Pestovanie viniča a výroba vína je stáročnou tradíciou, ktorá u nás pretrváva od rímskych čias. Na prelome storočí vinič na našom území bezmála vyhynul a po vojne, v čase vysídľovania Nemcov a združstevňovania, sa tradícia prerušila. V šesťdesiatych rokoch sa plochy vinohradov kvantitatívne rozšírili obrovskou výsadbou vysoko produktívnych odrôd. Vína sa však vyrábali na úkor kvality. Aj keď po roku 1989 vinohradov ubudlo, situácia sa postupne začala meniť a vinárstvo u nás čoraz viac začalo získavať na kvalite. Veľkým problémom je stále majetkové vysporiadanie, rozpredanie veľkých zanedbaných plôch na menšie parcely. Investícia do pestovania viniča je pomerne veľká a návratnosť prichádza až po piatich, šiestich rokoch. Pri vstupe do Európskej únie už musí byť aj vinohradníctvo v tomto smere pripravené, aby ho nebolo možné potom limitovať.
Na Slovensku máme asi päťdesiat uznaných odrôd hrozna, z ktorých sa vyrábajú stovky druhov úplne odlišných vín. Každý vinič dodáva hroznu a vínu celkom iné vlastnosti. Niektoré druhy našich bielych vín sú na európskej, dokonca na svetovej úrovni, čoho dôkazom sú mnohé ocenenia vo svete. Dnes už naozaj nie je problém dostať sa k špičkovej kvalite.
Pri kúpe vína je dôležitá ich etiketa. Náš vinársky zákon je podobný rakúskemu a nemeckému, postavený je na odrodách a klasifikácii vína. U nás sa vína klasifikujú ako stolové, akostné, kabinetné, neskoré zbery a rôzne výbery. Na etikete sa konzument dozvie, odkiaľ hrozno pochádza, a práve jeho pôvod je zárukou dobrého vína.
Možno je to dané aj takzvaným globálnym otepľovaním, vinárstvu sa však v posledných rokoch darí. Významným bol ročník 1997 a tohto vína je už na trhu málo. Rok 2000 bol vynikajúci pre červené vína. Kvalitné biele vína pochádzajú predovšetkým z najvýznamnejšej Malokarpatskej oblasti, výborné červené vína sa dorábajú na juhu Slovenska v okolí Nových Zámkov, Nitry, Levíc, Komárna, Štúrova. Východ preslávilo tokajské víno, hlavne v oblasti Tibavy, Sobraniec, Košíc, Michaloviec. (ea)