Sú éčka naozaj nebezpečné?

Mnohí z nás si pri kúpe potravín všímajú na obaloch a etiketách údaje o obsahu „éčok“. Ak nejaké objavia, tak si potravinu nekúpia. Naozaj však éčka škodia?

(Zdroj: Fotolia)

Priemyselne spracovávané a upravované potraviny tvori až okolo 70 percent nášho jedálneho lístka. Mnohé z nich namiesto hodnotného jedla obsahujú lacné náhrady a množstvo pridaných chemických látok – aditív. Odporcovia chémie v potravinách varujú a poukazujú na to, že tieto aditíva sú príčinou mnohých ochorení a zdravotných ťažkostí. Na druhej strane sa však ako protiargument uvádza, že napríklad alergie môžu vyvolávať aj „skutočné“ potraviny – trebárs mnohé obiloviny, orechy a pod.

Môžu byť rôzne

K často sledovaným látkam na obaloch potravín patria „éčka“ – mnohí, akonáhle na obale nájdu uvedené čo i len jediné – potravinu nekúpia. Čo však ono neslávne preslávené písmeno E znamená? Nie je to skratka pre emulgátor, ako si mnohí často myslia. Písmenom E sa označujú všetky pridané látky, ktoré zlepšujú vlastnosti potravín a preto sú označené písmeno, E, lebo sú povolené v Európskej únii. Pod písmenom E sa skrývajú farbivá (E1xx), konzervačné látky (E2xx), antioxidanty (E3xx), vonné a chuťové látky (E6xx), emulgátory a stabilizátory (E4xx).

Nie je éčko ako éčko

Nemožno ich všetky hádzať do jedného vreca, nie všetky sú nebezpečné, jedovaté či rakovinotvorné... Napríklad E330 označuje obyčajnú kyselinu citrónovú a v zozname éčok nájdeme aj obyčajný dusík alebo kyslík a viaceré prísady nájdeme v prírodnej podobe aj v najzdravších bioproduktoch – napríklad E300 – vitamín C/kyselinu askorbovú alebo glutamán sodný – E621.

Na ktoré pozor

A na ktoré éčka si treba dávať pozor? Spomeňme napríklad E210 – kyselinu benzoovú, ešte nedávno veľmi často používanú konzervačnú látku, môže sa používať len v obmedzenom množstve, E952 – cyklamáty, sú to náhradné sladidlá, ktoré môžu zvyšovať účinky karciogénov, E250 – dusitan sodný, ktorý je zvlášť nevhodný pre tehotné ženy a deti alebo E110, E131 – syntetické farbivá, ktoré často obsahujú rôzne sladkosti a pod.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 852
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 061
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 272
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 250
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 530
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 256
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 122
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 341
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 821
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 931