SME

Majte svoj cholesterol pod kontrolou

Cholesterol rozlišujeme dobrý a zlý, toto rozdelenie však platí len pre cholesterol koncentrovaný v krvi. V potravinách, a aj to len v tých, ktoré sú živočíšneho pôvodu, je však len jeden cholesterol.

(Zdroj: Fotolia)


Ľudský organizmus si cholesterol vytvára sám a prijímame ho aj v potrave. Najmä živočíšne a aj transmastné tuky podporujú zvyšovanie hladiny LDL cholesterolu, preto treba byť pri ich konzumácii opatrní. Hladinu cholesterolu v krvi možno najjednoduchšie ovplyvniť životosprávou a ak s tým začnete včas, môžete sa vyhnúť aj užívaniu liekov. Urobte zmeny vo svojich stravovacích návykoch, pozmeňte jedálny lístok, vyhýnajte sa konzumácii fast foodových jedál a polotovarov, znížte príjem jednoduchých sacharidov, vyhýbajte sa alkoholu, prestaňte fajčiť, snažte sa zhodiť nadbytočné kilogramy a najmä sa začnite viac hýbať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cholesterol je tuková látka a keďže tuky nie sú rozpustné v krvi, musia sa naviazať na bielkovinový nosič a vzniknú lipoproteíny. A tie v závislosti od hustoty a elektrického náboja môžu byť buď „zlým“ LDL cholesterolom s nízkou hustotou alebo „dobrým“ HDL cholesterolom, ktorý má vysokú hustotu. LDL cholesterol zvyšuje riziko aterosklerózy, lebo má tendenciu ukladať sa v bunkách. HDL cholesterol zasa do cievnej steny nepreniká.

Aké by sme mali mať hodnoty cholesterolu? Udávajú sa v milimoloch na liter krvi a celkový cholesterol by mal byť pod hranicou 5 mmol/l krvi. Hodnota LDL cholesterolu by mala byť menej ako 3 mmol/l, u pacientov, ktorí majú viac rizikových faktorov aterosklerózy by hladina nemala prekročiť 2,5 a u vysokorizikových pacientov by mala byť menej ako 1,8 mmol/l. Optimálne je, ak je hodnota HDL cholesterolu vyššia ako 1 mmol/l. Hodnota triglyceridov (ďalších tukov, ktoré sú v krvi okrem cholesterolu) by v optimálnom prípade mala byť pod 1,7 mmol/l.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu