Majte svoj cholesterol pod kontrolou

Cholesterol rozlišujeme dobrý a zlý, toto rozdelenie však platí len pre cholesterol koncentrovaný v krvi. V potravinách, a aj to len v tých, ktoré sú živočíšneho pôvodu, je však len jeden cholesterol.

(Zdroj: Fotolia)


Ľudský organizmus si cholesterol vytvára sám a prijímame ho aj v potrave. Najmä živočíšne a aj transmastné tuky podporujú zvyšovanie hladiny LDL cholesterolu, preto treba byť pri ich konzumácii opatrní. Hladinu cholesterolu v krvi možno najjednoduchšie ovplyvniť životosprávou a ak s tým začnete včas, môžete sa vyhnúť aj užívaniu liekov. Urobte zmeny vo svojich stravovacích návykoch, pozmeňte jedálny lístok, vyhýnajte sa konzumácii fast foodových jedál a polotovarov, znížte príjem jednoduchých sacharidov, vyhýbajte sa alkoholu, prestaňte fajčiť, snažte sa zhodiť nadbytočné kilogramy a najmä sa začnite viac hýbať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cholesterol je tuková látka a keďže tuky nie sú rozpustné v krvi, musia sa naviazať na bielkovinový nosič a vzniknú lipoproteíny. A tie v závislosti od hustoty a elektrického náboja môžu byť buď „zlým“ LDL cholesterolom s nízkou hustotou alebo „dobrým“ HDL cholesterolom, ktorý má vysokú hustotu. LDL cholesterol zvyšuje riziko aterosklerózy, lebo má tendenciu ukladať sa v bunkách. HDL cholesterol zasa do cievnej steny nepreniká.

Aké by sme mali mať hodnoty cholesterolu? Udávajú sa v milimoloch na liter krvi a celkový cholesterol by mal byť pod hranicou 5 mmol/l krvi. Hodnota LDL cholesterolu by mala byť menej ako 3 mmol/l, u pacientov, ktorí majú viac rizikových faktorov aterosklerózy by hladina nemala prekročiť 2,5 a u vysokorizikových pacientov by mala byť menej ako 1,8 mmol/l. Optimálne je, ak je hodnota HDL cholesterolu vyššia ako 1 mmol/l. Hodnota triglyceridov (ďalších tukov, ktoré sú v krvi okrem cholesterolu) by v optimálnom prípade mala byť pod 1,7 mmol/l.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 722
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 402
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 283
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 784
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 596
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 211
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 464