Bylinky aj koreniny treba používať s mierou

Bez byliniek a korenín si nemožno predstaviť kvalitnú a chutnú kuchyňu, ale aj mnohé tradičné medicínske systémy, ktoré využívali ich liečebný potenciál. Treba ich však používať s rozvahou, pretože obsahujú rôzne prírodné chemické látky.

(Zdroj: Fotolia)

Mnohé bylinky a koreniny majú antibakteriálne, protizápalové, antioxidačné či dokonca protinádorové účinky. Čo však vlastne možno považovať za koreninu? Gastroenterológ Peter Minárik v knihe Rakovina a výživa – Mýty a fakty vysvetľuje, že napríklad podľa jednej z definícií sa ako koreniny označujú „sušené semená, ovocie, korene, kôra, listy alebo iná látka rastlinnej povahy, ktorá sa používa v nutrične zanedbateľnom množstve ako prísada do stravy za účelom zlepšenia vône, chuti alebo farby, alebo ako konzervačná prísada na zničenie alebo potlačenie rastu nežiaducej mikroflóry.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rôzne účinky

Koreniny a bylinky obsahujú prírodné látky, ktoré sú pri bežnej konzumácii bezpečné a nie je potrebné robiť skúšky. Dôležité to začína byť, ak sa rôzne účinné látky využívajú napríklad pri výrobe výživových doplnkov. Lekár v publikácii uvádza, že „pri biologicky aktívnych látkach prítomných v koreninách a bylinkách sa zisťovalo, ako sa správajú v ľudskom organizme po ich príjme – od vstrebávania cez distribúciu krvou až po vylučovanie. Posudzovala sa najmä ich bezpečnosť a pri experimentoch sa skúmali aj klinické účinky jednotlivých látok prítomných v koreninách a bylinkách.“

Doposiaľ vedci v koreninách identifikovali stovky biologicky aktívnych látok. Napríklad čerstvé oregano , mäta, šalvia, tymián alebo sušené klinčeky, škorica či nové korenie majú veľmi silné antioxidačné účinky. Látky v škorici alebo cesnaku majú zasa antimikrobiálne účinky, pomáhajú zničiť napríklad Helicobacer pylori. Protizápalovo zasa pôsobia salicyláty – látky, ktoré obsahujú napríklad v čili paprikách, kurkkume alebo zázvore.

Priveľa čili môže byť problém

Lekár upozorňuje, že aj keď sa hovorí o pozitívnych účinkoch, treba koreniny aj bylinky užívať s mierou. Napríklad v prípade pálivých papričiek, ktoré obsahujú látku kapsaicín, ktorá sa využíva napríklad v liečbe bolesti, hrozí pri jej zvýšenej koncentrácii pri nadmernej konzumácii pálivých papričiek riziko nežiaducich účinkov na sliznicu úst, hltana a pažeráka.

Štipľavosť sa udáva v jednotkách SHU – Scoville Heat Units. Lekár uvádza, že ide o škálu, ktorá udáva po koľkých riedeniach vodou sa stráca štipľavosť. A čím viac riedení je potrebných, tým väčšia je pálivosť papriky a aj hodnota SHU.

Napríklad papriky jalapenos majú od 3000 do 6000 SHU, čistý kapsaicín až 16 000 000 SHU. Kapsaicín podráždi receptory v ústnej dutine, ktoré vyšlú signál do mozgu. Dôsledkom je zrýchlená srdcová činnosť, zvýšené potenie a uvoľňovanie endorfínov. Čili papriky však obsahujú nielen kapsaicín, ale aj veľa vitamínu C, betakarotén, vitamíny skupiny B a bohaté sú aj na minerálne látky ako draslík, horčík a železo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  2. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  3. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  4. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Rozprávkové tankovanie
  8. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 932
  2. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 12 236
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 395
  5. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 10 437
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 559
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 564
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 287
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 360