Podľa profesora Johna Burnsa z britského výskumného tímu obsahujú studené zemiaky, fazuľa, šošovica alebo ovsená kaša veľké množstvo nestráviteľného skryštalizovaného škrobu, ktorý je v prevencii rakoviny účinnejší ako vláknina. Podľa laboratórnych testov táto forma uhľovodanov spôsobuje zmeny v črevách, ktoré ju chránia proti genetickým spúšťačom zhubného bujnenia.
Najlepším zdrojom tohto škrobu sú studené potraviny bohaté na uhľovodany. Keď sa potraviny varia či zohrievajú, zmení škrob štruktúru a stane sa stráviteľnejším. Burns však tvrdí: „Ak však jedlo vychladne, škrob skryštalizuje do formy, ktorá sa dostane do čriev a reaguje s baktériami.“ Tým podľa neho vznikne chemická látka, ktorá má preukázateľný účinok na 12-tisíc génov vyvolávajúcich rakovinu čriev. (r)