Pre upresnenie - lepšie je používať komplexný termín sacharidy, ako cukry sa totiž označujú jednoduché cukry ako glukóza, fruktóza alebo klasický biely cukor. Medzi sacharidy patria aj vláknina a škroby. Naše telo sacharidy potrebuje, nesmú na našom jedálnom lístku chýbať. Dôležité je však vedieť, ktoré treba uprednostniť, a ktoré, naopak, konzumovať v čo najmenších množstvách. Celkovo by sacharidy mali predstavovať asi 45 – 55 % denného energetického príjmu.
Telo potrebuje sacharidy ako zdroj energie pre správnu činnosť mozgu, obličiek, krvného obehu a svalovej hmoty. Môže teda ich prílišná konzumácia spôsobiť cukrovku? Podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika ju môže spôsobiť dlhodobá nadmerná konzumácia hlavne jednoduchých cukrov, najmä pokiaľ nie je vyvážená športovou aktivitou. „Rovnaká poučka však platí, aj keď prijímame príliš veľa tukov. Žiadny z extrémov nie je zdravý, mali by sme dbať na vyvážený, pestrý jedálny lístok zahŕňajúci všetky živiny v pomere: 55 – 60 % sacharidy, 30 % tuky a 10 – 15 % bielkoviny,“ odporúča lekár.