SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Celý svet hľadá model umierania pre 21. storočie

Keď zomieral Brahms a zatúžil po bielom víne, naliali mu ho. Čechov dostal chuť na šampanské, otvorili mu ho. Puškin chcel ešte pohladkať svoju milovanú knihu, podali mu ju. Lenže to bolo dávno. Dnes sa hociktorý umierajúci nedovolá misy od sestričky.

Medicína sa stala technickou, chladnou vedou, plnou prístrojov.

MUDr. STANISLAV FABUŠ z Martina, jeden zo zakladateľov ambulancií chronickej bolesti a priekopník hospicového hnutia na Slovensku, tvrdí, že na celom svete sa neustále hľadá model zomierania pre tretie tisícročie.

Je slovenské zdravotníctvo schopné zabezpečiť dôstojné umieranie?

„Žiaľ, musím povedať, že nie. Naše zdravotníctvo ignoruje realitu života ako celku a v cieľoch je jednoznačne orientované na diagnostiku, liečbu a vyliečenie, možno ešte sem-tam aj na prevenciu. Smrť sa v zdravotníctve považuje za neúspech, smrť sa jednoducho len konštatuje. Ak pre zomierajúcich niečo máme, je to oddeľujúca biela zástena, plachta, samozrejme, sú aj ojedinelé výnimky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Umieranie je stále spoločenským tabu. Je to tak všade na svete?

„Aj keď sa o tom oficiálne nehovorí ako o probléme, zúfalo sa hľadá optimálny model zomierania, a to nie len u nás, ale na celom svete. V minulosti bolo zomieranie prirodzeným ľudským aktom, spojené s kolobehom prírody. Smrť bola v rodine, doma, mala rituál, bola humánna a mala svoj morálny a sociálny význam. Týkala sa celej komunity. V dnešnom industrializovanom svete sa situácia dramaticky zmenila, mení sa miesto smrti, opúšťa sa domov, oslabujú sa rodinné tradície a vzťahy. Dnes sa smrť inštitucionalizuje, stáva sa medicializovanou, riadenou a utajovanou, zbavenou svojej láskavosti a pokoja.

Zomierajúci sú zatajovaní a odmietaní, opustená menšina, ktorá obťažuje a porušuje pokrok a poriadok. Zomierajúci nemá žiaden štatút, a preto často ani dôstojnosť, je vydaný na milosť a nemilosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku všetkému treba dodať, že aj keď domov je miesto, ktoré každý najviac potrebuje, pre zomierajúceho nie je dôležité miesto úmrtia. V čase zomierania je preňho najdôležitejšia opatera, ľudský prístup s pocitom solidarity a primerane možný komfort.“

Aký môže byť optimálny model umierania pre 3. tisícročie?

„V súčasnosti sa za optimálny, aj keď ekonomicky nie najlepší model považuje hospicová filozofia zomierania, ktorá zohľadňuje aj rodinu zomierajúceho. Robí sa vo viac ako 4000 hospicoch s inštitucionalizovanou starostlivosťou, pričom bez tejto starostlivosti je napríklad v USA viac ako 35 000 takýchto hospicov.“

Dočká sa Slovensko hospicov?

„Verím, že áno. Slovensko je už ojedinelou krajinou v Európe, kde nie je hospic. Závidíme českým občanom, kde ich ministerstvo má modelový Hospic Anežky České v Červenom Kostelci, podstatne sa podieľalo na výstavbe ďalších šiestich hospicov a stále prispieva na ich prevádzku, jednoducho len preto, že je to prospešné a potrebné. Keď sa chce, tak sa dá.“

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 017
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 431
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 057
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 393
  5. Po Slovensku na motorke 6 726
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 329
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 981
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 794
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 970
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 156
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu