Ľudský organizmus si cholesterol vytvára sám a prijímame ho aj v potrave. Najmä živočíšne a aj transmastné tuky podporujú zvyšovanie hladiny LDL cholesterolu, preto treba byť pri ich konzumácii opatrní. Hladinu cholesterolu v krvi možno najjednoduchšie ovplyvniť životosprávou a ak s tým začnete včas, môžete sa vyhnúť aj užívaniu liekov. Urobte zmeny vo svojich stravovacích návykoch, pozmeňte jedálny lístok, vyhýnajte sa konzumácii fast foodových jedál a polotovarov, znížte príjem jednoduchých sacharidov, vyhýbajte sa alkoholu, prestaňte fajčiť, snažte sa zhodiť nadbytočné kilogramy a najmä sa začnite viac hýbať.
Cholesterol je tuková látka a keďže tuky nie sú rozpustné v krvi, musia sa naviazať na bielkovinový nosič a vzniknú lipoproteíny. A tie v závislosti od hustoty a elektrického náboja môžu byť buď „zlým“ LDL cholesterolom s nízkou hustotou alebo „dobrým“ HDL cholesterolom, ktorý má vysokú hustotu. LDL cholesterol zvyšuje riziko aterosklerózy, lebo má tendenciu ukladať sa v bunkách. HDL cholesterol zasa do cievnej steny nepreniká.
Aké by sme mali mať hodnoty cholesterolu? Udávajú sa v milimoloch na liter krvi a celkový cholesterol by mal byť pod hranicou 5 mmol/l krvi. Hodnota LDL cholesterolu by mala byť menej ako 3 mmol/l, u pacientov, ktorí majú viac rizikových faktorov aterosklerózy by hladina nemala prekročiť 2,5 a u vysokorizikových pacientov by mala byť menej ako 1,8 mmol/l. Optimálne je, ak je hodnota HDL cholesterolu vyššia ako 1 mmol/l. Hodnota triglyceridov (ďalších tukov, ktoré sú v krvi okrem cholesterolu) by v optimálnom prípade mala byť pod 1,7 mmol/l.