Prečo je mikrobióm dôležitý pre zdravie

Podobne, ako je to s genetickou výbavou, ktorá je u každého človeka jedinečná, má každý z nás aj jedinečné mikrobiálne vybavenie.

(Zdroj: Fotolia)

Naše telo tak zvnútra (napríklad v tráviacom trakte), ako aj zvonka osídľujú voľným okom neviditeľní spoločníci – rôzne mikroorganizmy, ako napríklad baktérie, vírusy, huby a pod. Spoločenstvo týchto kolonizátorov je veľmi početné, je ich viac ako sto miliárd a len na koži podľa dermatovenerologičky MUDr Hany Zelenkovej, Ph.D., primárky Dermatovenerologického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku „nosí“ priemerný dospelý okolo 1 kg mikroorganizmov.

Odborníci ich označujú ako druhý genóm. Odlišnosť mikrobiómu každého z nás determinuje viacero faktorov – napríklad vek, pohlavie, časť tela, kde sa mikroorganizmy nachádzajú, ale aj rôzne faktory životného prostredia – vplyvy pracovného prostredia, užívanie liekov, najmä antibiotík a pod. Ak sa rovnováha tohto citlivého živého systému naruší, dôsledkom môžu byť rôzne zdravotné ťažkosti a ochorenia. Stav mikrobiómu má takisto vplyv na stav existujúcich ochorení. A, naopak, ochorenie vplýva aj na stav mikrobiómu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Výhodou mikrobiómu v porovnaní s genetickou výbavou je to, že ho môžeme určitými spôsobmi modifikovať a znovuobnoviť diverzitu – rozmanitosť mikroorganizmov, ktoré kožu osídľujú. Tento poznatok je zvlášť dôležitý pri liečbe niektorých kožných ochorení, jasným príkladom je atopický ekzém, keď rovnováha mikrobiómu zohráva v celkovom priebehu ochorenia významnú rolu. Ak by sa aj liečbou obnovila kožná bariéra a mikrobióm nebude vyvážený, budú sa opakovať fázy akútneho vzplanutia ochorenia, vysušenia kože, jej svrbenia a podráždenia.

Mikrobióm kože zdravých pacientov sa líši od mikrobiómu atopikov. A takisto ak by sme porovnali mikrobióm kože atopických pacientov počas akútnych stavov s mikrobiómom ich kože v pokojnej fáze ochorenia, pri akútnych stavoch je mikrobióm zmenený, postihnuté miesta kože vykazujú chudobnejšiu diverzitu ako tie zdravé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  2. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 12 570
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 449
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 395
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 10 593
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 519
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 151
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 154