V lete hrozí zvýšené riziko otráv z jedla

Podľa odhadov sa ročne otrávi jedlom okolo 12 percent ľudí. K najzávažnejším patrí otrava hubami.

(Zdroj: Fotolia)

Potrava teda môže byť nielen zdrojom živín a pôžitku, ale aj závažných zdravotých rizík. Zvlášť leto je rizikovým obdobím – v teple potraviny rýchlo podliehajú skaze a niekedy stačí veľmi málo – aj menej dôkladná hygiena pri skladovaní alebo príprave jedál a pohroma je na svete. Otravu môžu spôsobiť napríklad toxíny ako klobásový jed – botulotoxín, plesne, baktérie. Veľkým nebezpečenstvom môžu byť huby, napríklad otrava muchotrávkou zelenou sa môže skončiť aj fatálne. A ako spoznáte že ide o otravu? Obvykle sa podľa gastroenterológov dostaví žalúdočná nevoľnosť, vracanie, hnačky, silné kŕče, slabosť a pridružiť sa môžu aj niektoré neurologické prejavy ako napríklad poruchy ostrosti zraku až dvojité videnie. Príznaky sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých minút až hodín po požití jedla.

Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré huby môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, ak ich napríklad budete zle skladovať, alebo ich zjete surové či nedostatočne tepelne upravené. Na druhej strane sú zasa huby, ktoré ostanú jedovaté po akejkoľvek úprave. Nezabúdajte aj na jednoduché, ale dôležité zásady - nikdy nezbierajte neznáme huby a určite ich nedávajte do igelitovej tašky, ale do košíka a po návrate domov ich čo najrýchlejšie spracujte. Aj pri najmenšom podozrení na otravu okamžite vyhľadajte lekára, čas v takýchto prípadoh hrá proti vám. Nasledovné odporúčanie síce nie je vábne, ale dôležité, ak nemôžete k lekárovi prinesť zvyšky húb (surové alebo aj spracované), z ktorých ste časť skonzumovali, mali by ste, ak ste po konzumácii jedla s hubami vracali, priniesť vzorku zvratkov, aby bolo možné určiť druh húb a následne aj liečby. Huby môžu podľa gastroenterológov vyvolávať niekoľko typov otráv. Niekedy vyvolajú napríklad vracanie, bolesti brucha, hnačku, inokedy môžu toxické látky obsiahnuté v hubách spôsobiť zlyhanie pečene alebo obličiek a následne rozvrat celého organizmu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 863
  2. Najužitočnejšia appka 17 765
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 022
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 580
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 8 971
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 366
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 309
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 636
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 211
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 805