SME

Cukor a cukrovka

Ak aj vy patríte k tým, ktorí si prísne kontrolujú konzumáciu sladkostí, a to napríklad aj pre obavy z cukrovky, stojíte na správnej strane barikády.

(Zdroj: Fotolia)

Pre upresnenie - lepšie je používať komplexný termín sacharidy, ako cukry sa totiž označujú jednoduché cukry ako glukóza, fruktóza alebo klasický biely cukor. Medzi sacharidy patria aj vláknina a škroby. Naše telo sacharidy potrebuje, nesmú na našom jedálnom lístku chýbať. Dôležité je však vedieť, ktoré treba uprednostniť, a ktoré, naopak, konzumovať v čo najmenších množstvách. Celkovo by sacharidy mali predstavovať asi 45 – 55 % denného energetického príjmu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Telo potrebuje sacharidy ako zdroj energie pre správnu činnosť mozgu, obličiek, krvného obehu a svalovej hmoty. Môže teda ich prílišná konzumácia spôsobiť cukrovku? Podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika ju môže spôsobiť dlhodobá nadmerná konzumácia hlavne jednoduchých cukrov, najmä pokiaľ nie je vyvážená športovou aktivitou. „Rovnaká poučka však platí, aj keď prijímame príliš veľa tukov. Žiadny z extrémov nie je zdravý, mali by sme dbať na vyvážený, pestrý jedálny lístok zahŕňajúci všetky živiny v pomere: 55 – 60 % sacharidy, 30 % tuky a 10 – 15 % bielkoviny,“ odporúča lekár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu