SME
Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia

Na čo treba dávať pozor pri grilovaní

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikam, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

(Zdroj: Fotolia)

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikami, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

Ak ste vyznávačmi grilovaných pokrmov a s prichádzajúcim letom sa tešíte, ako budete rozpaľovať svoj domáci gril, urobíte dobre pre svoje zdravie, ak sa budete držať nasledujúcich odporúčaní.

  • Negrilujte často, používajte len kvalitné netučné mäso, ryby a zeleninu.
  • Grilujte pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne spracoval aj zvnútra, teplota by však nemala byť nižšia ako 70 °C, aby sa zničili všetky baktérie a parazity,
  • mrazené mäsové výrobky pred grilovaním rozmrazte, inak by vnútri ostali surové alebo polosurové,
  • tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože pri jeho spaľovaní vznikajú škodliviny, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Tuk zachytíte pomocou fólie alebo tácky na pečenie,
  • plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Pred grilovaním odstráňte z mäsa tuk a kožu,
  • nejedzte spálené čierne kúsky pokrmov,
  • marinádu pripravujte vždy čerstvú,
  • používajte kvalitný rošt a vhodný gril, bezpečnejšie sú plynové a elektrické,
  • ak používate uhlie, tak kvalitné drevené alebo brikety určené na grilovanie,
  • neprilievajte na uhlie alebo brikety tzv. podpaľovače, výpary z nich pokrmy znehodnotia.
_novy_riadok_

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  2. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  3. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  5. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  6. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  7. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  9. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  10. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  1. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  2. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  3. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  4. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  9. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  10. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 14 882
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 13 750
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 597
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 997
  5. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 9 456
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 430
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 115
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 218
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 147
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 6 840