SME

Prospešnejšie sú jogurty alebo mlieko?

Mlieko je komplexná potravina, ktorá okrem nutričných zložiek obsahuje aj množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré majú priaznivé účinky na slizničnú a aj systémovú imunitu.

(Zdroj: Fotolia)

Odborníci hovoria, že najprospešnejšie sú kvasené mliečne výrobky jogurtového typu, ktoré vznikajú pôsobením vybraných mikroorganizmov mliečneho kvasenia.

Ich priaznivé účinky na zdravie prvý raz popísal ešte koncom 19, storočia jeden zo zakladateľov imunológie, ruský biológ a bakteriológ Iľja Mečnikov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa odborníkov je výhodou mliečneho kvasenia, že zlepšuje vstrebávanie živín. Mikroorganizmy pri fermentácii mlieka vytvárajú zdraviu prospešné látky, ktoré posilňujú bariérovú funkciu čriev, a chránia tak pred patogénnymi mikroorganizmami.

SkryťVypnúť reklamu

Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik vysvetľuje, že „kvasené mliečne výrobky prirodzene obsahujú mikroflóru, ktorú označujeme ako probiotické mikróby. Probiotické mikroorganizmy majú unikátne vlastnosti. Prežívajú agresívne prostredie v žalúdku a majú schopnosť priľnúť na sliznicu čreva a prechodne sa na nej rozmnožovať. Veľmi jednoducho povedané, posilňujú obranné reakcie tela a tlmia poškodzujúce zložky, ktoré by mohli viesť k imunopatologickým procesom a ochoreniam.“

Kvasené mliečne výrobky majú aj ďalšie benefity, podľa lekára ich ľudia s intoleranciou laktózy tolerujú lepšie ako nefermentované, okrem toho pomáhajú znižovať jednak celkový a aj „zlý“ LDL cholesterol, čo sa priaznivo prejaví na zdraví srdcovo-cievneho systému, pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a zlepšujú aj toleranciu na podávanie antibiotík a antivirotík.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu