SME

V lete hrozí zvýšené riziko otráv z jedla

Podľa odhadov sa ročne otrávi jedlom okolo 12 percent ľudí. K najzávažnejším patrí otrava hubami.

(Zdroj: Fotolia)

Potrava teda môže byť nielen zdrojom živín a pôžitku, ale aj závažných zdravotých rizík. Zvlášť leto je rizikovým obdobím – v teple potraviny rýchlo podliehajú skaze a niekedy stačí veľmi málo – aj menej dôkladná hygiena pri skladovaní alebo príprave jedál a pohroma je na svete. Otravu môžu spôsobiť napríklad toxíny ako klobásový jed – botulotoxín, plesne, baktérie. Veľkým nebezpečenstvom môžu byť huby, napríklad otrava muchotrávkou zelenou sa môže skončiť aj fatálne. A ako spoznáte že ide o otravu? Obvykle sa podľa gastroenterológov dostaví žalúdočná nevoľnosť, vracanie, hnačky, silné kŕče, slabosť a pridružiť sa môžu aj niektoré neurologické prejavy ako napríklad poruchy ostrosti zraku až dvojité videnie. Príznaky sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých minút až hodín po požití jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Niektoré huby môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, ak ich napríklad budete zle skladovať, alebo ich zjete surové či nedostatočne tepelne upravené. Na druhej strane sú zasa huby, ktoré ostanú jedovaté po akejkoľvek úprave. Nezabúdajte aj na jednoduché, ale dôležité zásady - nikdy nezbierajte neznáme huby a určite ich nedávajte do igelitovej tašky, ale do košíka a po návrate domov ich čo najrýchlejšie spracujte. Aj pri najmenšom podozrení na otravu okamžite vyhľadajte lekára, čas v takýchto prípadoh hrá proti vám. Nasledovné odporúčanie síce nie je vábne, ale dôležité, ak nemôžete k lekárovi prinesť zvyšky húb (surové alebo aj spracované), z ktorých ste časť skonzumovali, mali by ste, ak ste po konzumácii jedla s hubami vracali, priniesť vzorku zvratkov, aby bolo možné určiť druh húb a následne aj liečby. Huby môžu podľa gastroenterológov vyvolávať niekoľko typov otráv. Niekedy vyvolajú napríklad vracanie, bolesti brucha, hnačku, inokedy môžu toxické látky obsiahnuté v hubách spôsobiť zlyhanie pečene alebo obličiek a následne rozvrat celého organizmu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 410
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 101
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 753
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 433
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 143
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 883
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 231
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu