Vstrebávaniu železa pomôže čerstvá pomarančová šťava

Za výnimočne bohatý zdroj železa sa donedávna považoval špenát – aj vďaka známemu omylu s desatinnou čiarkou. Špenát síce železo obsahuje, ale vďaka obsahu kyseliny šťaveľovej, ktorá blokuje jeho vstrebávanie, nie je pre naše telo dobre využiteľné.

Veľa železa je napríklad v marhuliach.(Zdroj: Fotolia)

Železo patrí k stopovým prvkom, ktoré náš organizmus potrebuje vo veľmi malom množstve, sú však nenahraditeľné. V tele ho máme 3 až 5 gramov a z tohto množstva sa asi tridsať percent uchováva ako „železná“ rezerva.

Až 90 % železa, ktoré prijmeme v potrave, naše telo obvykle nevyužije, v prípade zeleniny je to asi 10 %, u sóje asi 20 % a ak si dáte mäso, tak asi do 30 %. Na zhoršenom využití železa sa podieľa napríklad aj užívanie niektorých liekov, ale trebárs aj fosfoproteíny, ktoré obsahujú napríklad vajíčka alebo kyselina fytová, ktorá je v strukovinách, obilninách a pod. Vstrebávanie železa sa zhoršuje aj vtedy, ak trpíme zápchami alebo zápalom hrubého čreva.

Článok pokračuje pod video reklamou

Naopak, vstrebávaniu tohto stopového prvku pomáha vitamín C alebo fruktóza. A na to, aby sa železo modifikovalo na hemoglobín je potrebná meď. Ak by ste si chceli dopĺňať železo vo forme výživových doplnkov, nerobte to na vlastnú päsť, aby ste sa nepredávkovali, užívanie týchto doplnkov by malo byť opodstatnené, poraďte sa s lekárom. Neodporúča sa železo užívať súčasne s vápnikom, ten takisto vstrebávanie železa znižuje. Na vstrebateľnosť železa má vplyv aj tepelná úprava potravín, napríklad pri príprave niektorých druhov zeleniny varením a dusením významne zvýšite vstrebateľnosť obsiahnutého železa.

Bohatým zdrojom tohto stopového prvku sú napríklad sušené marhule, slivky alebo figy, veľa železa je aj v tekvicových semenách, pistáciách, sezamových semenách, mangolde, malinách, brusniciach, v mäse z diviny, v hovädzine, v mäse tuniaka a pod. Autorka publikácie Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok Jarmila Mandžuková odporúča pred konzumáciou pokrmov bohatých na železo vypiť pohár čerstvej pomarančovej alebo grepovej šťavy, čím sa podľa nej zvýši využiteľnosť železa až na 100 %. Ak si však za jedlom bohatým na železo – napríklad za mäsitým pokrmom, dáte silnú čiernu kávu alebo silný čaj, vstrebávanie železa sa výrazne zníži. Autorka má aj ďalšie praktické odporúčanie - pri varení by sme nemali používať poškodený smaltovaný riad, aby nedochádzalo k znehodnocovaniu tohto pre organizmus dôležitého stopového prvku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 100
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 913
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 295
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 707
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 899
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 505