Zamerajme sa teraz na peľ, ktorý sa ako liečivo využíva po celom svete, avšak stále je napríklad v porovnaní s medom či včelou materskou kašičkou v úzadí. Peľ odborníci považujú za jednu z najvýživnejších potravín, okrem iného obsahuje napríklad až 40 % bielkovín. Včely si peľ zachytený na svojom tele stierajú počas letu hrebienkami na nožičkách a tak sa z neho vytvorí väčšia granula.
Vedci nedokázali identifikovať všetky látky, ktoré tieto peľové granule obsahujú, a tak ich ani nevedia synteticky vyrobiť.
Presné zloženie tohto peľového produktu je stále záhadou, avšak jeho priaznivé účinky na zdravie sú preverené. A na to, aby sa nazbierala jedna čajová lyžička peľu musí jedna včela pracovať osem hodín denne celý mesiac. V jednej takejto čajovej lyžičke je asi dva a pol bilióna peľových zrniečok.
Na čo je peľ dobrý?
Peľ upokojuje pleť, dokáže zmierniť mnohé alergie, vďaka bohatému obsahu rôznych živín je bohatým zdrojom energie, má aj antibiotické účinky, pomáha posilňovať imunitu, podporuje činnosť srdca a ciev vďaka obsahu antioxidantu rutínu, pomáha aj pri anémii, problémoch so spánkom, pri ochoreniach pečene, depresiách, priaznivo vplýva na činnosť dýchacieho systému...
Ak chcete začať užívať peľ, robte to podľa odporúčaní odborníkov opatrne a postupne, mohol by totiž vyvolať aj alergickú reakciu. Počas prvého týždňa môžete dávku postupne zvyšovať. Spočiatku stačia jedna-dve granuly, ktoré si môžete pridať do jedla, nikdy však nie do horúceho, teplo totiž ničí užitočné enzýmy, ktoré peľ obsahuje.
Nezabudnite na vhodné uskladnenie – v chladničke alebo mrazničke, ale vo vzduchotesnej nádobke, peľ totiž ľahko absorbuje vlhkosť.