Vstrebávaniu železa pomôže čerstvá pomarančová šťava

Za výnimočne bohatý zdroj železa sa donedávna považoval špenát – aj vďaka známemu omylu s desatinnou čiarkou. Špenát síce železo obsahuje, ale vďaka obsahu kyseliny šťaveľovej, ktorá blokuje jeho vstrebávanie, nie je pre naše telo dobre využiteľné.

Veľa železa je napríklad v marhuliach.(Zdroj: Fotolia)

Železo patrí k stopovým prvkom, ktoré náš organizmus potrebuje vo veľmi malom množstve, sú však nenahraditeľné. V tele ho máme 3 až 5 gramov a z tohto množstva sa asi tridsať percent uchováva ako „železná“ rezerva.

Až 90 % železa, ktoré prijmeme v potrave, naše telo obvykle nevyužije, v prípade zeleniny je to asi 10 %, u sóje asi 20 % a ak si dáte mäso, tak asi do 30 %. Na zhoršenom využití železa sa podieľa napríklad aj užívanie niektorých liekov, ale trebárs aj fosfoproteíny, ktoré obsahujú napríklad vajíčka alebo kyselina fytová, ktorá je v strukovinách, obilninách a pod. Vstrebávanie železa sa zhoršuje aj vtedy, ak trpíme zápchami alebo zápalom hrubého čreva.

Článok pokračuje pod video reklamou

Naopak, vstrebávaniu tohto stopového prvku pomáha vitamín C alebo fruktóza. A na to, aby sa železo modifikovalo na hemoglobín je potrebná meď. Ak by ste si chceli dopĺňať železo vo forme výživových doplnkov, nerobte to na vlastnú päsť, aby ste sa nepredávkovali, užívanie týchto doplnkov by malo byť opodstatnené, poraďte sa s lekárom. Neodporúča sa železo užívať súčasne s vápnikom, ten takisto vstrebávanie železa znižuje. Na vstrebateľnosť železa má vplyv aj tepelná úprava potravín, napríklad pri príprave niektorých druhov zeleniny varením a dusením významne zvýšite vstrebateľnosť obsiahnutého železa.

Bohatým zdrojom tohto stopového prvku sú napríklad sušené marhule, slivky alebo figy, veľa železa je aj v tekvicových semenách, pistáciách, sezamových semenách, mangolde, malinách, brusniciach, v mäse z diviny, v hovädzine, v mäse tuniaka a pod. Autorka publikácie Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok Jarmila Mandžuková odporúča pred konzumáciou pokrmov bohatých na železo vypiť pohár čerstvej pomarančovej alebo grepovej šťavy, čím sa podľa nej zvýši využiteľnosť železa až na 100 %. Ak si však za jedlom bohatým na železo – napríklad za mäsitým pokrmom, dáte silnú čiernu kávu alebo silný čaj, vstrebávanie železa sa výrazne zníži. Autorka má aj ďalšie praktické odporúčanie - pri varení by sme nemali používať poškodený smaltovaný riad, aby nedochádzalo k znehodnocovaniu tohto pre organizmus dôležitého stopového prvku.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku?
  2. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  5. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  6. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom
  7. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie
  8. Noc literatúry v rôznych mestách Slovenska už dnes!
  9. Zažite elektromobilitu na vlastnej koži v up! city
  10. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu.
  1. Ako elektronicky zabezpečiť objekty?
  2. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  4. Realitná činnosť ako podnikanie
  5. Predstavenie novinky na IDEB 2018: Gerlach
  6. Študentská osobnosť roka Ing. Martina Majorošová
  7. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  8. Verde Park farbí útulný domov na zeleno
  9. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €!
  10. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu
  1. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 38 109
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 19 965
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 13 515
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 11 740
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 318
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 215
  7. Najkrajšie ostrovy Talianska 3 039
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 2 987
  9. Astmatici a alergici pozor. Aj toto vám môže spôsobovať problémy 2 875
  10. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 592

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Koľko partnerov treba mať, kým nájdeme pravú lásku

Nehanbite sa za bruško a sprosté tetovanie, mierte vysoko a mierte často. Matematické tipy, ako zlepšiť svoje šance na úspešné zoznámenie.

dnes píše jaroslav rumpli

Už to s nimi nevydržal ani prezident

Špina je zažratá.

KULTÚRA

Peter Lipa: Moje skutočné meno bolo pre mňa nebezpečné

Peter Lipa oslavuje 75 rokov. Hovorí, že pri živote ho drží záujem o hudbu

Neprehliadnite tiež

Kam putujú peniaze, ktoré ste darovali do zbierky Deň Narcisov

Príbeh onkopacientky ukazuje spôsoby, ako pomáha Liga proti rakovine.

Obezita patrí do rúk lekára. Hrozí jedenástimi druhmi rakoviny

Problémy s hmotnosťou a prejedaním môžu vzniknúť už v detstve.

Ako vyzerá diéta pri zvracaní a hnačke, zápche, alebo chrípke

Potraviny, ktoré môžu urýchliť, alebo spomaliť zotavenie.

Vedci testujú liek proti prechladnutiu. Vírusy v tele zablokuje

Laboratórne testy ukazujú, že liek zaberá už v priebehu niekoľkých minút.