Je suši zdravé?

Milovníci orientálnej kuchyne, zvlášť suši, budú určite presvedčení, že toto jedlo plne zodpovedá nárokom na zdravú stravu. Je to však naozaj tak?

(Zdroj: Flickr.com/Tony Gladvin George)

Ak hovoríme o tradičnom, jednoduchom suši, tak potom nutriční odborníci s najväčšou pravdepodobnosťou protestovať nebudú. V časopise 21. století sa však možno dočítať, že väčšina suši, ktoré sa konzumuje v USA a Európe, je plná sacharidov. A problematický je aj pôvod rýb. Väčšina lososov i úhorov totiž pochádza z umelých chovov z veľkofariem a je tu riziko kontaminácie ich mäsa.

Ak obľubujete v suši mäso z tuniaka, možno vás bude zaujímať názor japonských znalcov: tento druh mäsa v suši považujú za priemerný až podradný. Chuť mäsa tuniaka nie je dostatočne zaujímavá a ani jeho konzistencia nie je to pravé orechové, znalci uprednostňujú pevnejšiu textúru mäsa, preto sa na prípravu využívajú menšie ryby alebo rôzne mäkkýše.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa pri návšteve krajiny vychádzajúceho slnka hodláte navštíviť reštauráciu, kde si chcete vychutnať suši, zabudnite na saké. Podľa Japoncov je zapíjať suši tradičným ryžovým vínom - saké neprípustné. Podľa klasických pravidiel japonskej kuchyne sa totiž nemá miešať nápoj z ryže s jedlami, ktoré obsahujú ryžu, pretože sa tak stiera kontrast medzi chuťami. Kultúrnemu faux paux sa vyhnete, ak si objednáte napríklad zelený čaj.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 399
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 969
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 465
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 713
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 242
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 111
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 774
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 5 560
  10. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 266