SME

Pri pití je dôležitý aj tvar pohára

Pitie vína je bezpochyby estetickým obradom. Treba však pri ňom zachovať postupy, ktoré nám zabezpečujú čo najlepšie vychutnanie jeho chuti a kvality. Či ho chutnáme alebo pijeme, veľmi dôležitý je tvar pohára, v ktorom ho servírujeme. Ideálnou nádobou ..

Pitie vína je bezpochyby estetickým obradom. Treba však pri ňom zachovať postupy, ktoré nám zabezpečujú čo najlepšie vychutnanie jeho chuti a kvality. Či ho chutnáme alebo pijeme, veľmi dôležitý je tvar pohára, v ktorom ho servírujeme. Ideálnou nádobou pre hociktoré víno je akýkoľvek pohár tulipánového tvaru decentnej veľkosti. Jeho cibuľový základ a dovnútra sa zvažujúce boky koncentrujú arómu na vrchu pohára, a to nám umožňuje plne sa sústrediť na buket vína. Pohár by mal byť dostatočne veľký a naplnený spravidla asi do polovice, aby aróma vína mohla cirkulovať. Najhoršie sú príliš malé poháre, s rovnými alebo vyhnutými bokmi a takzvané šampanské fľaše, pretože ich široký okraj spôsobuje uvoľnenie bubliniek a buketu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Citlivosť ľudských senzorov je veľmi rozdielna. Víno vnímame zrakom, čuchom aj chuťou. Ak ho chceme čo najlepšie vychutnať, pohár nesmie byť plný, ale má poskytnúť miesto aj na uvoľňujúce sa vonné látky. Počas krúživého pohybu pohára má možnosť tekutina stúpať po stenách a zväčšuje sa plocha styku vína so vzduchom. V strede pohára sa tvorí špirála a z vína sa uvoľňujú aromatické látky. (ea)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu