SME

Sú éčka naozaj nebezpečné?

Mnohí z nás si pri kúpe potravín všímajú na obaloch a etiketách údaje o obsahu „éčok“. Ak nejaké objavia, tak si potravinu nekúpia. Naozaj však éčka škodia?

(Zdroj: Fotolia)

Priemyselne spracovávané a upravované potraviny tvori až okolo 70 percent nášho jedálneho lístka. Mnohé z nich namiesto hodnotného jedla obsahujú lacné náhrady a množstvo pridaných chemických látok – aditív. Odporcovia chémie v potravinách varujú a poukazujú na to, že tieto aditíva sú príčinou mnohých ochorení a zdravotných ťažkostí. Na druhej strane sa však ako protiargument uvádza, že napríklad alergie môžu vyvolávať aj „skutočné“ potraviny – trebárs mnohé obiloviny, orechy a pod.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Môžu byť rôzne

K často sledovaným látkam na obaloch potravín patria „éčka“ – mnohí, akonáhle na obale nájdu uvedené čo i len jediné – potravinu nekúpia. Čo však ono neslávne preslávené písmeno E znamená? Nie je to skratka pre emulgátor, ako si mnohí často myslia. Písmenom E sa označujú všetky pridané látky, ktoré zlepšujú vlastnosti potravín a preto sú označené písmeno, E, lebo sú povolené v Európskej únii. Pod písmenom E sa skrývajú farbivá (E1xx), konzervačné látky (E2xx), antioxidanty (E3xx), vonné a chuťové látky (E6xx), emulgátory a stabilizátory (E4xx).

SkryťVypnúť reklamu

Nie je éčko ako éčko

Nemožno ich všetky hádzať do jedného vreca, nie všetky sú nebezpečné, jedovaté či rakovinotvorné... Napríklad E330 označuje obyčajnú kyselinu citrónovú a v zozname éčok nájdeme aj obyčajný dusík alebo kyslík a viaceré prísady nájdeme v prírodnej podobe aj v najzdravších bioproduktoch – napríklad E300 – vitamín C/kyselinu askorbovú alebo glutamán sodný – E621.

Na ktoré pozor

A na ktoré éčka si treba dávať pozor? Spomeňme napríklad E210 – kyselinu benzoovú, ešte nedávno veľmi často používanú konzervačnú látku, môže sa používať len v obmedzenom množstve, E952 – cyklamáty, sú to náhradné sladidlá, ktoré môžu zvyšovať účinky karciogénov, E250 – dusitan sodný, ktorý je zvlášť nevhodný pre tehotné ženy a deti alebo E110, E131 – syntetické farbivá, ktoré často obsahujú rôzne sladkosti a pod.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu