuje oveľa viac cukru ako to isté množstvo čerstvého. Podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika by ste ho preto mali do svojho jedálneho lístka zaradiť len občas ako doplnok, a to nie častejšie ako raz do týždňa.

A aké je optimálne množstvo? Asi toľko, čo sa vám zmestí do hrste alebo jedna polievková lyžica. Pre porovnanie: v 100 gramoch sušených sliviek je 32,5 g cukru, 100 gramov sušených datlí alebo sušených hrozienok obsahuje až 72,5 g cukru, 100 g sušených fíg 50 g cukru. Väčšina ovocia obsahuje jednoduché, rýchlo stráviteľné cukry – fruktózu alebo glukózu.Vysoký glyekemický index majú napríklad sušené datle a figy, stredný sušené banány, marhule, slivky, sušené jablká majú nízky glykemický index.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bielkovín a tukov obsahuje ovocie minimálne alebo žiadne množstvo, okrem cukru a vlákniny je však bohaté aj na mikroživiny – vitamíny, minerály, antioxidanty, aby sa ich však zachovalo čo najviac, treba ovocie sušiť správnymi technologickými postupmi. Veľa antioxidantov obsahujú napríklad sušené slivky, sušené brusnice podľa lekára obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Ochrana pred tropickou horúčavou
  4. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  5. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  6. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  7. Škôlka od srdca
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 705
  2. Vizuálny smog je problém 9 769
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 8 277
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 683
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 751
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 153
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 891
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 455
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 352
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 177