Tento vitamín pomáha aj zlepšovať prejavy alergie, najmä v prípade sennej nádchy, keďže znižuje vylučovanie histamínu, ale pomáha aj pri astme. Má aj ďalšie priaznivé účinky v organizme – pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu, ale aj cukru v krvi, zmierňuje bolesti hlavy, upravuje tlak krvi, podieľa sa na látkovej premene a prospieva aj tráveniu a pod.
Nedostatok tohto vitamínu sa prejaví nespavosťou, podráždenosťou, roztržitosťou, nervozitou, nevoľnosťou, drsnou pokožkou, únavou, môžete mať zapálené a citlivé ďasná, objaviť sa môžu bolesti hlavy, strata chuti do jedla, úbytok hmotnosti, hnačky. Ak je nedostatok priveľký, môžu sa objaviť aj pocity skľúčenosti, človek môže byť až dezorientovaný a môže trpieť aj halucináciami. V opačnom prípade – ak je vitamínu nadbytok, telo ho vylúči, avšak extrémny nadbytok vitamínu B3 môže viesť až k poškodeniu pečene.
A kde tento vitamín nájdete? Napríklad v pivovarských a pekárskych kvasniciach, v chudom mäse, vajciach, pečeni, treske, celozrnnej múke, šampiňónoch, broskyniach, granátových jablkách, sezamových semenách, strukovinách či arašidoch. Tento vitamín je veľmi stabilný, avšak je rozpustný vo vode, preto je vhodné, ak zeleninu, ktorá ho obsahuje, umývate len krátko a v malom množstve vody. Oplatí sa zužitkovať aj vodu, v ktorej ste varili zeleninu s obsahom tohto vitamínu, napríklad na prípravu polievok alebo omáčok, na podlievanie mäsa a pod.