Na čo treba dávať pozor pri grilovaní

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikam, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

(Zdroj: Fotolia)

Pravda je, že výsledkom tohto spôsobu prípravy pokrmov sú neodolateľné gurmánske špeciality, horšie je to však so zdravotnými rizikami, ktoré sa s nimi spájajú, najmä ak sa pri ich príprave dopúšťate niektorých chýb.

Ak ste vyznávačmi grilovaných pokrmov a s prichádzajúcim letom sa tešíte, ako budete rozpaľovať svoj domáci gril, urobíte dobre pre svoje zdravie, ak sa budete držať nasledujúcich odporúčaní.

  • Negrilujte často, používajte len kvalitné netučné mäso, ryby a zeleninu.
  • Grilujte pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne spracoval aj zvnútra, teplota by však nemala byť nižšia ako 70 °C, aby sa zničili všetky baktérie a parazity,
  • mrazené mäsové výrobky pred grilovaním rozmrazte, inak by vnútri ostali surové alebo polosurové,
  • tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože pri jeho spaľovaní vznikajú škodliviny, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Tuk zachytíte pomocou fólie alebo tácky na pečenie,
  • plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Pred grilovaním odstráňte z mäsa tuk a kožu,
  • nejedzte spálené čierne kúsky pokrmov,
  • marinádu pripravujte vždy čerstvú,
  • používajte kvalitný rošt a vhodný gril, bezpečnejšie sú plynové a elektrické,
  • ak používate uhlie, tak kvalitné drevené alebo brikety určené na grilovanie,
  • neprilievajte na uhlie alebo brikety tzv. podpaľovače, výpary z nich pokrmy znehodnotia.
_INSERT_DA_STUFF_HEEERE_

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 18 005
  2. Vizuálny smog je problém 10 752
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 5 559
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 552
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 126
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 962
  7. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 417
  8. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 193
  9. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 2 179
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 010