SME

Sušené alebo čerstvé?

Viete, že ovocie sušili už naši dávni predkovia a prvé zmienky o tomto spôsobe konzervovania pochádzajú z obdobia asi 1500 pred Kristom? Možno si kladiete otázku, či je z hľadiska zdravej výživy lepšie uprednostniť čerstvé ovocie pred sušeným.

(Zdroj: Fotolia)

Sušené ovocné plody takisto obsahujú mnohé prospešné látky a živiny, avšak obsahujú oveľa viac cukru, a tak aj energie, keďže sušením sa odstráni voda, plody zmenšia svoj objem, nie však obsah cukru. Sušené ovocie teda obsahuje oveľa viac cukru ako to isté množstvo čerstvého. Podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika by ste ho preto mali do svojho jedálneho lístka zaradiť len občas ako doplnok, a to nie častejšie ako raz do týždňa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A aké je optimálne množstvo? Asi toľko, čo sa vám zmestí do hrste alebo jedna polievková lyžica. Pre porovnanie: v 100 gramoch sušených sliviek je 32,5 g cukru, 100 gramov sušených datlí alebo sušených hrozienok obsahuje až 72,5 g cukru, 100 g sušených fíg 50 g cukru. Väčšina ovocia obsahuje jednoduché, rýchlo stráviteľné cukry – fruktózu alebo glukózu.Vysoký glyekemický index majú napríklad sušené datle a figy, stredný sušené banány, marhule, slivky, sušené jablká majú nízky glykemický index.

SkryťVypnúť reklamu

Bielkovín a tukov obsahuje ovocie minimálne alebo žiadne množstvo, okrem cukru a vlákniny je však bohaté aj na mikroživiny – vitamíny, minerály, antioxidanty, aby sa ich však zachovalo čo najviac, treba ovocie sušiť správnymi technologickými postupmi. Veľa antioxidantov obsahujú napríklad sušené slivky, sušené brusnice podľa lekára obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu