SME
Pondelok, 27. jún, 2022 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Na čo treba dávať pozor pri grilovaní

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikam, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

(Zdroj: Fotolia)

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikami, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

Ak ste vyznávačmi grilovaných pokrmov a s prichádzajúcim letom sa tešíte, ako budete rozpaľovať svoj domáci gril, urobíte dobre pre svoje zdravie, ak sa budete držať nasledujúcich odporúčaní.

  • Negrilujte často, používajte len kvalitné netučné mäso, ryby a zeleninu.
  • Grilujte pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne spracoval aj zvnútra, teplota by však nemala byť nižšia ako 70 °C, aby sa zničili všetky baktérie a parazity,
  • mrazené mäsové výrobky pred grilovaním rozmrazte, inak by vnútri ostali surové alebo polosurové,
  • tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože pri jeho spaľovaní vznikajú škodliviny, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Tuk zachytíte pomocou fólie alebo tácky na pečenie,
  • plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Pred grilovaním odstráňte z mäsa tuk a kožu,
  • nejedzte spálené čierne kúsky pokrmov,
  • marinádu pripravujte vždy čerstvú,
  • používajte kvalitný rošt a vhodný gril, bezpečnejšie sú plynové a elektrické,
  • ak používate uhlie, tak kvalitné drevené alebo brikety určené na grilovanie,
  • neprilievajte na uhlie alebo brikety tzv. podpaľovače, výpary z nich pokrmy znehodnotia.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  2. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  3. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  4. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  5. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  3. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  4. Prešovský Fragaria Cup oslavuje 20 rokov
  5. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  6. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  7. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  8. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 28 245
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 112
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 854
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 987
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 897
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 856
  7. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 873
  8. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 1 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu