Na čo treba dávať pozor pri grilovaní

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikam, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

(Zdroj: Fotolia)

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikami, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

Ak ste vyznávačmi grilovaných pokrmov a s prichádzajúcim letom sa tešíte, ako budete rozpaľovať svoj domáci gril, urobíte dobre pre svoje zdravie, ak sa budete držať nasledujúcich odporúčaní.

  • Negrilujte často, používajte len kvalitné netučné mäso, ryby a zeleninu.
  • Grilujte pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne spracoval aj zvnútra, teplota by však nemala byť nižšia ako 70 °C, aby sa zničili všetky baktérie a parazity,
  • mrazené mäsové výrobky pred grilovaním rozmrazte, inak by vnútri ostali surové alebo polosurové,
  • tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože pri jeho spaľovaní vznikajú škodliviny, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Tuk zachytíte pomocou fólie alebo tácky na pečenie,
  • plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Pred grilovaním odstráňte z mäsa tuk a kožu,
  • nejedzte spálené čierne kúsky pokrmov,
  • marinádu pripravujte vždy čerstvú,
  • používajte kvalitný rošt a vhodný gril, bezpečnejšie sú plynové a elektrické,
  • ak používate uhlie, tak kvalitné drevené alebo brikety určené na grilovanie,
  • neprilievajte na uhlie alebo brikety tzv. podpaľovače, výpary z nich pokrmy znehodnotia.
_novy_riadok_

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Rozhodujú činy!
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Attract international investors for a reasonable price
  9. Comfort of peaceful living
  10. Neverím, že to môžu byť len prázdne slová
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 023
  2. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 10 702
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 215
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 796
  5. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 6 007
  6. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 5 144
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 4 857
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 864
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 822
  10. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 2 240