Sú éčka naozaj nebezpečné?

Mnohí z nás si pri kúpe potravín všímajú na obaloch a etiketách údaje o obsahu „éčok“. Ak nejaké objavia, tak si potravinu nekúpia. Naozaj však éčka škodia?

(Zdroj: Fotolia)

Priemyselne spracovávané a upravované potraviny tvori až okolo 70 percent nášho jedálneho lístka. Mnohé z nich namiesto hodnotného jedla obsahujú lacné náhrady a množstvo pridaných chemických látok – aditív. Odporcovia chémie v potravinách varujú a poukazujú na to, že tieto aditíva sú príčinou mnohých ochorení a zdravotných ťažkostí. Na druhej strane sa však ako protiargument uvádza, že napríklad alergie môžu vyvolávať aj „skutočné“ potraviny – trebárs mnohé obiloviny, orechy a pod.

Môžu byť rôzne

K často sledovaným látkam na obaloch potravín patria „éčka“ – mnohí, akonáhle na obale nájdu uvedené čo i len jediné – potravinu nekúpia. Čo však ono neslávne preslávené písmeno E znamená? Nie je to skratka pre emulgátor, ako si mnohí často myslia. Písmenom E sa označujú všetky pridané látky, ktoré zlepšujú vlastnosti potravín a preto sú označené písmeno, E, lebo sú povolené v Európskej únii. Pod písmenom E sa skrývajú farbivá (E1xx), konzervačné látky (E2xx), antioxidanty (E3xx), vonné a chuťové látky (E6xx), emulgátory a stabilizátory (E4xx).

Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je éčko ako éčko

Nemožno ich všetky hádzať do jedného vreca, nie všetky sú nebezpečné, jedovaté či rakovinotvorné... Napríklad E330 označuje obyčajnú kyselinu citrónovú a v zozname éčok nájdeme aj obyčajný dusík alebo kyslík a viaceré prísady nájdeme v prírodnej podobe aj v najzdravších bioproduktoch – napríklad E300 – vitamín C/kyselinu askorbovú alebo glutamán sodný – E621.

Na ktoré pozor

A na ktoré éčka si treba dávať pozor? Spomeňme napríklad E210 – kyselinu benzoovú, ešte nedávno veľmi často používanú konzervačnú látku, môže sa používať len v obmedzenom množstve, E952 – cyklamáty, sú to náhradné sladidlá, ktoré môžu zvyšovať účinky karciogénov, E250 – dusitan sodný, ktorý je zvlášť nevhodný pre tehotné ženy a deti alebo E110, E131 – syntetické farbivá, ktoré často obsahujú rôzne sladkosti a pod.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 139
  2. Vizuálny smog je problém 10 354
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 764
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 380
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 560
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 359
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 210
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 008
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 649
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 414